Vitamin Apa Yang Diperlukan oleh Wanita 20-40 Tahun ?



Ini adalah cadangan yang diambil daripada OPRAH.COM. Sekiranya Cik/Pn adalah seorang yang ‘negatif’ terhadap makanan tambahan / vitamin, boleh pertimbangkan cadangan yangtelah di’ highlight’ merah. Paling tidak pun ambil lah Vitalea MultiVitamin sebagai sokongan kepada keperluan badan dalam diet seharian anda. Cadangan Produk Shaklee adalah dari kami di www.kedaivitamin.com.my melalui kajian kandungan produk. 

Jenis Vitamin
Kadar Optimum
Cadangan Produk Shaklee (www.kedaivitamin.com.my)
Tablet/Kapsul
Serbuk
A
Lebih daripada 1,250 IU, 2x/sehari adalah terlalu banyak (kecuali jika anda menhadapi masalah mata yang dikenali sebagai  wet macular degeneration)
CarotoMax
Meal Shake, Energising Soy Protein (ESP), Cinch Shake Mix
B6
2mg, 2x/sehari
B-Complex
Meal Shake,  Energising Soy Protein (ESP), Cinch Shake Mix
B12
400 mcg, 2x/sehari (25 mcg)
B-Complex
Meal Shake,  Energising Soy Protein (ESP), Cinch Shake Mix
C
250 mg, 2x/sehari (ia adalah vitamin larut air, jadi anda perlukan lebih dari dos yang dicadangkan)
Chewable Vita C @ Sustained Released Vita C, Advanced Joint Health Tablet, Meal Shake
Collagen Powder (SCP),  Meal Shake, Energising Soy Protein (ESP), Cinch Shake Mix
D3
Pastikan anda mendapat 500 IU, 2x/sehari
Ostematrix
Meal Shake, Energising Soy Protein (ESP), Cinch Shake Mix
E
200 IU, 2x/sehari (400 IU dengan campuran tocopherols). Kurangkan kepada 50 IU,2x/sehari jika mengambil statin
Vitamin E Complex (mengandungi d-alpha tocopheryl dan d-alpha tocopherols
Meal Shake,  Energising Soy Protein (ESP), Cinch Shake Mix
F (folate)
400 mcg, 2x/sehari (asid folik @ folate yang juga dikenali sebagai vitamin B9)
B-Complex
Meal Shake, Energising Soy Protein (ESP), Cinch Shake Mix
Thiamin
12.5 mg, 2x/sehari
B-Complex

Meal Shake,  Energising Soy Protein (ESP), Cinch Shake Mix
Riboflavin
12.5 mg, 2x/sehari
B-Complex
Meal Shake,  Energising Soy Protein (ESP), Cinch Shake Mix
Niacin
Sekurang-kurangnya 15mg, 2x/sehari @ lebih (ikuti nasihat Dr jika anda mengambil dadah statin*)
B-Complex
Meal Shake, Energising Soy Protein (ESP), Cinch Shake Mix
Biotin
150 mg, 2x/sehari
B-Complex
Meal Shake,  Energising Soy Protein (ESP), Cinch Shake Mix
Pantothenic acid
150 mg, 2x/sehari
B-Complex
Meal Shake, Energising Soy Protein (ESP), Cinch Shake Mix     

   


Jenis Mineral
Kadar Optimum
Cadangan Produk Shaklee (www.kedaivitamin.com.my)
Tablet/Kapsul
Serbuk
Kalsium
500 mg, 2x/sehari dalam dos berasingan (tubuh tidak boleh menyerap 600mg sekaligus pada satu masa)
Ostematrix, Zinc Complex
Meal Shake, Energising Soy Protein (ESP), Cinch Shake Mix
Magnesium
200 mg, 2x/sehari
Ostematrix,  Zinc Complex
Meal Shake, Energising Soy Protein (ESP), Cinch Shake Mix
Selenium
100 mcg, 2x/sehari
Vitamin E  Complex
Meal Shake, Energising Soy Protein (ESP), Cinch Shake Mix
Zinc
7.5 mg, 2x/sehari
Zinc Complex, Advanced Joint Health Tablet 
Meal Shake,  Energising Soy Protein (ESP), Cinch Shake Mix
Potassium
Ambil melalui 4 hidangan buah-buahan dalam diet seharian.
*cadangan: Pisang @ 1 tablet CarotoMax = 102 hidangan pisang
Performance Drink












Vitamin lain
Kadar Optimum
Cadangan Produk Shaklee (www.kedaivitamin.com.my)
Tablet/Kapsul
Serbuk
Lycopene
10 sudu kecil sos tomato/seminggu (400 mcg)
CarotoMax
*lebih baik ambil dari bahan semulajadi seperti CarotoMax. Sos tomato mengandungi pengawet.

Lutein
Sayur berdaun hijau/sehari (40mcg)
CarotoMax
Quericin
Bahagian besar bawang, bawang putih, saderi atau jus lemon sebagai tambahan kepada di atas sekurang-kurangnya 1x/sehari harus melakukannya.
Garlic Complex
Omega-3
sama ada 1 gm minyak ikan yang suling atau 6 kacang walnut, lebih 25 hingga 30 minit sebelum makan tengah hari dan sebelum makan malam, atau kedua-duanya atau 600 mg DHA tambahan (daripada alga), atau 2 auns lemak  ikan/sehari
Omega Guard
Cinnamon
1½ sudu / sehari
Red Pepper
Seberapa banyak yang anda mahu (lebih banyak adalah lebih baik bagi mengurangkan selera makan) pada awal hari
Kunyit
Seberapa banyak yang anda mahu tetapi sekurang-kurangnya ½ sudu kecil mustard kuat atau hidangan kari /sehari
DTX Complex
*Statins adalah dadah yang digunakan dalam perubatan untuk merendahkan paras kolesterol dengan menyekat enzim HMG-CoA, yang memainkan peranan penting dalam penghasilan kolesterol dalam hati 

Vitamin lain (dengan nasihat Dr)
Kadar Optimum
Cadangan Produk Shaklee (www.kedaivitamin.com.my)
Tablet/Kapsul
Serbuk
Coenzyme Q10
200 mg a day if on a statin, or hypertensive or diabetic
200 mg sehari jika mengambil statin, atau menghadapi masalah tekanan darah tinggi atau kencing manis
Coenzyme Q10
Kopi & Teh Hijau
2 atau lebih cawan / sehari
Cinch Tea Mix







Kebanyakkannya Vitamin dalam senarai OPRAH.COM mencadangkan Vitamin A (Carotomax) Vitamin B-Complex, Vita C, Vita E, Ostematrix, Zink, Advanced Joint Health Tablet, Omega Guard dan Coenzyme Q19 sebagai makanan tambahan terbaik. 

Paling tidak pun, ambillah 1 tabs Vitalea Multivitamin untuk kesihatan anda. 

Credit
Berminat boleh hubungi saya di 0198668615/0128844580 untuk keterangan lanjut

Cara dan jadual pengambilan supplement shaklee

Ada ramai pelanggan yg mengadu xde kesan apa2 selepas mengambil supplement Shaklee ni. Sebenarya, ada waktu2 dan combination yg sesuai antara beberapa jenis suplemen ni supaya ianya dapat diserap dengan baik oleh badan.
Jadi, Bilakah waktu pengambilan vitamin yang sesuai? Biasanya saya mencadangkan agar pengambilan vitamin pada sebelah malam (Selepas makan malam) bagi memudahkan consumer. Rule of thumb ialah, badan lebih mudah menyerap nutrient pada waktu malam (waktu tidur).

Walau bagaimanapun, terdapat general rule dalam pengambilan vitamin, sebagai panduan buat semua:

VITAMIN LARUT AIR (B dan C) : Seeloknya diambil bersama segelas air dan elakkan pengambilan bersama makanan berlemak/berminyak.

VITAMIN LARUT LEMAK (A,D,E,K) : Vitamin larut lemak memerlukan lemak untuk memudahkan penyerapan. Sebaiknya diambil selepas anda mengambil makanan berlemak/berminyak.

OSTEMATRIX (Kalsium) : Seeloknya diambil bersama minuman bersusu, atau diambil sebelum tidur. Sebagaimana susu dikatakan sebagai minuman untuk membantu kita tidur, kalsium dikatakan ada fungsi yang sama.

LECITHIN : Diambil bersama2 vitamin larut lemak lain.

APA YANG TIDAK DIGALAKKAN

1. JANGAN Mengambil alfalfa bersama-sama vitamin E kerana ia boleh mengganggu penyerapan alfalfa.

2. JANGAN Mengambil supplement zat besi (Iron) bersama-sama Ostematrix kerana zat besi boleh mengganggu penyerapan kalsium. Walau bagaimanapun kini zat besi sudah dilengkapi bersama2 VitaLea. Oleh itu jika boleh, ambil kedua2nya pada masa berlainan untuk mengelakkan gangguan penyerapan di antara kedua-duanya.

3. Pengambilan vitamin disarankan pada waktu selepas makan bagi membantu penyerapan. Ambillah vitamin &  mineral dalam kadar yang telah dicadangkan, kerana pengambilan vitamin/mineral yang berlebihan, terutama vitamin larut lemak boleh membahayakan kesihatan kerana ia disimpan di dalam badan dan boleh menjadi toksik.
Sekiranya anda merasakan praktik anda mengambil vitamin sekarang tidak mendatangkan kesan yang memuaskan, anda boleh cuba mengambilnya mengikut cadangan di atas. Walau bagaimanapun, ia bukanlah muktamad dan masih bergantung kepada tubuh badan kita.
JADUAL PENGAMBILAN VITAMIN SHAKLEE

Bagi memudahkan panduan kebanyakan pelanggan, kami mencadangkan waktu pengambilan vitamin dan supplemen Shaklee seperti jadual di bawah:
Waktu
Cadangan Pengambilan
Pagi
 B Complex dan Vitalea untuk memberi kesegaran dan ‘mood’ yang baik.
Minum Pagi
 ESP
Tengah Hari
 Vitamin C dan Alfalfa atau Lecithin
Minum Petang
  ESP
Makan Malam
Lecithin/Kalsium/Vitamin E, Herb-Lax
Supplement
Cadangan Pengambilan
Zinc
Seminggu dua kali kecuali mereka yang ada masalah rambut yang serius.
Nutriferon
Seminggu sepeket setiap hari (Kecuali waktu sakit).
Meal shake
Boleh dibancuh dengan ESP dan PD jika ada.
Alfalfa
Ambil ikut kesesuaian.Untuk ibu menyusu, masa terbaik selepas pam di ambil bersama ESP.
Lelaki juga boleh guna jadual ini mengikut kesesuaian.
Mudahkan? Apa-apa pun, jadual pengambilan vitamin dan supplemen ini hanyalah panduan kepada anda semua namun kesesuaiannya masih bergantung kepada individu..Selamat mencuba!!


******************************************************************************** Saya adalah pengedar Shaklee yang sah di Sarawak (SID 869586). Melakukan penghantaran ke seluruh negara/Indonesia/Brunai melalui pos laju. Berminat boleh hubungi saya di 0198668615/0128844580 atau email di sheenaeshoptrading@gmail.com Konsultansi percuma sepanjang bergelar pelanggan Sheena E Shop House. ********************************************************************************* Mahu Jadi Ahli Shaklee? Jangan Tunggu Lagi. Jadi Ahli, Jaga Kesihatan, Tambah Pendapatan. Hubungi saya untuk menjadi rakan seperjuangan di Shaklee
Online form powered by 123ContactForm.com | Report abuse

1001 Khasiat dan Kebaikan Alfafa Shaklee : Terbaik Untuk Wanita dan juga Lelaki

wahhhh… bila dah asyik bercerita tentang penyusuan ibu ni, rindu la pulak nak menyusu baby lagi:)
kali ni saya nak berkongsi dengan anda semua mengenai salah satu supplemen yang saya rasa wajib diamalkan oleh semua wanita dan lelaki di luar sana, iaitu Alfafa. yer, betul, kaum lelaki pun boleh dan digalakkan mengambil Alfafa. sekejap lagi saya kongsi apa kebaikannya yer.
Ada yang bertanya kepada saya, apakah supplemen yang boleh diamalkan untuk menjaga kesihatan dalaman wanita. Di dalam rangkaian produk Shaklee, Alfafa lah jawapannya. Fungsinya, alaaa….macam kacip fatimah tu:)
Apa itu Alfafa
Tahukah anda yang Alfalfa ni mempunyai 1001 khasiat, dan disebabkan itu lah ia digelar raja segala tumbuhan. Alfalfa merupakan pusat pengumpulan segala nutrien. Akar tunjangnya yang mengunjur sedalam enam meter ke bawah mampu menyerap pelbagai zat dan mineral daripada mendapan di dalam tanah, sementara daunnya mengumpul klorofil yang banyak melalui proses fotosintesis semulajadi. Alfalfa mengandungi Vitamin A, C dan E serta kalsium, potasium, fosforus dan zat besi.
Kelebihan Alfafa Shaklee
Mungkin anda pernah mendengar atau terjumpa produk Alfafa di mana-mana supermarket. Tapi, ianya tak sama dengan Shaklee yer kawan-kawan, kerana ianya adalah alfalfa sprout (biji cambah) dan mungkin ditanam dengan kaedah yang tidak mementingkan teknologi hijau. Istimewanya Alfafa Shaklee, ianya diperbuat dari daun alfalfa bermutu tinggi yang ditanam di California, USA – ditanam tanpa pertisid, racun kulat, bacteriosides, hormon sintetik dan bahan kimia. Dan seperti produk-produk Shaklee yang lain, Alfafa juga TIDAK mengandungi perasa tiruan, pemanis, pewarna dan bahan pengawet tambahan.
Khasiat Alfafa Shaklee
  • Dikatakan tumbuhan terbaik yang mengandungi segala zat keperluan harian
  • Melegakan sakit sendi dan belakang.
  • Menghilangkan kelesuan dan tekanan.
  • Memberi kelegaan semasa haid (untuk wanita).
  • Merawat arthitis
  • Bagus untuk elergi dan ekzema
  • Merawat athma
  • Mencuci usus bagi membuang toksik
  • Mencuci buah pinggang dan merawat kencing kotor
  • Meneutralkan asid dalam badan
  • Merawat masalah keputihan pada wanita (untuk wanita)
  • Membesar dan menegangkan payudara (untuk wanita)
  • Bertindak seperti kacip fatimah kepada para isteri (untuk wanita)
  • Memulihkan urat selepas bersalin (untuk wanita)
  • Membantu masalah penghadaman dan pencernaan
  • Meningkatkan stamina seorang suami
  • Melegakan sembelit
  • Membuang angin dalam badan
  • Milk booster
  • Dan banyak lagi untuk disenaraikan…

Haaaa, itula dia, antara khasiat dan kebaikan Alfafa Shaklee. Apa salahnya laburkan sedikit wang untuk kebahagian rumahtangga anda kan. Tak mahal pun harganya, hanya RM 53 untuk satu otol, ada 330 biji tuuuu. Nak lagi murah, sila hubungi saya ok. Ada harga istimewa untuk anda:)

Testimonial Alfafa Shaklee

Jom kita tengok apa kata pengguna yang mengamalkan Alfafa:

“specialnya Alfafa selain dari membantu menghasilkan susu, keputihan, untuk detoks, satu lagi yang special…ehem..ehem… bila ‘bersama’.. seperti pengantin baru. saya dah amalkan makan Alfafa dekat 2 bulan lepas saya bersalin anak ke3.. masa bersama dengan en hubby.. dia kata macam baru mula2 kahwin, saya rasa u all boleh faham kan…:)”

alfafa memang best.. saya pernah tanya husband (lepas bersama selepas 100 hari berpantang) ada rasa lain tak? husband dengan serba salah cakap adalah lain sikit selepas bersalin ni. dah kurang grip. tapi lepas ambil alfafa, katanya ketat mengalahkan ank dara ko. i love alfafa!”

saya ada eczema, husband pula ada resdung. so bila dah ambil alfafa barula selesa. kalau tidak, sorang asyik tergaru-garu, sorang lagi asyik bersin. Hubungan intim kami bertambah best!! sebab keputihan dah tiada, lepas tu kita punya tutt bersih je, biasalah bila dah bersalin ni mesti ada kan? malah untuk pengetahuan anda semua, alfafa juga boleh memekatkan lagi air mani para suami, sangat sesuai untuk yang merancang menambah lagi ahli keluarga. paling bagus, ambil bersama Vitamin E”
 
credit


********************************************************************************** Saya adalah pengedar Shaklee yang sah di Sarawak (SID 869586). Melakukan penghantaran ke seluruh negara/Indonesia/Brunai melalui pos laju. Berminat boleh hubungi saya di 0128844580/0178541176 atau email di hasheena73@gmail.com Konsultansi percuma sepanjang bergelar pelanggan Sheena E Shop House. ********************************************************************************** Mahu Jadi Ahli Shaklee? Jangan Tunggu Lagi. Jadi Ahli, Jaga Kesihatan, Tambah Pendapatan. Hubungi saya untuk menjadi rakan seperjuangan di Shaklee
Online form powered by 123ContactForm.com | Report abuse

Shaklee Ostematrix – Vitamin Kegemaran Ramai

Assalamualaikum!

Kalau nak tau, antara vitamin kegemaran ibu-ibu selain ESP adalah Ostematrix. Nak tau sebab apa? Sebab ada banyaaakkk kebaikannya.
Saya sendiri, malam tadi telan Ostematrix 4 biji sebelum tido, alhamdulillah lebih mudah bangun pagi tadi. Badan pun rasa lebih segar dan ‘ringan’. Biasalah, bila dah berumahtangga, lagi-lagi dan beranak-pinak, banyak tanggungjawab yang nak diselesaikan. Kalau ada pembantu rumah, tahan lagi. Tapi kalau tak de, pandai-pandailah nak survive. Hah, bila dah penat tu, jangan anak pulak dijadikan tempat melepaskan geram dan amarah kita. Saya pernah terbaca, yang orang perempuan ni bila marahkan suami, dia tak marah direct kat suami dia, tapi dia cenderung melepaskan geram dan marah pada anak dia. Na’uzubillah.. Moga Allah jauhkan kita daripada tabi’at macam tu…

Ok, berbalik pada Shaklee Ostematrix tadi… Ostematrix ni actually Kalsium Magnesium. Bila dengar ‘kalsium’ je, kita otomatik terfikir untuk tulang, gigi dan yang seangkatan dengannya. Betul tak? Tapi, sebenarnya khasiat kalsium, ataupun Ostematrix adalah lebih daripada itu! So, tak hairanlah siapa yang dah cuba Ostematrix ni akan dapati mereka lebih mudah membuang air besar, badan rasa lebih segar, tiada lagi sakit-sakit pinggang atau kebas-kebas
 


Ostematrix ini juga saya sangat syorkan kepada ibu-ibu mengandung, kerana keperluan kalsium magnesium yang tinggi. Jika kita kekurangan kalsium sewaktu mengandung, kita menghadapi risiko untuk sakit gigi, sakit pinggang, simpul biawak, dsb. Ada kawan saya siap boleh main boling lagi waktu mengandung. Tapi, alhamdulillah, dengan pengambilan Ostematrix, tiada sakit-sakit badan macam yang dia alami sebelum ambil Ostematrix. (Jangan main boling waktu mengandung ya!)

* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.

credit…
 

**********************************************************************************
Saya adalah pengedar Shaklee yang sah di Sarawak (SID 869586). Melakukan penghantaran ke seluruh negara/Indonesia/Brunai melalui pos laju. Berminat boleh hubungi saya di 0128844580/0178541176 atau email di hasheena73@gmail.com Konsultansi percuma sepanjang bergelar pelanggan Sheena E Shop House. ********************************************************************************** Mahu Jadi Ahli Shaklee? Jangan Tunggu Lagi. Jadi Ahli, Jaga Kesihatan, Tambah Pendapatan. Hubungi saya untuk menjadi rakan seperjuangan di Shaklee
Online form powered by 123ContactForm.com | Report abuse

Nursing Strike: Apabila Bayi Anda Enggan Menyusu

Alhamdulillah, di dalam kesibukan saya di bekerja seharian serta menjalankan tanggungjawab sebagai seorang ibu dan isteri apabila pulang ke rumah, dapat juga saya cari masa untuk menulis tentang satu topik yang saya kira penting namun jarang diketahui apatah lagi dibincangkan oleh ibu-ibu menyusu.

Ye lah, biasanya topik perbincangan dalam mana-mana kumpulan sokongan penyusuan akan membincangkan tentang cara-cara memperbanyakkan susu perahan, jenis-jenis pump dan sewaktu dengannya. Jadi pada kali ini saya nak sentuh tentang nursing strike pula.

Tidak kiralah sama ada anda seorang ibu baru atau baru pertama kali menyusu badan mahupun telah lama menyusukan, saya percaya pasti ramai di antara anda di luar sana yang tertanya-tanya apakah sebenarnya yang dimaksudkan dengan istilah nursing strike ini?

Menurut babycenter.com, nursing strike adalah:

A baby who refuses to breastfeed (and is not in the process of being weaned) is said to be on a “nursing strike.” A nursing strike is your baby’s way of telling you that something’s wrong. And it’ll probably take a little detective work to figure out the problem.

Dalam erti kata lain, nursing strike merujuk kepada keadaan di mana bayi dengan secara tiba-tiba dan tanpa sebab enggan menyusu.

Terdapat pelbagai faktor yang boleh menyebabkan mengapa seseorang bayi itu melalui fasa nursing strike ini:

  • Teething atau tumbuh gigi
  • Sakit seperti demam, batuk, selsema, sakit telinga etc
  • Keadaan takut dan terkejut mungkin kerana dimarahi apabila bayi sudah mula pandai mengigit
  • Perubahan pada persekitaran
  • Perubahan ketara pada corak dan jadual penyusuan
  • Perubahan bau pada si ibu berikutan pertukaran sabun, deodorant mahupun penggunaan perfume baru
  • Perubahan pada rasa susu berikutan pengambilan makanan atau diet si ibu

Perlu diingatkan bahawa JARANG SEKALI bagi BAYI di BAWAH UMUR SETAHUN untuk BERCERAI SUSU dengan SENDIRINYA. Dan keadaan nursing strike atau keengganan bayi menyusu tidak bermakna bayi anda akan menolak daripada menyusu untuk selama-lamanya.

Tambahan pula, andai bayi anda telah bersedia untuk bercerai susu sekali pun, ianya tidak akan dilakukan dengan tergesa-gesa sebaliknya akan dilakukan secara perlahan-lahan. Oleh itu sebagai seorang ibu, anda tidaklah perlu merasa panik atau terlalu risau kerana bayi anda pasti akan kembali menyusu seperti sediakala.

Tempoh nursing strike ini boleh berlanjutan daripada sehari dua ke seminggu bergantung kepada keadaan dan kesediaan bayi itu sendiri. Oleh yang demikian, semasa tempoh nursing strike ini sedang berlangsung, anda perlulah memainkan peranan dan harus bijak memujuk bayi anda untuk ingin kembali menyusu.

Anda juga dinasihatkan untuk mengepam susu di dalam tempoh ini agar penghasilan susu tidak terjejas (konsep demand = supply perlu sentiasa diberi perhatian) selain tidak mahu mengundang risiko untuk terkena bengkak susu mahupun blocked duct atau saluran susu tersumbat.

Dalam memujuk bayi anda untuk kembali menyusu, berikut adalah beberapa tips yang boleh dipraktikkan:

  • Kerapkan skin-to-skin contact
  • Pelbagaikan posisi penyusuan bagi mengenalpasti posisi mana yang paling digemari bayi anda
  • Kerapkan pelawaan untuk bayi anda menyusu
  • Sekiranya nursing strike ini berpunca daripada keadaan bayi anda yang tidak sihat, bawanya segera untuk berjumpa doctor
  • Menyusu dalam keadaan bayi mengantuk atau mamai
  • Elakkan daripada sebarang gangguan semasa menyusu agar bayi anda dapat memberi sepenuh tumpuan kepada anda dan penyusuan

Semoga dengan perkongsian tip-tips yang diberikan di atas, anda akan lebih bersedia sekiranya bayi anda mengalami masalah nursing strike. Sesungguhnya perjalanan penyusuan tanpa sebarang cabaran bukanlah perjalanan penyusuan yang sebenar

credit

**********************************************************************************
Saya adalah pengedar Shaklee yang sah di Sarawak (SID 869586). Melakukan penghantaran ke seluruh negara/Indonesia/Brunai melalui pos laju. Berminat boleh hubungi saya di 0128844580/0178541176 atau email di hasheena73@gmail.com Konsultansi percuma sepanjang bergelar pelanggan Sheena E Shop House. ********************************************************************************** Mahu Jadi Ahli Shaklee? Jangan Tunggu Lagi. Jadi Ahli, Jaga Kesihatan, Tambah Pendapatan. Hubungi saya untuk menjadi rakan seperjuangan di Shaklee
Online form powered by 123ContactForm.com | Report abuse

Vitamin Ibu menyusu yang mempunyai masalah tiroid


Fakta tentang tiroid yang kita patut tahu

Kelenjar tiroid ialah organ endokrin yang terletak di leher manusia. Ianya berbentuk seperti rama-rama. Fungsinya ialah untuk mengeluarkan hormon tiroid. Antara hormon yang terpenting ialah Thyroxine (T4) dan Triiodothyronine (T3). Hormon-hormon ini mengawal metabolise (pengeluaran tenaga) manusia.

Apabila Tiroid tidak berfungsi dengan sempurna, Ia boleh memberi kesan terhadap setiap aspek kesihatan- terutamanya terhadap berat, kemurungan dan tahap tenaga.

Penyakit Tiroid Terbahagi kepada dua jenis:-

i) Hipertiroidisme/Tirotosikosis

ii) Hipotiroidisme



Hipertiroidisme

berlaku disebabkan hormon tiroid T3 dan T4 didapati lebih tinggi daripada org biasa. Antara penyebab penyakit ini ialah:

– Grave’s disease. Antibodi di dalam badan menyebabkan tiroid membesar dan mengeluarkan lebih hormon. Selalunya pesakit tiroid akan akan mengeluarkan hormon yang berlebihan pada setiap sel tiroidnya.

– Thyroiditis (tiroid bengkak). Selalunya keadaan ini boleh menjadi elok sendiri

– Toxic nodule goitre. Terlalu banyak iodin di dalam makanan.

Antara Tanda2 org yang menghidapi Tiroid jenis “Hipertiroidisme”:-
Bengkak di leher
Cirit Birit
Degupan Jantung bertambah, sentiasa berdebar2
Gementar dan gelisah, terketar2
Haid tdk teratur, kurang atau tidak datang
Kesuburan turun
Penumpuan kurang
Mata menjadi besar (bulging)
Angin yang tidak menentu
Kejang Otot
Osteoporosis
Pengeluaran peluh yang banyak
Suhu badan naik, tak tahan panas
Rambut tidak kuat
Sukar bernafas, Sukar tidur
Tekanan darah naik
Turun berat badan walau selera naik
Lemah


Hipotiroidism


merupakan keadaan tiriod yang sering berlaku dan biasa berlaku terhadap wanita. Ianya disebabkan oleh penghasilan hormon tiroid yang tidak mencukupi. Sekiranya ia tidak dirawat ia boleh menyebabkan peningkatan risiko untuk mendapat kegemukan (Obesiti), penyakit jantung dan kemurungan

Antara Tanda2 org yang menghidapi Tiroid jenis “Hipotiroidism”:-
Kesukaran untuk menurunkan berat badan. Walau melakukan berbagai jenis
senaman,
Penambahan berat badan. Walaupun anda melakukan senaman dan berdiet.
Kemurungan atau kegelisahan
Cepat berasa letih
Faktor Genetik
Masalah haid yang banyak dan kerap sakit ketika period
Masalah sembelit yang teruk
Masalah rambut menjadi kasar dan kering serta mudah putus. Manakala kulit
menjadi kasar dan berkuping
Sakit otot dan sendi. Masalah capal dan tendonitis.
Siapakah yang berisiko mendapat Tiroid
Perempuan
Mempunyai sejarah keluarga (Genetik)
Mengidap sakit pituitari atau endokrin yang lain
Usia lebih dari 60 tahun. Boleh juga berlaku pada org yang lebih muda lewat 30-an
Orang yang kuat merokok.

Oleh yang demikian, sesiapa yang mengalami simtom2 di atas digalakkan menjalani pemeriksaan doktor untuk menjana kesihatan yang lebih baik…

Jadi, jika anda ibu menyusu bayi dan mempunyai masalah tiroid samaada hyper tiroid atau hypo tiroid, anda perlu mengambil tahu dan mengambil kisah suplemen mana yang boleh dan tidak boleh anda ambil kerana pengambilan sesetengah suplemen boleh memburukkan lagi tahap kesihatan anda.

Suplemen Shaklee berikut boleh diambil tidak kira sama ada anda mempunya hyper atau hypo tiroid.
B complex
Vitamin C (500mg atau 100mg)
Vitamin E
Ostematrix (kalsium magnesium)
zinc
Bagi anda yg mempunyai hyper tiroid
Boleh ambil ESP – Soy Protein Isolate powder
Tidak boleh ambil vitalea with iron formula
Tidak boleh ambil alfalfa complex

Bagi anda yg mempunyai hypo tiroid
Boleh ambil Vitalea with iron formula
Boleh ambil alfalfa complex
Tidak boleh ambil ESP – Soy Protein Isolate powder
Untuk konsultasi dan info lanjut berkaitan suplemen Shaklee, anda boleh hubungi saya:

**********************************************************************************
Saya adalah pengedar Shaklee yang sah di Sarawak (SID 869586). Melakukan penghantaran ke seluruh negara/Indonesia/Brunai melalui pos laju. Berminat boleh hubungi saya di 0128844580/0178541176 atau email di hasheena73@gmail.com Konsultansi percuma sepanjang bergelar pelanggan Sheena E Shop House. ********************************************************************************** Mahu Jadi Ahli Shaklee? Jangan Tunggu Lagi. Jadi Ahli, Jaga Kesihatan, Tambah Pendapatan. Hubungi saya untuk menjadi rakan seperjuangan di Shaklee
Online form powered by 123ContactForm.com | Report abuse

10 Sebab Anda Perlukan 1 biji Multivitamin Setiap Hari.



Sekiranya anda malas nak mkn byk2 vitamin..sekurang2nya..amalkan pengambilan sehari sebiji multivitamin..mulakan dari sekarang..dan bukannya bila dah sakit... kenapa saya kata sebiji sehari?


Antara pengguna VITALEA SHAKLEE adalah Tun Dr. Mahathir Mohamad

Jom saya kongsikan apa kata penulis sususejat.com:


10 sebab mengapa anda harus mengambil 1 biji pil multivitamin sehari (tak kiralah brand apa yg anda pilih yer..)

1) Nutrien yang mencukupi ketika menurunkan berat badan

Dalam entri bhg 1, aku berulangkali menyebut istilah ‘metabolik’ (metabolisma) dan ‘kuning telur’. Kuning telur, tak dinafikan merupakan makanan paling tinggi nutriennya, dan tak keterlaluan jika aku katakan kuning telur merupakan ‘multivitamin’ yang di ambil oleh orang zaman dahulu pada sebelah pagi. Namun sayangnya, kuning telur tinggi kandungan kolestrolnya, disamping nilai kalorinya juga tinggi memandangkan ia kaya dengan lemak.

Kebanyakan mereka yang mengamalkan diet untuk turun berat badan pasti akan mengelak makanan-makanan berkalori tinggi seperti ini. Itu baru aku ambil contoh satu jenis makanan, bagaimana pula dengan yang lain? Tubuh badan kita sememangnya memerlukan nutrien yang mencukupi untuk terus berfungsi. Kadar metabolisma pastinya terjejas apabila kekurangan nutrien tertentu, sekaligus ia menjadi rendah dan akhirnya progres untuk turun berat badan akan menjadi semakin perlahan!

Pernah dengar ungkapan ini, “ko ni aku tengok lemah lesu, macam tak cukup makan..”. Salah satu faktornya adalah disebabkan kekurangan micronutrient dalam diet.

2) Faktor sibuk

Faktor kesibukan di zaman moden menyebabkan corak pemakanan kadang-kadang tidak seimbang (dari segi kandungan micronutriennya), terutamanya jika anda sering bekerja di luar dan jarang memasak di rumah.


3) Termusnah akibat dimasak

Haba merupakan faktor utama yang boleh menyebabkan satu-satu vitamin itu terurai. Vitamin boleh bekerja pada suhu optimum iaitu suhu badan manusia (dalam 35 darjah celcius), lebih daripada itu, ia mungkin akan musnah. Oleh sebab itu, belum terjamin 100% vitamin-vitamin yg terkandung dalam sesebuah makanan yang dimasak dapat digunakan oleh badan kita.

4) Stress (tekanan perasaan, kerja)

Dalam dunia yang serba sibuk dan mencabar, tidak sah jika seseorang itu menghidap tekanan mental. Kehilangan magnesium dan beberapa nutrien penting adalah lumrah dek kerana tekanan perasaan, mental, dan sebagainya.

5) Kualiti makanan yang semakin rendah

Kualiti sayur-sayuran (juga buah) yang ada kini mungkin tidak lagi setanding kualitinya berbanding sayur-sayuran yang ditanam (secara organik) beberapa dekad yang lalu. Sayur-sayuran zaman kini terlalu banyak ‘dimanjakan’ dengan bahan-bahan kimia, yang mungkin memusnahkan kualiti nutrien yang terkandung di dalamnya.

6) Pencemaran Alam sekitar

Kemodenan dan kepesatan teknologi mengakibatkan alam sekitar kian tercemar berbanding beberapa dekad yang lalu. Saban hari, sistem ketahanan tubuh kita kian terancam, dan micronutrient yang hanya diperolehi daripada makanan sahaja (rujuk no.3 dan no.5) mungkin tidak mencukupi.

7) Tabiat makan memilih

Terdapat individu yang tidak suka makan sayur, dan hanya bergantung kepada daging dan makanan laut sahaja untuk mendapatkan sumber micronutrient, dan ini tidak mencukupi kerana kebanyakan vitamin dan mineral wujud dalam tumbuh-tumbuhan. Terdapat pula individu yang mengamalkan diet vegetarian (tak makan daging, ayam, telur) dan individu sebegini mungkin tidak mendapat cukup vitamin B12, zinc dan calcium.


8) Tahap penyerapan nutrien yang rendah

Tidak semua individu mampu menyerap nutrien dengan baik, terutamanya golongan yang sudah berumur. Supplemen multivitamin membantu dalam memastikan bekalan vitamin dan mineral kepada tubuh badan sentiasa mencukupi.

9) Harganya yang murah

Secara purata, sebiji pil multivitamin yang diambil sebiji setiap hari,harganya tidak sampai RM1 pun. Jika anda boleh menghabiskan wang anda dengan sekotak rokok sehari, atau sebungkus Keropok Moni (hari-hari tengok iklan ni di TV), mengapa harus memberikan 1000 alasan untuk membeli multivitamin yang baik untuk kesihatan?

10) Role Model kita

Salah satu rahsia mengapa Tun Dr. Mahathir berjaya mengekalkan kesihatan hingga ke usianya sekarang ialah beliau mengamalkan pengambilan 1 pil multivitamin setiap hari (kalau tak salah jenama yang beliau ambil ialah “Shaklee”).

Itulah dia 10 sebab munasabah mengapa kita memerlukan supplemen multivitamin dalam dietary kita. Buat yang sudah memilikinya, bagus, teruskan amalan mengambil 1 pil multivitamin setiap hari. Buat mereka yang belum, apa yang ditunggu lagi? Setiap rakyat Malaysia seharusnya memiliki sebekalan multivitamin dalam beg tangan (buat yang wanita), beg bimbit (buat lelaki tampan dan maskulin), dan beg sekolah (buat adik-adik yang masih belajar). Semua orang harus memilikinya, dan ia tidak terhad untuk mereka yang ingin menurunkan berat badan sahaja


Memang menarik fakta2 di atas.. 10 sebab yang tak boleh kita semua nafikan.….. dan sebab tu saya kongsikannya di sini untuk kita semua…tak kiralah brand apa yang anda pilih… pastikannya multivitamin anda adalah yg terbaik…


Didalam Shaklee..pil multivitamin juga dikenali dengan nama Vitalea (lengkap dgn iron formula)...sebiji hanya 60sen je ye untuk sehari…murah kan……Cubalah hari ini dan rasai kehebatannya sendiri.. belum cuba belum tahuuu…. Vitalea ..killer product Shaklee


credit

**********************************************************************************
Saya adalah pengedar Shaklee yang sah di Sarawak (SID 869586). Melakukan penghantaran ke seluruh negara/Indonesia/Brunai melalui pos laju. Berminat boleh hubungi saya di 0128844580/0178541176 atau email di hasheena73@gmail.com Konsultansi percuma sepanjang bergelar pelanggan Sheena E Shop House. ********************************************************************************** Mahu Jadi Ahli Shaklee? Jangan Tunggu Lagi. Jadi Ahli, Jaga Kesihatan, Tambah Pendapatan. Hubungi saya untuk menjadi rakan seperjuangan di Shaklee
Online form powered by 123ContactForm.com | Report abuse