Segalanya tentang B Complex

ari ni kita belajar tengtang B Complex pula ye. Hihi… Ada hati pula nk ajar org kn? Gurau2 jer k… Fai ni pun masih dlm proses belajar lagi. Seperti kita sedia maklum, kita memerlukan vitamin dan mineral untuk mengekalkan kesihatan. Antara vitamin yang kita perlukan untuk kekal sihat adalah vitamin B Complex…

Vitamin B Complex adalah merupakan gabungan dari beberapa vitamin yang larut air. Komponen B kompleks terdiri daripada:

1. B1 (thiamin)
2. B2 (riboflovin)
3. B3 (niacin)
4. B5
5. B6 (pyridoxine)
6. B12 (cobalamine)
7. Acid folic
8. Asid panthothenic
9. Biotin



Setiap komponen dalam vitamin B Complex memiliki fungsi khusus. Vitamin ini membantu dalam fungsi sistem pertahanan tubuh dan saraf yang sihat. Ia juga membantu dalam penghasilan sel darah merah dan mampu mencegah anemia.

Tanda – tanda Kekurangan B Complex

  • Depresi
  • Murung
  • Insomnia
  • Kurang selera makan
  • Sembelit
  • Masalah lidah (lidah menjadi merah,sakit,bengkak atau kurng deria rasa)
  • Kurang konsentrasi
  • Mudah tersinggung
  • Melemahkan sistem saraf
  • Mengganggu fungsi otak
  • Pembentukan abnormal sel.
  • Kurang konsentrasi

KELEBIHAN B COMPLEX SECARA UMUM
1. Menghasilkan tenaga dan berperanan dalam membantu kemampuan berfikir.
2. Mengelakkan penyakit beri-beri.
3. Merangsang pertumbuhan pada kanak-kanak.
4. Diperlukan untuk kesihatan mata, kulit, kuku dan rambut.
5. Penting untuk sirkulasi dan fungsi normal sistem saraf.
6. Mencegah stress.
7. Menguatkan antibodi tubuh.
8. Amat penting untuk aktiviti sel genetik.
9. Diperlukan dalam pembentukan protein asid amino.
10. Diperlukan untuk memproses dan perbaikan sel-sel darah merah.
11. Mencegah anemia.
KELEBIHAN B COMPLEX UNTUK KANAK-KANAK
1. Merangsang pertumbuhan.
2. Meningkatkan kemampuan berfikir.
3. Memberikan tambahan tenaga.
KELEBIHAN B COMPLEX UNTUK ORANG DEWASA
1. Menambah tenaga.
2. Mengurangkan stress.
3. Melambatkan proses uban di rambut.
4. Membantu meningkatkan konsentrasi.
KELEBIHAN B COMPLEX UNTUK IBU MENGANDUNG
1. Amat diperlukan untuk pembentukan dan aktiviti sel genetik.
2. Mencegah anemia (tekanan darah rendah).

B Complex berfungsi sebagai formula anti-stress yang PENTING (Dr Bruce miller)

___________________________________________________________

B Complex pilihan Fai mestilah B Complex Shaklee… Kenapa B Complex Shaklee??
Sebab B Complex Shaklee ni ada kesemua 8 ahli B Complex. Tak percaya, jom tengok label B Complex kat bawah tuuu. Yang paling besttt… B Complex Shaklee mengandungi asid folik dan biotin. Kedua-dua ini merupakan vitamin B yang paling mahal dan selalunya tidak dibekalkan dengan secukupnya. Jom check label pada botol B Complex anda samada ianya mengandungi biotin dan asid folik atau tidak… Sharing is caring ^-*

gmbar yg dh di edit semula drpd genkimomma

credit dari fai

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. (I’m Shaklee Independent Distributor)
 
 

********************************************************************************* Saya adalah pengedar Shaklee yang sah di Sarawak (SID 869586). Melakukan penghantaran ke seluruh negara/Indonesia/Brunai melalui pos laju. Berminat boleh hubungi saya di 0128844580/0178541176 atau email di hasheena73@gmail.com Konsultansi percuma sepanjang bergelar pelanggan Sheena E Shop House. ********************************************************************************** Mahu Jadi Ahli Shaklee? Jangan Tunggu Lagi. Jadi Ahli, Jaga Kesihatan, Tambah Pendapatan. Hubungi saya untuk menjadi rakan seperjuangan di Shaklee
Online form powered by 123ContactForm.com | Report abuse

Review Vitamin Shaklee Selepas 2 Minggu Mengamalkannya

Credit to Puan Bee
 
shaklee set
 
Tapi sekarang ok dah , memang tak de rasa penat , migrain dan letih-letih sangat , tidur totap lewat , banyak betul kerja , hahah …tapi memang bagus betul shaklee , sekarang ni saya kongsi semua vitamin shaklee yang saya ambil dengan suami saya ,dia memang suka sebab dia cakap lenguh-lenguh tu dah kurang dan rasa lebih bertenaga.
 
sarapan pagi dengan shaklee
 
Gambar di atas adalah sarapan pagi saya , saya jenis tak suka sarapan , so minum Energising Soy Protein (protein dari soya , boleh juga beri pada anak-anak berumur 2 tahun ke atas ) tanpa gula campur milo sikit , dan bersama 3 vitamin di bawah.
 
Vitamin C (Untuk kulit , antioksida dan kuatkan antibodi )
B-Complex (mengurangkan lesu , penat , stress dan memberi tenaga )
Vita-Lea (Multivitamain & Mineral)
 
Walau tak sarapan pagi tapi tak rasa lapar apa-apa pun .. boleh buat kerja rumah macam-macam , hantar anak pergi sekolah , beli lauk pula , balik tengah hari baru makan nasi. Lepas makan nasih saya ambil Energising Soy Protein (protein dari soya , boleh juga beri pada anak-anak berumur 2 tahun ke atas ) sekali lagi besama dengan pil vitamin Ostematrix (Kalsium) 2 biji , malam pun sama , tapi malam saya tak makan nasi , saya ambil Soy Protien tu dengan 2 biji pil lagi , sekarang memang kurang makan nasi bukan diet tapi tak ada selera , nak makan benda lain selain nasi , tapi malas pula masak , nak beli lambat ler ..tak suka sangat membeli makanan di luar semata-mata huhuhu~
Ok dah panjang review ni , so far rasa bertuah sangat di beri peluang untuk merasai kehebatan Vitamin Shaklee ni , saya banyak baca artikle tentang shaklee semua hebat – hebat belaka , tapi kalau setakat membaca tak cuba tak tahu jugak kan ? so korang kalau rasa letih lesu , tak larat je , belum apa-pa dah penat , sakit kepala dan segalanya mungkin kena cuba ambil vitamin , mungkin itu tandanya tubuh badan tak cukup vitamin :) tatk kisah lah vitamin apa , asalkan vitamin tu semulajadi seperti shaklee ni . bagi saya shaklee terbaik.
 
Sedikit Info Salah Faham Tentang Supplement (kredit to : mommy lyna)
 
1. Supplement adalah ubat ? TIDAK. Supplement bukan ubat. Ubat terdiri daripada bahan jenis dadah yang ?asing? untuk tubuh kita. Supplement adalah vitamin-vitamin pembina tubuh yang diperlukan oleh tubuh badan kita.
2. Kita tak perlu vitamin sebab dah cukup makan ? Bila diselidiki diet harian kita, kebanyakan yang kita makan tu HAMPAS sahaja.
3. Semua supplement sama saja ? TIDAK. Kebanyakan supplement di pasaran adalah dari sumber sintetik. Suplemen terdiri dari 3 jenis : sintetik, organik dan semulajadi. Yang terbaik tentunya supplement semulajadi.
4. Supplement memberi kesan sampingan ? BETUL sekiranya ia dari sumber sintetik. Suplement semulajadi TIDAk memberi kesan sampingan.
5. Supplement diperlukan oleh orang kurang nutrisi seperti mangsa kebuluran sahaja ? TIDAK. Supplement adalah untuk orang yang mementingkan kesihatan.

Tahukah anda kebanyakan rasa penat, letih, lesu, stress adalah antara petanda anda kekurangan vitamin
 

 

********************************************************************************* Saya adalah pengedar Shaklee yang sah di Sarawak (SID 869586). Melakukan penghantaran ke seluruh negara/Indonesia/Brunai melalui pos laju. Berminat boleh hubungi saya di 0128844580/0178541176 atau email di hasheena73@gmail.com Konsultansi percuma sepanjang bergelar pelanggan Sheena E Shop House. ********************************************************************************** Mahu Jadi Ahli Shaklee? Jangan Tunggu Lagi. Jadi Ahli, Jaga Kesihatan, Tambah Pendapatan. Hubungi saya untuk menjadi rakan seperjuangan di Shaklee
Online form powered by 123ContactForm.com | Report abuse

Program Kesejahteraan Shaklee (Family Wellness Programme)

                                                             CREDIT KAK IRA


Program kesejateraan Shaklee memberikan nutrien yang berkhasiat untuk anda sekeluarga supaya kekal sihat dan bertenaga.

Kebaikan :

  • Membantu mempertingkatkan kesihatan secara menyeluruh
  • membantu anda berasa lebih bertenaga
  • menguatkan sistem imun anda
  • membekalkan khasiat untuk kulit, rambut, kuku, tulang dan otot yang sihat

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease

Jaga Kesihatan Mu Untuk Insan Tersayang

Kenali Shaklee.


Tahun Bersama Anda,
Kenali
SHAKLEE

UNTUK 50 TAHUN, SHAKLEE CORPORATION TELAH MENJADI PENERAJU DALAM PENGHASILAN PRODUK YANG ASLI DAN MEMERTABATKAN AMALAN PERNIAGAAN LESTARI.

* TURUT MENDAPAT PENGESAHAN HALAL DARIPADA JAKIM (MALAYSIA)

Pada tahun 1915, Dr. Forrest C. Shaklee mencipta “Vitalized Minerals”, satu daripada multivitamin pertama di dunia.

Apabila dia menubuhkan Shaklee Corporation pada 1956, beliau telah membantu perintis industri pemakanan tambahan dan pengagih bekalan. Secara tidak langsung ini telah menjadi buah mulut masyarakat pada masa tersebut.

Apabila setiap orang sudah mula menggunakan bahan plastik dan sintetik, Shaklee telah kembali kepada cara semulajadi – mencari bahan-bahan paling semulajadi bagi penghasilan vitamin.

Hasheena

Shaklee Independent Distributor

ID No:

Phone:

Facebook:

Email:

Shaklee menawarkan produk Mesra Alam dengan tahap kawalan kualiti yang tertinggi.

Shaklee menyajikan produk nutrisi, produk pengawalan berat badan, produk pembersihan untuk rumah serta produk yang menjadi idaman setiap manusia, lelaki mahupun perempuan, produk kecantikan.

Wow…. Pilihan terbaik untuk semua,

Di Shaklee, kami ada semua KEPERLUAN anda.


Bersama kami dalam menjaga kesihatan.
Shaklee Pilihan terbaik:
* Penghasilan Dengan Bahan Semulajadi
*Produk Yang Selamat
* Terbukti Berkesan

 
credit 

********************************************************************************** Saya adalah pengedar Shaklee yang sah di Sarawak (SID 869586). Melakukan penghantaran ke seluruh negara/Indonesia/Brunie melalui pos laju. Berminat boleh hubungi saya di 0128844580 atau email di hasheena73@gmail.com Konsultansi percuma sepanjang bergelar pelanggan Sheena E Shop House. ********************************************************************************** Mahu Jadi Ahli Shaklee? Jangan Tunggu Lagi. Jadi Ahli, Jaga Kesihatan, Tambah Pendapatan. Hubungi saya untuk daftar segera .
Online form powered by 123ContactForm.com | Report abuse

Tips vitamin : Vitamin SEMULAJADI vs Vitamin Sintetik & Organik

Secara amnya, vitamin boleh dikategorikan kepada 3 jenis iaitu vitamin sintetik, vitamin organik dan vitamin semulajadi. Sebelum anda mengambil sebarang vitamin supplement atau makanan tambahan, bagus untuk anda mengambil tahu jenis-jenis vitamin supaya anda boleh mengambil yang terbaik supaya niat anda untuk terus kekal sihat tidak akan terbantut.
Ramai yang tidak tahu membezakan antara 3 jenis vitamin ini. Biasa tak dengar perbualan seperti di bawah:
“Alah, vitamin mana2 pun sama aje. Mahal ke, murah ke, yang free lagi baik!”
“Vitamin sintetik ke, semulajadi ke, sama je jenis vitaminnya..”
“Yang vitamin semulajadi tu sama je buatnya dengan vitamin biasa”
“Makan je vitamin apa2..”
“Kalau vitamin sintetik tu tak bagus, mesti lah diorang tak jual”
Sebenarnya, tanggapan di atas adalah tidak betul sama sekali. Tak bagus maka tak jual? Saya nak tanya, rokok tu bagus ke? Kenapa merata2 kedai jual rokok?
Ramai antara kita tak dapat appreciate kepentingan vitamin semulajadi dan bahaya vitamin sintetik, mungkin sebab kita tak tahu pun vitamin tu ada yang sintetik, ada yang semulajadi.
Macamana nak faham perbezaannya?
Sebelum tu, vitamin ni boleh dibahagikan kepada 3 kategori: sintetik, organik & semulajadi.
Analoginya seperti dalam gambar.
Nampak kan bezanya?
Vitamin sintetik umpama buah plastik, sama rupanya macam buah sebenar, dan namanya pun ikut buah sebenar tu. Kalau rupa macam epal, kita akan panggil epal bukan limau.
Vitamin organik pula sama macam jus komersial, dibuat dari buah sebenar, tapi menjalani pelbagai proses dan akhirnya banyak nilai buah sebenar yang telah hilang. Pernah tak terfikir yang jus buah yang berlainan jenama punyai rasa berbeza juga? Anda yakin ke itu memang 100% jus asli? Tak lain tak bukan cuma penipuan label je…Jadi, pilihlah vitamin anda dengan bijak. Ingat, buah plastik lebih murah dari buah sebenar, dan mungkin kita boleh dapat free. Tergamak ke nak makan buah plastik?
Kesimpulannya, tanya diri anda sendiri mengapa anda mengambil vitamin pada mulanya? Jawapan standard adalah sebagai makanan tambahan pelengkap kepada diet seimbang dan senaman rutin yang anda biasa lakukan. Anda mahukan yang terbaik untuk tubuh anda jadi pastikan anda memilih jenis vitamin yang tepat dan terbaik untuk tubuh anda bagi menjamin tubuh anda kekal sihat.
Tepuklah dada, tanyalah diri anda!
Dapatkan VITAMIN SEMULAJADI anda hari ini!
Credit
 
Hubungi saya:

********************************************************************************** Saya adalah pengedar Shaklee yang sah di Sarawak (SID 869586). Melakukan penghantaran ke seluruh negara/Indonesia/Brunie melalui pos laju. Berminat boleh hubungi saya di 0128844580 atau email di hasheena73@gmail.com Konsultansi percuma sepanjang bergelar pelanggan Sheena E Shop House. ********************************************************************************** Mahu Jadi Ahli Shaklee? Jangan Tunggu Lagi. Jadi Ahli, Jaga Kesihatan, Tambah Pendapatan. Hubungi saya untuk daftar segera .
Online form powered by 123ContactForm.com | Report abuse