B-Complex dan Ostematrix Alternatif kepada Panadol/Pain Killer : Penawar Sakit Kepala dan Migrain

Saya ni jarang sakit, setahun nak demam sekali pun susah. Tapi, boleh dikatakan saya ni kerap sakit kepala. Bila stress sakit kepala, datang period sakit kepala, tengah-tengah period sakit kepala, nak habis period pun sakit kepala. Pantang sakit kepala sikit, telan panadol (ooohhh, betapa jahilnya diriku dulu. MODE: menyesal). Bila dah lama-lama tu, dah banyak membaca, tahap kesedaran mula timbul, tentang kesan sampingan ubat/drug dan semenjak itulah saya mula menjauhkan diri dari panadol. Takdela sakit kepala jer telan panadol. Kalau dah tak tahan sangat macam nak pengsan, barula telan sebiji.

Kawan sekerja pernah saya suruh saya pergi check dekat doktor, sebab selalu sakit kepala kan. Tapi, malas la nak pergi check, nanti sah-sah doktor bagi ubat jer kan.

Itu dulu, sebelum saya mengamalkan supplemen Shaklee. Tapi sekarang ni, supplemen Shaklee adalah penawar saya. Sakit kepala yang teruk macam dulu-dulu pun dah tak menyerang lagi, syukur sangat dah tak perlu suffer dan ambil panadol. Ini bukan sekadar propa untuk melariskan produk yer, sekadar berkongsi pengalaman saya untuk sesiapa yang mempunyai masalah yang sama supaya kita tak perlu bergantung kepada panadol atau pain killer yang boleh memberi kesan sampingan kepada badan kita kelak.

Jenis dan Punca Sakit Kepala

Sakit kepala adalah gelaja biasa yang berlaku kepada sesiapa sahaja. Biasanya sakit kepala dibahagikan kepada 3 kategori:

  • Sakit kepala kerana tekanan 
  • Sakit kepala kerana sinus 
  • Sakit kepala kerana migrain 

1) Sakit kepala kerana tekanan 

Disebabkan oleh tekanan atau stress yang dihadapi oleh seseorang, samada tekanan mental atau fizikal. Jiwa dan pemikiran yang tertekan, tegang, berkecamuk, boleh menyebabkan sakit kepala. Tekanan pada otot-otot di sekitar leher, kepala dan kulit kepala juga boleh menyebabkan sakit kepala. Ia juga boleh berlaku apabila seseorang itu mengalami perubahan secara tiba-tiba contohnya dari kawasan redup, tiba-tiba masuk ke kawasan panas, dan sebagainya.

2) Sakit kepala kerana sinus 

Disebabkan oleh keradangan sinus yang dihadapi oleh seseorang. Sakit kepala sinus biasanya menyerang dalam kadar sekejap tapi menyengat.

3) Sakit kepala kerana migrain 

Manakala jenis sakit kepala yang ‘paling popular’ ialah kerana migrain. Setakat ini tiada penyebab rasmi yang dikatakan sebagai punca migrain, namun saintis telah mencadangkan beberapa penyebab migrain:

  • Kekurangan zat dan nutrisi 
  • Faktor keturunan 
  • Kesan dari pengambilan ubat-ubatan 
  • Wanita yang mengalami haid atau pra-haid 
  • Terlalu banyak mengambil kafein 
  • Mengamalkan makanan yang mengandungi MSG dan nitrat 

Biasanya penderita migrain akan diberi ubat tahan sakit, ubat tahan muntah dan sebagainya bagi mengawal kesakitan mereka. Bagi penderita migrain yang teruk, mereka diberi dos dadah yang agak tinggi agar dapat melalikan sistem badan mereka dari kesakitan yang ditanggung.

Pengambilan ubat-ubatan boleh mendatangkan risiko terhadap kesan jangka panjang kepada kesihatan. Oleh yang demikian, memilih alternatif dengan pengambilan supplement natural adalah langkah terbaik bagi mengatasi masalah migrain atau sakit kepala.

Kenapa supplement lebih baik dari ubat? Kerana ia diperbuat daripada bahan makanan, dan merupakan ekstrak daripada makanan2 yang membekalkan nutrient harian. Berbeza dengan ubat yang diformulasikan di makmal daripada jenis dadah dan sebagainya.

Cadangan Supplemen Shaklee untuk Masalah Sakit Kepala dan Migrain

Ostematrix

Kalsium bukan sahaja membina tulang dan gigi, malah ia membantu menetapkan ritma jantung, menyelesaikan masalah insomnia, membantu pengaliran gizi masuk dan keluar daripada membran, dan membantu dalam pembekuan darah. Kalsium juga sangat diperlukan dalam mempertahankan fungsi saraf dan otot, serta buah pinggang. Ia juga mengurangkan kadar kolesterol dalam darah.

Magnesium pula penting untuk metabolisma kalsium. Ia membantu untuk mengelakkan pembuluh darah menjadi kejang, salah satu punca yang dipercayai penyebab migrain. Satu kajian telah dibuat ke atas Magnesium, dan didapati ia membantu mengurangkan sakit kepala migrain dan mengurangkan frekuensinya.
Vitamin D pula penting untuk penyerapan kalsium. Kalsium yang tiada vitamin D tidak boleh diserap oleh tubuh, dan boleh tertinggal sebagai batu dalam ginjal atau pundi kencing.
 
B-Complex
 
Vitamin B2 (riboflavin) dan Vitamin B6 (Pyridoxine) telah terbukti boleh membantu mengurangkan kesakitkan akibat migrain. Vitamin B lengkap dalam B Complex Shaklee memastikan anda bukan saja mengurangkan risiko diserang migrain, tapi juga mencegah penyakit-penyakit lain seperti depresi, strok dan sebagainya.
Bagi penderita migrain dan sakit kepala, anda hendaklah mengetahui penyebab-penyebab yang boleh menjadikan anda diserang migrain dan sakit kepala. Sekiranya ia berpunca dari pemakanan, maka anda kena lah jaga makan. begitu juga dengan perkara2 lain seperti aktiviti dan sebagainya. Dan timbangkan tentang mengambil vitamin/supplement sebagai pembantu untuk menyelesaikan masalah anda, kerana ia pasti lebih baik dari makan ubat berasaskan dadah secara berterusan.
 

********************************************************************************** Saya adalah pengedar Shaklee yang sah di Sarawak (SID 869586). Melakukan penghantaran ke seluruh negara/Indonesia/Brunai melalui pos laju. Berminat boleh hubungi saya di 0128844580/0178541176 atau email di hasheena73@gmail.com Konsultansi percuma sepanjang bergelar pelanggan Sheena E Shop House. ********************************************************************************** Mahu Jadi Ahli Shaklee? Jangan Tunggu Lagi. Jadi Ahli, Jaga Kesihatan, Tambah Pendapatan. Hubungi saya untuk menjadi rakan seperjuangan di Shaklee
Online form powered by 123ContactForm.com | Report abuse

Advertisements

Peppermint-Ginger Plus


Halia
Tumbuhan ini berasal dari Asia Selatan (India).Halia (Zingiber officinale) merupakan tumbuhan herba yang tumbuh sepanjang tahun. Hidup liar di ladang-ladang tanah lembab serta memperolehi banyak sinar matahari.

Kandungan kimia
Halia mengandungi banyak atsiri, damar, mineral sineol, fellandren, kamfer, borneol, zingiberin, zingiberol, gigerol(misalnya di bahagian bahagian merah), zingeron, lipidas, asam aminos, niacin, vitamin A, B1, C dan protein. Minyak halia berwarna kuning dan kental. Minyak ini kebanyakkannya mengandungi terpen, fellandren dan dextrokamfen.

Kandungan & Manfaat
Menurut farmakologi Belanda, umbi Zingiber officinale mengandungi 6% bahan ubat-ubatan yang sering diguna sebagai rumusan ubatan di 23 buah negara. Sejak dahulu lagi , halia dipergunakan sebagai ubat atau bahan untuk memasak. Halia boleh merangsang kelenjar pencernaan, baik untuk membangkitkan nafsu makan dan pencernaan.

Halia berguna sebagai ubat gosok untuk badan dan sakit kepala. Halia segar yang ditumbuk halus boleh digunakan sebagai ubat luar. Rasa dan aromanya pedas dapat menghangatkan tubuh dan mengeluarkan peluh. Minyak atsirinya bermanfaat untuk menghilangkan rasa lenguh, anti inflamasi dan anti bakteria. Air perahan umbinya (akar tongkat) digunakan untuk penyakit katarak. Ia juga amat baik untuk mengubati luka luar dan dalam, merawat gatal-gatal(umbinya ditumbuk halus) dan juga dapat mengubati gigitan ular.

Kegunaan lain
Sakit kepala atau migrain, batuk, masuk angin, reumatik, lenguh pinggang, mengeluarkan angin dari perut, bengkak-benkak, mual dan mabuk dalam perjalanan, panau, digigit ular, ubat cacing gelang dan gatal akibat gigitan serangga.

Khasiat Halia
Membantu untuk menghadamkan makanan.
Melembutkan perut dengan kelembutan yang sederhana.
Mengawal hati supaya tidak sejuk dan basah.
Membantu untuk menguatkan tenaga jimak dan menambahkan air mani.
Membuang angin yang terdapat dalam usus-usus kecil dan besar.
Membuangkan kahak lendir yang melekat di bahagian halkum, jika halia itu dicampur dengan sedikit gula dan diminum dengan air panas.
Menghilangkan bau busuk mulut.
Menghilangkan kadar kesejukan yang terdapat pada makanan dan buahan atau sayuran bila sudah dimakan atau diminum.

Firman Allah Subhanahu wa Ta’ala yang bermaksud:
“Dan mereka (ahli syurga) meminum di syurga satu gelas air yang campurannya dari halia.”

Ginger:
What is it?
Ginger is an herb. The rhizome (underground stem) is used as a spice and also as a medicine. It can be used fresh, dried and powdered, or as a juice or oil. Ginger is commonly used to treat various types of “stomach problems,” including motion sickness, morning sickness, colic, upset stomach, gas, diarrhea, nausea caused by cancer treatment, nausea and vomiting after surgery, as well as loss of appetite. Other uses include treating upper respiratory tract infections, cough, and bronchitis.
Fresh ginger is used for treating acute bacterial dysentery, baldness, malaria, poisonous snake bites, rheumatism, migraine headache, and toothaches. Dried ginger is used for chest pain, low back pain, and stomach pain. Some people pour the fresh juice on their skin to treat burns. The oil made from ginger is sometimes applied to the skin to relieve pain. In foods and beverages, ginger is used as a flavoring agent. In manufacturing, ginger is used as for fragrance in soaps and cosmetics. One of the chemicals in ginger is also used as an ingredient in laxative, anti-gas, and antacid medications.

How effective is it?
Natural Medicines Comprehensive Database rates effectiveness based on scientific evidence according to the following scale: Effective, Likely Effective, Possibly Effective, Possibly Ineffective, Likely Ineffective, Ineffective, and Insufficient Evidence to Rate.

The effectiveness ratings for GINGER are as follows:
Possibly effective for… Nausea and vomiting following surgery. Most clinical research shows that taking 1 gram of ginger one hour before surgery seems to reduce nausea and vomiting during the first 24 hours after surgery. One study found ginger reduced nausea and vomiting by 38%. However, ginger might not reduce nausea and vomiting in the period 3-6 hours after surgery.
Dizziness. Taking ginger seems to reduce the symptoms of dizziness, including nausea. Preventing morning sickness (discuss the possible risks with your healthcare provider). Ginger seems to reduce nausea and vomiting in some pregnant women. But taking any herb or medication during pregnancy is a big decision.

Before taking ginger, be sure to discuss the possible risks with your healthcare provider. Possibly ineffective for… Preventing motion sickness and seasickness. Some people say they feel better after taking ginger before travel. But there is no hard evidence that ginger actually prevents motion sickness or seasickness. Insufficient evidence to rate effectiveness for… Rheumatoid arthritis (RA).
There is some preliminary evidence that ginger might be helpful for decreasing joint pain in people with RA. Osteoarthritis. There is some evidence that ginger might reduce osteoarthritis pain. But different studies have shown different degrees of benefit, possibly because ginger seems to take many months to start working. Some studies may have been stopped too early. Nausea and vomiting due to chemotherapy.

There is contradictory evidence about the effectiveness of ginger for nausea and vomiting caused by chemotherapy for cancer. Loss of appetite. Colds. Flu. Migraine headache. Preventing nausea caused by chemotherapy. Other conditions. More evidence is needed to rate ginger for these uses.

How does it work?
Return to top Ginger contains chemicals that may reduce nausea and inflammation. Researchers believe the chemicals work primarily in the stomach and intestines, but they may also work in the brain and nervous system to control nausea.

Are there safety concerns?
Ginger is LIKELY SAFE for most people. Some people can have mild side effects including heartburn, diarrhea, and general stomach discomfort. When ginger is applied to the skin, it may cause irritation.

Special precautions & warnings: Pregnancy:
Using ginger during pregnancy is controversial. There is some concern that ginger might affect fetal sex hormones. There is also a report of miscarriage during week 12 of pregnancy in a woman who used ginger for morning sickness. However, studies in pregnant women suggest that ginger can be used safely for morning sickness without harm to the fetus. The risk for major malformations in infants of women taking ginger does not appear to be higher than the usual rate of 1% to 3%. As with any medication given during pregnancy, it’s important to weigh the benefit against the risk. Before using ginger during pregnancy, talk it over with your healthcare provider. Breast-feeding: Not enough is known about the safety of using ginger during breast-feeding. Stay on the safe side and don’t use it. Bleeding disorders: Taking ginger might increase your risk of bleeding. Avoid using it.
Diabetes: Ginger might lower your blood sugar. As a result, your diabetes medications might need to be adjusted by your healthcare provider. Heart conditions: High doses of ginger might worsen some heart conditions. Don’t use ginger if you have a heart condition.

Are there interactions with medications?
Moderate Be cautious with this combination. Medications that slow blood clotting (Anticoagulant / Antiplatelet drugs) Ginger might slow blood clotting. Taking ginger along with medications that also slow clotting might increase the chances of bruising and bleeding.

Some medications that slow blood clotting include aspirin, clopidogrel (Plavix), diclofenac (Voltaren, Cataflam, others), ibuprofen (Advil, Motrin, others), naproxen (Anaprox, Naprosyn, others), dalteparin (Fragmin), enoxaparin (Lovenox), heparin, warfarin (Coumadin), and others.

Phenprocoumon Phenprocoumon is used in Europe to slow blood clotting. Ginger can also slow blood clotting. Taking ginger along with phenprocoumon might increase the chances of bruising and bleeding. Be sure to have your blood checked regularly. The dose of your phenprocoumon might need to be changed. Warfarin (Coumadin) Warfarin (Coumadin) is used to slow blood clotting.
Ginger can also slow blood clotting. Taking ginger along with warfarin (Coumadin) might increase the chances of bruising and bleeding. Be sure to have your blood checked regularly. The dose of your warfarin (Coumadin) might need to be changed. Minor Be watchful with this combination.

Medications for diabetes (Antidiabetes drugs) Ginger might decrease blood sugar. Diabetes medications are also used to lower blood sugar. Taking ginger along with diabetes medications might cause your blood sugar to go too low. Monitor your blood sugar closely. The dose of your diabetes medication might need to be changed. Some medications used for diabetes include glimepiride (Amaryl), glyburide (DiaBeta, Glynase PresTab, Micronase), insulin, metformin (Glucophage), pioglitazone (Actos), rosiglitazone (Avandia), and others. Medications for high blood pressure (Calcium channel blockers) Ginger might reduce blood pressure in a way that is similar to some medications for blood pressure and heart disease. Taking ginger along with these medications might cause your blood pressure to drop too low or cause an irregular heartbeat. Some medications for high blood pressure and heart disease include nifedipine (Adalat, Procardia), verapamil (Calan, Isoptin, Verelan), diltiazem (Cardizem), isradipine (DynaCirc), felodipine (Plendil), amlodipine (Norvasc), and others.

Are there interactions with herbs and supplements?
Herbs and supplements that might slow blood clotting Using ginger along with herbs that might slow blood clotting could increase the risk of bleeding in some people. These herbs include angelica, clove, danshen, garlic, ginkgo, Panax ginseng, red clover, turmeric, and others. Are there interactions with foods?Return to top There are no known interactions with foods.
What dose is used?

The following doses have been studied in scientific research: BY MOUTH: For morning sickness: 250 mg ginger 4 times daily. For postoperative nausea and vomiting: 1-2 grams powdered ginger root one hour before induction of anesthesia.
credit to: http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/druginfo/natural/961.html

Image12527964 Peppermint Ginger Plus

Peppermint-Ginger Plus
Soothes and CalmsGinger is an excellent herb for nourishing the digestive tract and has natural soothing properties that help calm a queasy stomach. Peppermint is another herb that helps to promote healthy digestion by soothing and comforting the stomach.Shaklee Peppermint-Ginger Plus provides natural herbs of peppermint, ginger, fennel and anise, for a soothing and calming sensation. Tablets may be crushed and added to boiling water for a natural herbal drink.No artificial flavours, sweeteners, colours, or preservatives added.

* This product is not intended to diagnose, treat, cure or prevent any diseases

 credit..

********************************************************************************** Saya adalah pengedar Shaklee yang sah di Sarawak (SID 869586). Melakukan penghantaran ke seluruh negara/Indonesia/Brunie melalui pos laju. Berminat boleh hubungi saya di 0128844580 atau email di hasheena73@gmail.com Konsultansi percuma sepanjang bergelar pelanggan Sheena E Shop House. ********************************************************************************** Mahu Jadi Ahli Shaklee? Jangan Tunggu Lagi. Jadi Ahli, Jaga Kesihatan, Tambah Pendapatan. Hubungi saya untuk daftar segera .
Online form powered by 123ContactForm.com | Report abuse