Perkara yang bakal ibu dan ibu perlu tahu

Assalamualaikum

Insyaallah hari ni nak share berkenaan saiz perut bayi yang baru lahir. Ramai antara kita tak tahu, saya masa bersalinkan anak pertama pun tak tahu. Apa pentingnya nak tahu saiz kapasiti perut bayi ni? Sangat penting sebab kita especially first time mom biasa takde pengalaman di hari-hari pertama kelahiran. Bila bayi nangis je kita ingat dia lapar, kita pun breastfeed tapi bayi still menangis. Kita mula fikir bayi tak cukup susu ni. Susu badan kita kurang ni. Lepas tu kita pun tambah susu formula which is ‘No..No’ (berusaha sebaiknya utk breastfeed anak-anak ye melainkan memang menghadapi masalah penyusuan) Bayi menangis bukan kerana lapar semata-mata. Banyak sebab antaranya lapar, x selesa, perut kembung, rasa nak didakap. lagi-lagi hari-hari pertama kelahiran.

Bayangkan 9 bulan bayi berada di dalam rahim ibu, di mana tempat yang paling selesa untuk mereka. Bila dah dilahirkan mesti bayi akan merasa kurang selesa di awal-awal hari kelahiran dengan ‘dunia’ baru mereka.

Ok, jom study saiz perut bayi dari hari pertama ke seterusnya:


Kalau kita tengok, saiz perut bayi pada hari pertama hanya sebesar biji guli sahaja. Sangat sudah mencukupi dengan jumlah kolostrum yang sedikit yang Allah dah sediakan dari breast ibu-ibu sekalian. Kesian kat bayi jika kita tambah lagi dengan susu formula, air masak atau sebagainya. Melainkan ibu-ibu memang menghadapi masalah penyusuan.


Gambar di atas pula kita dapat lihat kuantiti susu yang diperlukan oleh bayi kita. Apa pun setiap bayi berbeza tapi kita perlu tau akan fakta ini supaya bayi mendapat yang sepatutnya dan kita ibu pun takdelah nak stress ke kan.

Gambar ihsan dari web ini dan ini juga . =)

Semoga bermanfaat.

********************************************************************************** Saya adalah pengedar Shaklee yang sah di Sarawak (SID 869586). Melakukan penghantaran ke seluruh negara/Indonesia/Brunie melalui pos laju. Berminat boleh hubungi saya di 0128844580 atau email di hasheena73@gmail.com Konsultansi percuma sepanjang bergelar pelanggan Sheena E Shop House. ********************************************************************************** Mahu Jadi Ahli Shaklee? Jangan Tunggu Lagi. Jadi Ahli, Jaga Kesihatan, Tambah Pendapatan. Hubungi saya untuk daftar segera .
Online form powered by 123ContactForm.com | Report abuse

Pentingnya Nutrisi Kepada Ibu Menyusu


Kebanyakan ibu menyusu ialah memandang remeh tentang keperluan nutrisi makanan yang mencukupi. Tahukah anda, setiap hari ibu yang menyusukan anak biasanya menghasil 23-27 oz susu yang mengandungi 330mg kalsium (per quart). Maka, ibu menyusu memerlukan tambahan sekurang-kurangnya 500 kalori.. Iaitu lebih banyak daripada wanita hamil dan wanita biasa.

Jika ibu menyusu tidak dapat mencukupkan keperluan nutrisi yang diperlukan (termasuk vitamin dan mineral), kuantiti susu yang dapat dihasilkan akan terjejas. Kerana makanan yang diambil bukan sahaja untuk memenuhi keperluan ibu, tapi untuk penghasilan susu. Malah ibu juga akan mengalami pelbagai risiko kesihatan jika nutrisi tidak mencukupi. Ini kerana nutrisi yang sedia ada dalam tubuh ibu diutamakan untuk penghasilan susu.







betul ke makan suplemen ni susu jadi banyak?”


sebab suplemen ni asasnya untuk menghasilkan susu badan yang berkualiti, yang mana pada masa yang sama, memberi manfaat kepada diri kawan-kawan juga. apa manfaat yang kawan-kawan dapat?

  1. badan jadi lebih bertenaga, cergas, kurang letih
  2. imun badan lebih tinggi
  3. mood yang lebih baik, stabil
  4. sihat sentiasa

justeru, apabila badan sihat, cergas, mood bagus ; maka susu badan lebih muda dihasilkan, provided kawan-kawan turut mengamalkan tiga perkara di bawah secara konsisten juga:

  1. Pam dengan konsisten setiap 3 jam atau kerapkan bayi menyusu untuk menghasilkan ransangan kepada payudara untuk menghasilkan lebih susu. Jangan sesekali tidak mengepam atas alasan payudara tidak bengkak. Jarak sesi perahan yang terlalu jauh iaitu melebihi 3 jam boleh menyebabkan penghasilan susu akan mula merosot dan lama kelamaan susuibu akan kering.
  2. Minum sekurang-kurangnya 3L air sehari…ini kerana air diperlukan untuk penyerapan vitamin dengan lebih menyeluruh.
  3. DOA yang berterusan. Doa ini yang membantu keyakinan kita kepada Allah kerana dengan izin Allah jualah rezeki susuibu itu mengalir dengan lebih banyak.

basically, kesan yang didapati selepas kawan-kawan mengamalkan pengambilan set penyusuan SHAKLEE secara teratur ialah :-

  • susu berwarna kuning dan pekat
  • anak minum sedikit dan mudah kenyang, senang nak buat stok susuibu
  • ibu lebih bertenaga
  • hubungan suami isteri bertambah intim



PM saya untuk dapatkan harga diskaun dan konsultansi percuma.
012-8844580/ hasheena73@gmail.com

(Add FB saya Hasheenabeevi)
 
 
credit….
 
 

********************************************************************************************************************************* Saya adalah pengedar Shaklee yang sah di Sarawak (SID 869586). Melakukan penghantaran ke seluruh negara/Indonesia/Brunie melalui pos laju. Konsultansi percuma sepanjang bergelar pelanggan Sheena E Shop House. ********************************************************************************************************************************** Mahu Jadi Ahli Shaklee? Jangan Tunggu Lagi. Jadi Ahli, Jaga Kesihatan, Tambah Pendapatan. Hubungi saya untuk daftar segera .
Online form powered by 123ContactForm.com | Report abuse