Kenapa makan banyak badan masih keding… yg kurang makan tapi badan tak turun-turun???

Kawan-kawan.. Biasa tak mendengar keluhan orang-orang yang sedia ada kurus (keding), dah makan banyak tapi badan tetap tak naik2? Atau ada juga yang cuba berdiet, kurang makan.. tapi badan masih mem-besar 😉

Semuanya dikatakan berkait dengan metabolisme tubuh. Tahu x apa maksud METABOLISME? Adik beradik dengan vandalisme dan kronisme ke? hehe.. Semestinya tidak.. kerana vandalisme dan kronisme dua2 adalah musuh negara..

Metabolisme merupakan tindak balas kimia yang berlaku dalam sel hidup. Proses metabolisme merupakan asas hidup, membolehkan sel membesar dan membiak, mengekalkan struktur mereka dan membalas terhadap persekitaran mereka. Metabolisme dibahagikan kepada dua jenis. Katabolisme memghasilkan tenaga, seperti pemecahan makanan dalam repirasi sel. Manakala anabolismemenggunakan tenaga untuk membentuk komponen sel seperti protein dan asid nukleik. (dipetik dari wikipedia.org)

So, bahasa mudahnya metabolisme adalah jumlah kalori yang dibakar oleh badan untuk mengekalkan fungsi dan nyawa. Penukaran kalori daripada makanan kepada tenaga. Segala aktiviti (termasuk proses pernafasan dan sistem badan) memerlukan tenaga (sumber kalori).

Perkara Semulajadi Yang Mempengaruhi Metabolisma

Komposisi Badan: Walaupun dua individu mempunyai berat badan yang sama, individu yang mempunyai berat otot berlebihan akan mempunyai metabolisma yang lebih tinggi kerana otot membakar lebih kalori berbanding lemak.

Genetics: Setiap orang mempunyai struktur tulang dan bentuk badan yang berbeza (mesomorph, ectomorph, endomorph). Orang yang tinggi langsing (seperti pemain basketball) biasanya mempunyai metabolisma melebihi orang seperti Wayne Rooney atau yang berbadan “stocky”.

Umur: Metabolisma akan menurun dengan umur. Dengan itu, keperluan calorie seseorang akan turun over time. Ini kenyataan hidup. Ini sebab utama kerana ramai akan menambahkan berat badan walaupun mengambil makanan yang sama (sewaktu muda). Perkara Yang Boleh Meningkatkan Metabolisma Latihan/Semanan: Kombinasi latihan cardiovascular dan mengangkat berat adalah yang terbaik kerana ia akan menolong dalam meningkatkan calorie output dan juga dalam menambahkan otot.

Makan kerap: Dengan makan 5-6 kali sehari, sistem-sistem badan sentiasa beroperasi dan keep the body active. Ini akan meningkatkan kadar metabolisma. Jangan skip meals dengan harapan untuk weight loss kerana skipping meals akan memaksa badan menurunkan kadar metabolisma kerana ia ingat ia sedang “puasa”. Namun begitu ambil lah meal yang rendah kalori. Supaya diet kita tidak terhalang oleh pengambilan lebihan kalori yang akhirnya kita terpaksa bekerja keras untuk membakar lebihan kalori2 tersebut.

Minum Air: Air merupakan kandungan utama badan. Kurang air boleh menurunkan kadar metabolisma. Jadikan air mineral sumber air utama.

Nutritisi secara am: Apabila umur kita makin meningkat, pengawalan kalori menjadi semakin penting kerana kita tidak lagi memerlukan jumlah kalori yang sama.

credit

10 petua untuk meningkatkan kadar metabolisme yang akan membantu mempercepatkan proses penurunan berat badan anda….

1.Bina otot-otot (build Muscle) – Badan kita sebenarnya berterusan membakar kaloriwalaupun semasa kita berehat. Kadar metabolisma pada waktu kita berehat adalah lebih tinggi pada mereka yang lebih berotot. Setiap pound otot menggunakan 6 kalori sehari manakala setiap pound lemak hanya membakar 2 kalori sehari.

2.Bersenam aerobik atau berjogging – Bersenam aerobik/berjogging tidak membina otot namun ia mampu meninggikan kadar metabolisme selepas kita melakukannya.

3.Minum banyak air – Badan kita memerlukan air untuk memproses kalori. Apabila kita kekurangan air dalam badan (dehydrated), kadar metabolisme akan menurun. Dalam sehari seorang dewasa memerlukan 8 gelas air masak (plain water). Untuk kekalkan bekalan air dalam badan, kita hendaklah biasakan meminum air masak sebelum makan. Sebagai tambahan boleh juga memakan buah-buahan yang mana mengandungi kandungan air.

4.Campurkan ais dalam air – Minuman berais akan menggalakkan badan membakar lebih kalori semasa penghadaman tetapi dengan syarat air tersebut tiada tambahan gula atau cream/susu pekat manis.

5.Makan lebih kerap – Makan lebih kerap boleh membantu mengurangkan berat badan.Ambil snack setiap 3-4 jam akan membantu meningkatkan kadar metabolisme. Kajianmenunjukkan jika seseorang mengamalkan snack mereka akan makan kurang sewaktu makan tengahari dan makan malam.

6.Pedaskan masakan anda – Makanan yang pedas mengandungi bahan kimia yang bolehmeninggikan kadar metabolisme.

7.Makan lebih protein – Badan membakar kalori 2 kali ganda bagi menghadamkan protein berbanding lemak atau karbohidrat. Sumber protein yang sihat adalah daging merah, ayam tanpa kulit, tauhu, kacang, telur dan susu rendah lemak.

8.Minum kopi – Tapi pastikan kopi yang diminum tidak dicampur cream dan gula. (agak sukar untuk lakukan, betul tak…:))

9.Minum teh hijau (Green Tea) – Kajian menunjukkan dengan meminum 2-4 cawan teh hijau seharimembantu membakar 50 kalori sehari, ini bersamaan kurangkan 5 pounds berat setahun.

10.Elakkan crash diet. Crash diet ialah mereka yang makan kurang daripada 1,000 kalorisehari. Walaupun diet ini membantu mengurangkan berat badan namun sebenarnya pengurangan berat badan adalah daripada kemerosotan otot-otot. Apabila otot-otot berkurang, maka kadar metabolisme akan berkurangan. Akhirnya badan akan bakarkurang kalori malah akan lebih cepat menaikkan berat badan berbanding sebelum diet jika individu itu sudah tidak patuh pengambilan kalori 1,000 kalori sehari.

Selain daripada cadangan di atas, antara faktor yang meninggikan kadar metabolisme ialah:

i) Sesetengah individu mempunyai genetik metabolisme yang tinggi

ii)Lelaki lebih banyak akan membakar kalori berbanding perempuan semasa berehat. (Ini disebabkan lelaki mempunyai lebih banyak otot, perempuan lebih banyak lemak – faktor hormon)

iii)Kadar metabolisme akan menurun apabila usia mencapai 40 tahun ke atas.

Kolestrol jahat dan baik

Selamat bertemu kembali.Semoga hari ini merupakan hari yg paling menceriakan buat kita semua. Cuaca sekrg tidak menentu, siangnya tersangat panas dan mlm pula hujan. Kesihatan kita pun begitu kadang2 badan terasa panas dn ada masa badan terasa sejuk. Oleh itu kita hendaklah sentiasa menjaga pemakanan kita setiap hari.

Masalah kolestrol sering dikaitkan dgn berbadan besar dn berisi. Tanggapan ini sebenarnya salah janganlah hairan jika org kurus turut mempunyai kolestrol tinggi. ( alhamdulillah sy tidak terlibat)

Kolestrol terbahagi kpd 2 :

Kolestrol jahat (LDL )

Kolestrol baik ( HDL )

KOLESTROL merupakan sejenis zat dlm golongan lemak.ia paling tinggi pd haiwan drp tumbuhan.Kolestrol paling tinggi pd daging kambing dn kuning telur. Namun begitu kolestrol juga penting utk pertumbuhan dn perkembangan tubuh serta mengawal jangkitan penyakit.

Faktor yg memungkinkan anda berkolestrol tinggi

1. Pemakanan – makanan yg berlemak ,berminyak

2. Keturunan – jika ibubapa kita mpunyai kolestrol tinggi ia mungkin d warisi oleh anak2

3. Masalah hati – bila organ yg bertindakbalas dgn kolestrol rosak. Hati akan terus menghasilkn kolestrol dlm tubuh.

Set untuk darah tinggi, jantung, strok dn kolestrol tinggi

1 Energizing soy protein (ESP) :

Berfungsi menghalang lemak dari berkumpul semula d salur darah Rendah lemak secara semulajadi Menyokong diet dgn kolestrol sihat. Protin rendah lemak – GMO ( non genetic modifified organism) mengandungi 9 asid amino lengkap.

2. Omega guard
Mengurangkan tahap kolestrol,tahap triglyceride, tekanan darah tinggi, Mengurangkan LDL dn meningkatkan HDL.Mengurangkan risiko penyakit jantung.
3. Vita E complex
Membolehkan jantung mengepam dgn lebih efisien.Melindungi selaput sel dari d musnahkan.

4. Garlic
Mengurangkan tahap kolestrol, tekanan darah tinggi ,

5. Lecihin
Menyediakan asid lemak penting. Penting dlm prog mengurangkan berat badan dengan menolong pengeluaran lemak dari sel.

Tambahan :
Untuk mendapatkan keberkesanan yg optima ambillah HERB LAX 4 BIJI SETIAP MINGGU. BERTUJUAN MEMBUANG KOLESTROL KELUAR DARI BADAN

 

* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

************************************************************************************** Saya adalah pengedar Shaklee yang sah di Sarawak (SID 869586). Melakukan penghantaran ke seluruh negara/Indonesia/Brunie melalui pos laju. Konsultansi percuma sepanjang bergelar pelanggan Sheena E Shop House. *************************************************************************************** Mahu Jadi Ahli Shaklee? Jangan Tunggu Lagi. Jadi Ahli, Jaga Kesihatan, Tambah Pendapatan. Hubungi saya untuk daftar segera .
Online form powered by 123ContactForm.com | Report abuse

Produk Omega 3 terbaik

Kenalpasti Ciri-ciri Produk Omega 3 Terbaik

Omega-3 dikenali sebagai nutrisi terbaik untuk menggalakkan fungsi otak, sistem saraf dan fungsi mata. Ia juga boleh mengurangkan keradangan pada sendi (artrithis), merendahkan kolestrol, memastikan kesihatan jantung. Lebih unik lagi, asid lemak istimewa ini juga dieksploitasi secara meluas untuk mengurangkan lemak-lemak berlebihan (aka kegemukan) – tak hairanlah ramai juga yang membeli Omega Guard Shaklee dalam misi menguruskan badan. Katanya, makan Omega lagi cepat turun berbanding Lecithin.

Dengan pelbagai fungsi kritikal di atas, maka produk Omega 3 juga harus dipilih secara kritikal. Bukan boleh main beli je.

Ciri-ciri yang perlu dititikberatkan sebelum membeli Omega-3:

Kenalpasti Sumber Omega 3

  • Sumber terbaik dari ikan laut dalam


Pastikan kandungan yang tepat – EPA dan DHA yang tinggi

  • Semak kandungan minyak ikan, kandungan DHA dan kandungan EPA. Paling penting DHA dan EPA, bukan pada jumlah kandungan minyak ikan semata-mata.

Keistimewaan/Kelebihan Omega Guard Shaklee

  • dibuat dari minyak ikan laut dalam, berbanding sesetengah produk yang menggunakan minyak hati ikan. Orang pun dah tahu sekarang kan hati sebenarnya tak elok untuk kesihatan sebagaimana sunnah tidak menggalakkan kita makan organ dalaman.
  • mengandungi kesemua 7 asid lemak penting – yang terpenting adalah EPA, DHA, ALA.
  • kandungan EPA dan DHA TERTINGGI dibandingkan dengan beberapa produk pilihan di pasaran.
  • harga berpatutan, setanding kualiti. Jika dibuat perbandingan antara pelbagai jenama di pasaran, Omega-3 dari Shaklee masih dikira murah walaupun bukan yang termurah (Harus banding berapa kandungan DHA dan EPA ya, bukan pada harga dan berapa kapsul yang ada sahaja.
  • melalui proses penyulingan molekul berperingkat yang ketat untuk mendapat minyak ikan tulen berkualiti tinggi. Proses ini memastikan bahan kimia berbahaya seperti merkuri, PCBs, leads, arsenik, kadmium dan xxx dinyahkan sepenuhnya.
DHA DAN EPA TERTINGGI DALAM SHAKLEE OMEGA GUARD
Terbaik dalam kelasnya!

Testimoni pengguna yang menggunakan Omega Guard Shaklee

  • kolestrol turun – macam cerita kawan saya ni yang menghadiahkan minyak ikan untuk ayahnya.
  • Berat pun turun, kurang lemak-lemak degil
  • Anak yang kerap kena serangan asma perlahan-lahan pulih, Alhamdulillah
  • Ibu mengandung yang mengamalkan Omega lebih bertenaga, lebih yakin akan perkembangan kandungannya.
  • Ibu-ibu yang membeli Mealshake dan Omega berpuas hati selera makan anak makin bertambah
  • Sakit sendi, sakit lutut, lenguh-lenguh dan kebas-kebas berkurang dan hilang apabila Omega di ambil bersama Advanced Joint Health Tablet dan Ostematrix.
credit…. 

********************************************************************************************************************************* Saya adalah pengedar Shaklee yang sah di Sarawak (SID 869586). Melakukan penghantaran ke seluruh negara/Indonesia/Brunie melalui pos laju. Konsultansi percuma sepanjang bergelar pelanggan Sheena E Shop House. ********************************************************************************************************************************** Mahu Jadi Ahli Shaklee? Jangan Tunggu Lagi. Jadi Ahli, Jaga Kesihatan, Tambah Pendapatan. Hubungi saya untuk daftar segera .
Online form powered by 123ContactForm.com | Report abuse