Kenapa Rambut Gugur selepas Bersalin

Kenapa Rambut Gugur Selepas Bersalin?
1. Jika rambut anda gugur selepas bersalin, itu adalah perkara biasa.
2. Pada kebiasaannya, wanita mempunyai anggaran 100,000 helai rambut di atas kulit kepalanya.
3. Rambut gugur secara purata 100 helai setiap hari.
4. Pertambahan hormon estrogen semasa hamil menyebabkan rambut tumbuh dengan lebih banyak. Oleh itu, semasa hamil rambut anda biasanya lebih tebal dan lebih sihat.
5 Selepas anda bersalin, paras hormone anda akan kembali normal. Tetapi, 2 hingga 3 bulan selepas itu, anda akan mengalami keguguran rambut yang agak teruk, terutamanya jika keturunan anda ada masalah rambut jarang.
6.Menurut pendapat orang tua-tua dahulu, keadaan ini mula berlaku apabila anak mula menyemburkan air liurnya. Keadaan ini akan berterusan selama 3 hingga 6 bulan lagi dan mungkin sehingga 9 bulan. Walau bagaimanapun ia tidak dipengaruhi oleh penyusuan susu ibu.
7. Setelah anda melalui proses ini, pertumbuhan dan keadaan rambut anda akan kembali kepada keadaan sebelum hamil

Untuk itu,Shaklee ada menyediakan suppliment terhebat untuk masalah ini.Energy Soy Protein bersama Zinc Shaklee.
Memang terbukti dan berkesan.


 credit….

********************************************************************************** Mahu Jadi Ahli Shaklee? Jangan Tunggu Lagi. Jadi Ahli, Jaga Kesihatan, Tambah Pendapatan. Hubungi saya untuk menjadi rakan seperjuangan di Shaklee ********************************************************************************** Saya adalah pengedar Shaklee yang sah di Sarawak (SID 869586). Melakukan penghantaran ke seluruh negara/Indonesia/Brunai
Online form powered by 123ContactForm.com | Report abuse

17 kebaikan supplement Zinc Shaklee

Sumber asal 17kelebihan zinc di bwh ini saya petik dari blog Su.. Thanks dear for the info sharing. actually dia cerita tentang masalah rambut gugur beliau..yang bab cerita2 tu.. anda boleh baca kat blog beliau.. Sebab ptg ni saya sekadar nak kongsi info dibawah...

Sebelum itu tahukah anda bahawa zinc merupakan vitamin yg diperlukan dlm aktiviti metabolisma badan sebagai komponen penting enzim.Ia memainkan peranan penting dlm sistem imunisasi , pertumbuhan dan perkembangan seksual seseorang. Okey sekarang jom baca 17 kelebihan zinc

  • Penjagaan Kulit: Kajian telah menunjukkan zink berkesan untuk menyembuhkan jerawat atau akne. Ia adalah lebih berkuasa daripada placebo dan penggunaan ubat-ubatan antibiotik masih dianggap lebih berkesan.

  • Ekzema: Juga dipanggil sebagai dermatitis atopik, adalah gangguan keradangan dan kulit yang kronik. Ia adalah sebahagian besarnya disebabkan oleh kekurangan zink di dalam badan. Zink memainkan peranan yang penting dalam penyembuhan jangkitan kronik dan membantu badan memulihkan keupayaan untuk sembuh dengan sempurna.

  • Jerawat: mineral ini adalah penting untuk memadam jerawat dari kulit. Ia bertindak mengawal selia jumlah testosteron di dalam badan yang memainkan peranan yang dominan dalam menyebabkan jerawat. Di samping itu kepadanya, zink juga berkaitan dengan sintesis kolagen yang membantu dalam menormalkan jumlah minyak kulit dan mengekalkan kulit yang sihat.

  • Penyembuhan luka: Kekurangan zinc menyebabkan lambat penyembuhan luka. Badan manusia mempunyai beberapa enzim yang bergantung pada zink, yang menggalakkan sintesis kolagen yang seterusnya membantu dalam penyembuhan luka.

  • Gangguan Prostat: Zink sangat penting dalam menangani gangguan prostat. Kekurangan zink menyebabkan pembesaran kelenjar prostat dan menjadikannya terdedah kepada kanser . Ia adalah dinasihatkan untuk mengambil 15mg zink setiap hari, di bawah pemerhatian rapi perubatan, apabila mengalami masalah prostat.

  • Hilang berat badan: Zink memainkan peranan utama dalam penurunan berat badan dan mengawal selera makan.

  • Mengandung: Ia adalah penting untuk pembaikan dan fungsi DNA. Ia diperlukan untuk pertumbuhan cepat sel-sel dan membangunkan unsur-unsur utama sel semasa kehamilan.

  • Pembiakan: Bagi lelaki, zink membantu dalam spermatogenesis dan pembangunan organ-organ seks. Sementara di kalangan wanita, ia membantu dalam semua fasa pembiakan, termasuk peringkat kelahiran dan penyusuan.

  • Fungsi Biologi: Zink memainkan peranan penting dalam banyak fungsi biologi seperti pembiakan, kawalan penyakit kencing manis, tahap stres, rintangan imun, bau dan rasa, pertumbuhan fizikal, selera makan dan penghadaman.

  • Jangkitan: Zink membantu seseorang untuk mengesan rasa dan bau, memberikan bantuan kepada penyembuhan luka, meningkatkan imuniti dan membantu dalam menggalakkan pertumbuhan janin. Zink membantu dalam melindungi daripada gangguan berjangkit dan jangkitan kulat termasuk paru-paru dan konjunktivitis.

  • Antioksidan: Zink bertindak sebagai antioksidan dan pada dasarnya terlibat dalam beberapa tindak balas biokimia yang tegas, yang termasuk sintesis protein, fungsi enzim dan metabolisme karbohidrat .

  • Aturan Enzim: Zink merupakan komponen beberapa enzim yang membantu dalam pertumbuhan sel, sintesis protein, tahap hormon, DNA, mengawal selia transkripsi gen, metabolisme tenaga dan lain-lain faedah kesihatan yang berkaitan dengan zink.

  • Kanser: Bagi lelaki, zink memainkan peranan yang penting dalam kelenjar prostat dan mencegah kerosakan awal, yang boleh membawa kepada masalah seperti kanser.

  • Kelesuan Kronik: Orang yang mengalami keletihan yang kronik dicadangkan untuk mengambil minyak ikan, kerana ia kaya dengan zink. Para doktor tidak mencadangkan ubat-ubatan lain yang diperlukan untuk menyembuhkan keletihan yang kronik kecuali pengambilan minyak ikan yang kaya dengan kandungan zink.

  • Botak: Botak menyebabkan kehilangan rambut bagi kanak-kanak dan orang dewasa. Pemulihan yang disyorkan oleh doktor kepada orang yang mengidapinya ialah dengan pengambilan diet yang kaya dengan kandungan zink. Terdapat pelbagai kapsul yang kaya dengan zink, jadi ubat-ubatan yang kaya dengan zink akan membantu mencegah keguguran rambut

  • Kehilangan tulang: Ia adalah penyakit apabila tulang menjadi lemah dan rapuh. Zink adalah komponen hydroxyapatite iaitu garam dan membuat matriks tulang yang kuat dan keras. Oleh sebab ini, kandungan zink perlu ditambah dalam pelan diet anda untuk mengelakkan kehilangan tulang.

  • Buta Malam: Pengambilan kira-kira 150-450 mg Zink akan memperbaiki penglihatan. Jadi, adalah sentiasa dicadangkan untuk mengambil makanan seperti daging lembu, kambing, tiram, ketam kerana ia kaya dengan kandungan zink dan akan memperbaiki penglihatan mata.
Berapa banyak zinc yg anda perlukan? Sila rujuk jadual dibwh.
Birth to 6 months
2 mg
Infants 7–12 months
3 mg
Children 1–3 years
3 mg
Children 4–8 years
5 mg
Children 9–13 years
8 mg
Teens 14–18 years (boys)
11 mg
Teens 14–18 years (girls)
9 mg
Adults (men)
11 mg
Adults (women)
8 mg
Pregnant teens
12 mg
Pregnant women
11 mg
Breastfeeding teens
13 mg
Breastfeeding women
12 mg
Anda berminat nak cuba suplemen zinc dari jenama Shaklee? Sila hubungi saya ya..
Nutrition Fact: Sebiji Zinc Shaklee membekalkan 15mg (100%) keperluan harian dan 115mg Calcium (12% daripada keperluan harian). dan oh ya Zinc bukan sahaja membantu menguatkan kutikel rambut tetapi ia dapat meningkatkan daya ingatan dan tempoh penumpuan

 

********************************************************************************** Saya adalah pengedar Shaklee yang sah di Sarawak (SID 869586). Melakukan penghantaran ke seluruh negara/Indonesia/Brunie melalui pos laju. Berminat boleh hubungi saya di 0128844580 atau email di hasheena73@gmail.com Konsultansi percuma sepanjang bergelar pelanggan Sheena E Shop House. ********************************************************************************** Mahu Jadi Ahli Shaklee? Jangan Tunggu Lagi. Jadi Ahli, Jaga Kesihatan, Tambah Pendapatan. Hubungi saya untuk daftar segera .
Online form powered by 123ContactForm.com | Report abuse

Mizz Nina Pengguna Shaklee!

Kisahnya, Mizz Nina (Isteri penyanyi Noh HUJAN tue), juga turut menggunakan supplements Shaklee.

Jadi, jom ikuti abstrak majalah Rapi tersebut.

*Muka Hadapan, Rapi Mei 2011*

*Abstrak artikel*

*Kredit gambar kepada Azrinna Kiosk!

Antara suplemen Shaklee yang diamalkan oleh Mizz Nina ialah multivitamin (Vita-Lea), Vitamin C, Zink Complex dan juga B-Complex.

Memang benar, pengambilan suplemen Zink sangat membantu kesihatan rambut. Kepada yang mengalami masalah rambut gugur ker, banyak uban walaupun usia masih muda ker, dan lain-lain lagi, bolehlah cuba suplemen Zink Shaklee dari kami, kay? 😉

 

********************************************************************************** Saya adalah pengedar Shaklee yang sah di Sarawak (SID 869586). Melakukan penghantaran ke seluruh negara/Indonesia/Brunie melalui pos laju. Berminat boleh hubungi saya di 0128844580 atau email di hasheena73@gmail.com Konsultansi percuma sepanjang bergelar pelanggan Sheena E Shop House. ********************************************************************************** Mahu Jadi Ahli Shaklee? Jangan Tunggu Lagi. Jadi Ahli, Jaga Kesihatan, Tambah Pendapatan. Hubungi saya untuk daftar segera .
Online form powered by 123ContactForm.com | Report abuse

Cara Mengatasi Masalah Rambut Gugur

Rambut gugur adalah perkara normal kerana setiap hari purata 100 helai rambut kita akan gugur. Jadi rambut gugur bukanlah satu masalah. Tetapi ia menjadi masalah apabila kuantiti rambut yang gugur itu terlalu banyak sampai bilik umpama kedai gunting rambut..hehe.. over betul statement ni kan.. Bagi mereka yang mengalami masalah keguguran rambut yang kronik, hal itu pasti tidak menyelesakan baik untuk lelaki mahupun perempuan. Silap hari bulan botak jadinya kan.
Apa punca rambut gugur?

  1. Stress atau tekanan –> Mereka yang bekerja banyak menggunakan mental akan mudah mendapat tekanan dan golongan ini biasanya paling banyak bermasalah keguguran rambut
  2. Pemakanan harian –> Ramai orang suka makan di luar lebih-lebih lagi fast food. Bahan pengawet/MSG yang banyak terkandung dalam makanan-makanan ini boleh menyebabkan rambut gugur
  3. Hormon –> Hormon juga memainkan peranan sebab itulah biasanya ibu lepas bersalin akan mengalami masalah keguguran rambut kerana hormon sering berubah
  4. Penjagaan rambut yang tidak sempurna –> Shampoo yang digunakan mestilah sesuai dengan jenis rambut.Sikat yang kotor juga boleh merosakkan akar rambut akibat habuk2 yang terperangkan dicelahnya. Penggunaan minyak rambut/conditioner juga sering diabaikan sedangkan rambut juga perlukan pelembap agar akar rambut sihat dan tidak mudah rapuh


Apa cara mengatasi rambut gugur?
1. Elakkan diri dari tekanan berterusan. Kalau stress minum air kosong. Kata pakar ia mampu menghilangkan stress plus air kosong juga bagus untuk kesihatan
2. Amalkan cara hidup sihat dan biasakan membelai rambut
3. Lakukan penjagaan rambut yang rapi.

  • Gunakan shampoo yang sesuai dan ‘mild’ agar tidak menjejaskan akar rambut
  • Setelah shampoo amalkan conditioner/minyak rambut seperti minyak zaitun atau Baby Oil
  • Pastikan sikat kerap dicuci agar habuk tidak terperangkap di celah-celahnya dan merosakkan akar rambut
  • Disarankan ganti sikat 2-3 bulan sekali
  • Sesekali buat spa rambut dengan cara cuci rambut dengan kuntuman bunga raya

4. Amalkan pemakanan seimbang. Kesihatan rambut juga perlukan zat nutrisi secukupnya seperti protein, vitamin C, B-complex, dan zinc.
Bagi point 3 dan 4, anda boleh amalkan Shaklee Prosante Shampoo dan Shaklee Prosante Conditioner untuk merawat dan menguatkan akar rambut dari luar. Bagi rawatan dari dalam pula anda boleh amalkan Zinc Complex.

credit..
 

********************************************************************************** Saya adalah pengedar Shaklee yang sah di Sarawak (SID 869586). Melakukan penghantaran ke seluruh negara/Indonesia/Brunie melalui pos laju. Berminat boleh hubungi saya di 0128844580 atau email di hasheena73@gmail.com Konsultansi percuma sepanjang bergelar pelanggan Sheena E Shop House. ********************************************************************************** Mahu Jadi Ahli Shaklee? Jangan Tunggu Lagi. Jadi Ahli, Jaga Kesihatan, Tambah Pendapatan. Hubungi saya untuk daftar segera .
Online form powered by 123ContactForm.com | Report abuse