Ibu Hamil Mudah Diserang Penyakit?

Tampil sihat kala hamil amat memang wajib bagi bakal ibu. Apatah lagi, wanita hamil bukan lagi sendirian, tetapi berdua bersama kandungan mereka. Justeru, mereka perlu menjaga kesihatan agar janin dan diri sihat sepanjang menempuh sembilan bulan kehamilan
Namun, perlu diketahui sepanjang sembilan bulan itu tahap imunisasi wanita hamil jadi berubah. Wanita hamil 
lebih mudah berhadapan dengan risiko penyakit mahupun jangkitan bakteria mahupun virus.
Semasa berada dalam kandungan, janin sudah mempunyai sebahagian daripada DNA ayahnya. Keadaan itu juga membuatkan sistem daya tahan tubuh ibu menganggapnya sebagai ‘benda asing’. Oleh sebab itulah sepanjang kehamilan, sistem daya tahan ibu berubah agar tidak membahayakan janin dalam kandungan. Perubahan-perubahan yang dialami oleh bakal ibu ini termasuklah :
• Peningkatan penghasilan sel makrofaj yang berfungsi untuk menghapuskan bakteria, tetapi ia tidak memberi jaminan dapat melindungi anda dari dijangkiti bakteria.
• Aktiviti sel NK (pembunuh semula jadi), sel darah putih yang menyerang sel-sel yang telah dijangkiti virus atau sebahagian dari tumor jadi berkurangan.
• Aktiviti sel T berkurangan. Sel T merupakan sel yang membantu mengawal jangkitan virus.
• Berkurangnya penghasilan sitokinesis iaitu sejenis protein yang dilepaskan oleh sel imunisasi untuk membolehkan sel-sel lain melawan jangkitan kuman.
Punca Daya Tahan Rendah
Rentetan dari fungsi sel T yang menurun menyebabkan wanita hamil mudah terdedah kepada jangkitan kuman. Hal ini kerana, sistem daya tahan penyakit pada tubuh wanita hamil berubah berbanding dalam keadaan normal. Justeru, penyakit yang berpunca daripada virus akan lebih banyak dialami oleh wanita ketika dirinya hamil.
Daya tahan imunisasi wanita juga boleh turun lebih rendah disebabkan oleh beberapa
perkara. Antaranya:
• Perubahan cuaca yang keterlaluan dari panas melampau jadi sejuk
• Berinteraksi dengan ramai orang terutama yang tidak sihat.
• Mengamalkan gaya hidup yang tidak sihat misalnya kekurangan nutrisi.
Penurunan daya tahan tubuh terhadap serangan penyakit di kalangan wanita hamil juga boleh membahayakan nyawa janin. Misalnya jangkitan pada penyakit seperti demam dan batuk.
Apabila bakal ibu diserang penyakit, dua kemungkinan yang cukup dibimbangkan adalah janin turut mengalaminya dan ubatan yang perlu diambil agar tidak membahayakan nyawa janin. Jangkitan kuman yang dialami bakal ibu juga perlu diawasi sama ada ianya boleh mendatangkan risiko kepada janin atau sebaliknya. Apatah lagi, jika ia mampu mengundang risiko keguguran, kelahiran pramatang, janin lahir cacat atau meninggal semasa dalam kandungan.
Sebaik-baiknya bakal ibu perlu lebih berhati-hati ketika mengambil ubat-ubatan bagi merawat penyakit yang dialami. Wanita hamil perlu mendapatkan preskripsi daripada doktor dan tidak boleh sekadar membelinya di kaunter jualan.
Hal ini kerana dikhuatiri ubat-ubatan tadi akan memberi kesan sampingan kepada janin. Preskripsi ubatan yang diberikan oleh doktor selalunya lebih tepat bagi mengatasi penyakit. Lagipun, ada banyak ubat yang selamat untuk wanita hamil malah bakal ibu tidak perlu khuatir ia akan mengundang bahaya kepada janin.
5 Tip Ibu Hamil Dijauhi Penyakit
Jangan menunggu sehingga benar-benar sakit untuk menangani masalah kesihatan wanita hamil. Bagi menangani masalah daya tahan penyakit, wanita hamil perlu ambil tahu tip yang sesuai agar diri tidak mudah diserang penyakit.
1. Bakal ibu perlu mendapatkan rehat dan tidur yang mencukupi. Sekurang-kurangnya lapan jam sehari. Pada waktu tengah hari, cubalah tidur sekejap untuk mendapatkan tubuh yang segar. Sepanjang hamil, cuba elakkan dari melakukan pekerjaan yang berat misalnya mengangkat perabot dan sebagainya.
2. Hindari diri daripada tekanan. Berusahalah untuk mendapatkan sikap yang positif dan tenang. Melalui ketenangan inilah minda yang positif akan merangsang tubuh yang sihat dan gaya hidup yang seimbang.
3. Bersenam boleh dipraktikkan oleh wanita hamil tapi ia perlu diamalkan dengan kaedah yang bersesuaian dengan keadaan fizikal wanita hamil. Jika mereka dalam trimester ketiga cuba lakukan senaman yang ringan sahaja misalnya berjalan perlahan.
4. Selain itu, mengambil makanan yang kaya nutrisi juga amat penting untuk mendapatkan tubuh yang berdaya tahan terhadap serangan penyakit. Asid folik misalnya menjaga sistem imunisasi dan mengurangkan risiko janin cacat sehingga 70 peratus. Sebaiknya ambil sebelum dan sepanjang kehamilan. Penting untuk mengambil asid folik di awal trimester bagi pembentukan otak dan sistem saraf tunjang janin. Begitu juga dengan vitamin lain seperti vitamin C, kalsium, vitamin D dan Zat besi.
5. Segelas susu juga boleh membantu bakal ibu membina pertahanan diri. Misalnya susu untuk ibu mengandung jika diambil secara rutin memberi manfaat yang besar kepada wanita hamil dan janin. Jika anda sering muntah di pagi hari, pengambilan susu boleh menggantikan nutrisi yang terbuang di pagi hari itu.

********************************************************************************* Mahu Jadi Ahli Shaklee? Jangan Tunggu Lagi. Jadi Ahli, Jaga Kesihatan, Tambah Pendapatan. Hubungi saya untuk menjadi rakan seperjuangan di Shaklee    Online form powered by 123ContactForm.com | Report abuse

TESTIMONI PENGGUNA : NAK HAMIL

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.*





Cahayamata adalah idaman setiap pasangan yang sudah berkahwin.Namun bukan semua boleh memperolehinya. Ada yang senang dapat anak, ada yang bertahun-tahun baru ada rezeki. Pelbagai usaha sanggup dibuat semata-mata untuk memperolehi anugerah istimewa ini.

Jika anda nak hamil, anda perlu berusaha, bukan setakat berdoa tapi banyak-banyakkan bersedekah, pergi berurut, makan makanan yg dikatakan mampu meningkatkan kadar kesuburan, jika ada masalah dalaman..dapatkan rawatan. suplemen tambahan juga boleh membantu mereka yang nak hamil. tengok pada keperluan seseorang individu. keadaan tubuh setiap individu tak sama.



Credit

Kisah ini bermula sekitar 3 bulan yang lepas…sahabat ummi ni (maaf, ummi tak leh bgtau nama atas permintaannya..)mengadu dengan ummi…Keinginan utk mengandung membuak2 dalam dirinya…Pelbagai usaha telah di lakukannya…Sebut je apa kaedah yang boleh menyebabkan hamil…Berurut sudah…pantang itulah…inilah…telan mcm2 ubat…dr yang pahit sampai ke kelat…semuanya sanggup di buat..Malahan, beribu duitnya habis membuat permanian beradas la…sperma di suntik semula ke dlm rahim dan mcm2 lagi…dan ada antara rawatan tu sgt2 menyakitkan…tapi, demi anak, beliau sanggup…Test dr doktor pakar mengatakan sahabat ummi ni tak ada sebarang masalah…si suami juga normal…malahan sperma yang di hasilkan juga sihat…so, apa masalahnya???
So, dalam keadaan ini, ummi katakan ada sesuatu yang mungkin Allah telah rancang dan pastinya ianya adalah yang terbaik…sahabat ummi ni sgt2 stress dan tertekan…hampir lupa…umurnya dah mencecah 30 an…dan telah berkahwin hampir 7 tahun lamanya…
Memang orang lain hanya mampu melihat…tetapi berat penanggungan hanya sahabat ummi dan suaminya yang rasa…kebetulan, beliau terperasan face book ummi ada gambar2 vitamin shaklee yang ummi amalkan selama ini…lantas sahabat ini bertanya jika ada yang sesuai utk hamil…Semasa itu, sejujurnya ummi merasa serba salah kerana ummi dapat rasakan betapa besar pengharapan yang di letakkan oleh sahabat ummi ini…Tetapi, oleh kerana beliau bersungguh2 ingin mencuba, ummi pasrah…Tetapi berkali2 ummi pesan pada sahabat ummi:- :”Tolong makan suami dan isteri secara konsisten, yakin dengan usaha dan banyakkan memohon kepada Yang Maha Esa (kerana semua kejadian hanya akan terjadi dengan kehendakNya) dan banyakkan berpuasa serta bersedekah kerana Allah Taala…:Dan sekiranya Allah masih juga tidak makbulkan, redhalah atas kehendakNya..kerana Dia Maha Mengetahui setiap sesuatu yang berlaku”…
Selang sebulan, ummi masih belum menerima sebarang reaksi positif dr sahabat ummi ini…tetapi sahabat ummi ni tetap juga meneruskan pengamalan vitamin2 ini…apa yg ummi perasan ada perubahan pada sahabat ummi ini…nada suaranya lbh positif, yakin dan ceria…malahan beliau turut memberitahu ummi bahawa badannya terasa lbh ringan, cergas dan bertenaga…dan katanya perhubungan suami isterinya lebih mantap dan suaminya turut memuji kulitnya yang nampak lebih bersih dr sebelumnya!!!” Tersenyum kejap ummi kerana ummi tahu berikutan pengamalan secara konsisten itu, kesannya secara perlahan2 mula nampak..
Dan dengan kuasa Allah, hari ini, setelah lebih 3 bulan mengamalkan vitamin2 tersebut…berita gembira ini ummi perolehi….terasa terngiang2 di telinga ummi jeritan gembira sahabat ummi yang akhirnya berjaya hamil setelah lebih 7 tahun menunggu…Syukur Ya Allah kerana mengurniakan kegembiraan ini buat sahabat ku…Apa vitamin yang di makan oleh sahabat ummi ni???Tadaaa…

kepentingan vitamin untuk mereka yang nak hamil

1) Zinc

– Zinc memberi kesan terhadap berbagai hormon termasuklah hormone sex, hormone thyroid, kemandulan bagi lelaki dan perempuan, prostate, thyroid yang tidak aktif . Kekurangan zinc juga dikatakan antara sebab kemandulan – Istilah yang di gunakan adalah “Below the level of technical sterility” bermaksud di bawah paras kesuburan. Ia mempengaruhi bilangan sperm (sperm count) dan pergerakannya (sperm motility). So, zinc ni mmg penting untuk kesuburan…

2) multivitamin

– untuk memastikan keperluan 12 vitamin dan 7 galian dipenuhi. Rata2 pengambilan makanan seharian kita tidak dapat memenuhi keperluan ini atas banyak sebab dan kekangan.Dan uniknya multivitamin shaklee kerana ianya mengandungi iron formula yang sangat penting bagi tubuh.

3) B Compleks

– paling penting untuk elak kemurungan (anti-stress) & menstabilkan hormon. Uniknya vitamin b shaklee kerana ianya turut mengandungi Folic acid dan Biotin yang sangat penting untuk pembentukan darah dan kestabilan hormon.

4) Vitamin E 

– membantu meningkatkan hormon seks baik lelaki mahupun wanita..Uniknya vitamin E shaklee kerana turut mengandungi silenium manakala vitamin E kebanyakkan di pasaran adalah dijual berasingan dengan silenium. Ia juga sangat bagus untuk jantung tetapi waktu yang sama ia boleh meningkatkan pengeluaran hormon seks testosteron.
Namun harus diingat, soal rezeki ini semuanya dari Allah. Kita sebagai manusia harus berusaha, berdoa dan bertawakal kepadaNya. Insyaallah..

Berminat boleh hubungi saya di 0198668615 / 0128844580 untuk pertanyaan lanjut atau isi borang dibawah

Cepat harga promosi

********************************************************************************* Mahu Jadi Ahli Shaklee? Jangan Tunggu Lagi. Jadi Ahli, Jaga Kesihatan, Tambah Pendapatan. Hubungi saya untuk menjadi rakan seperjuangan di Shaklee    Online form powered by 123ContactForm.com | Report abuse

Nutrisi Untuk Ibu Mengandung

Ibu hamil secara azalinya mula memandang diet hariannya sebagai sesuatu yang serius. Maklumlah, membawa insan lain dalam tubuhnya, menjadikan seorang ibu tidak mahu merisikokan bayinya terhadap perkara-perkara yang tidak diingini.

Makan banyak sayur-sayuran dan buah-buahan semasa mengandung dikaitkan dengan merendahkan peluang mempunyai bayi dengan alahan tertentu,satu kajian dari Jepun mencadangkan hal ini.

Kajian mendapati bahawa bayi yang dilahirkan oleh wanita yang memakan buah-buahan dan sayur-sayuran hijau dan kuning yang kaya dengan beta karotena, mempunyai kurang risiko menghidap ekzema, satu keadaan yang menyebabkan kulit menjadi gatal, kering, merah dan rekah.

Makanan yang tinggi dalam Vitamin E, seperti yang ditemui dalam beberapa sayur-sayuran hijau, juga didapati boleh mengurangkan risiko semput pada bayi.

Kajian ini dibuat terhadap 763 wanita Jepun yang memakan sayur dan buah semasa mengandung untuk menilai adakah bayi mereka menghidap ekzema.

Keputusannya, penyelidik mendapati, pengambilan sayur dan buah yang kaya dengan fitonutrien semasa hamil mengurangkan risiko ekzema pada bayi sehingga 79%, selepas didedahkan kepada faktor-faktor yang boleh mencetuskan ekzema.

Jadi, kepada ibu-ibu hamil, banyakkan mengambil makananan yang tinggi dengan beta karotena, insya-Allah kita berusaha untuk menghidarkan anak-anak kita dari risiko penyakit-penyakit yang boleh mengganggu kegiatan harian mereka. Dan setelah melahirkan, jangan abaikan untuk menyusukan bayi anda dengan susu badan

credit

********************************************************************************** Saya adalah pengedar Shaklee yang sah di Sarawak (SID 869586). Melakukan penghantaran ke seluruh negara/Indonesia/Brunai melalui pos laju. Berminat boleh hubungi saya di 0128844580/0178541176 atau email di hasheena73@gmail.com Konsultansi percuma sepanjang bergelar pelanggan Sheena E Shop House. ********************************************************************************** Mahu Jadi Ahli Shaklee? Jangan Tunggu Lagi. Jadi Ahli, Jaga Kesihatan, Tambah Pendapatan. Hubungi saya untuk menjadi rakan seperjuangan di Shaklee
Online form powered by 123ContactForm.com | Report abuse

Suplemen untuk Ibu Mengandung

 
 
 
 
 
 
Pada awal kehamilan, kebanyakan ibu tidak terlepas daripada simptom seperti sakit kepala, loya, alahan, tidak bertenaga dan sebagainya. Bagi sesetengah ibu simptom ini mungkin berlarutan sehingga 9 bulan! Paling tidak pun, sesekali pasti diserang simpul biawak, sembab kaki, atau kepenatan kerana ‘membawa perut’ yang semakin membesar.


Alangkah seronoknya jika 9 bulan itu dapat kita lalui dengan badan yang sihat, cergas, bertenaga dan ceria!


Para ibu pasti dibekalkan dengan vitamin oleh klinik untuk diambil sepanjang kehamilan. Namun, tak rugi melaburkan lebih wang jika kita berkemampuan, demi kebaikan bayi yang dikandung serta ibu itu sendiri.


Dengan Shaklee, kami mengesyorkan 4 suplemen asas untuk ibu mengandung, iaitu:


  • Energizing Soy Protein (ESP) : protein berasaskan soya non-GMO yang sangat baik utk perkembangan janin (sel terbentuk drp protein) selain untuk tenaga berterusan

  •  B complex : dilengkapi dengan asid folik dan lapan vit B beserta Folic Acidyang penting untuk saraf dan baik buat ibu hamil.

  • Vitamin C : untuk menguatkan sistem imun badan.
  • Vitalea : multivitamin yang dilengkapi dengan zat besi yang bagus untuk elakkan anemia.

  • Ostematrix : gabungan kalsium, magnesium dan vitamin D yang bagus utk sistem saraf, pembentukan tulang bayi serta menghindari simpul biawak (cramp). Kalsium yang mencukupi juga membantu proses meneran semasa kelahiran.

Testimoni:


Nur Na ye betul Umi Adawiyah.. lagi 1 saya nak share, esp sgt best la.. selain beri tenaga, ia juga baik utk kulit ibu dan baby.. mcm saya, mmg jelas kulit saya x berminyak, jerawat xde, cuma parut jela takleh hlg kat muka, pastu saya xde gatal2 kat celah peha mcm masa anak sulung.. pastu anak kedua saya lahir dgn kulit putih bersih.. sgt2 bersih la, xde ngelupas ke pape.. sampaai skrg ramai geram dgn kulit dia.. dah la debab


Dayana Batrisya Saya pun lg2 ostematrix lain btl kesannya bgn pg x liat b4 this kalau brg atas toto i punya punggung sakit mcm x leh angkat bila amik oste tu x dak pun rasa gtuh shaklee mmg best amik la x rugi pun i amik pil kalsium er klinik swasta x sama kesan nya oste jg yg best

Eyna Sediey sy ambil full set eu four pack + esp….sbb dulu cr supliment just nak naikkan HB yg low giler…8.5 je mse 5 bln preggy….lpas ambil shaklee ni HB pn da normal bdan pn rse sihat je…semua org ckp “ko ni na….boyot2 pn rjin lg wat kek n kuih”…ngeeee….antibodi pun kuat…suami n ank sy demam + batuk..alhamdulilah sy x berjangkit pun…risau jga mula2….yg bonusnya sy bru prasan yg rmbut da x gugur sgt…time sikat je ade 2-3 hlai yg gugur…klu x sblm ni ni tdo pun pnuh kt bntal rmbut….2 yg pling sy suka…hehhehehe

Dayana Batrisya I br 4 months tp x rasa malas n lembik mum pun ska tgk x da la mengada2 sgt x leh wat itu la ini lah kdg2 ada yg mcm tu kan x leh bau perfume n x leh masak la mcm2 ceh bangga la plak hehehe i cuma share je tp itu la kenyataannya tp munhkin kesan berbeza ikut individu setakat ni saya boleh kt produk ni mmg tip top.u jgn risau amik trial je dulu

Jika anda ingin yang terbaik buat kandungan anda, cubalah vitamin Shaklee dan rasai perbezaannya!

 

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

**********************************************************************************
Saya adalah pengedar Shaklee yang sah di Sarawak (SID 869586). Melakukan penghantaran ke seluruh negara/Indonesia/Brunai melalui pos laju. Berminat boleh hubungi saya di 0128844580/0178541176 atau email di hasheena73@gmail.com Konsultansi percuma sepanjang bergelar pelanggan Sheena E Shop House. ********************************************************************************** Mahu Jadi Ahli Shaklee? Jangan Tunggu Lagi. Jadi Ahli, Jaga Kesihatan, Tambah Pendapatan. Hubungi saya untuk menjadi rakan seperjuangan di Shaklee
Online form powered by 123ContactForm.com | Report abuse

Testimoni Berjaya Hamil Dengan GLA Complex Shaklee

Ramai betul sekarang ini yang mencuba GLA Complex. Wah sungguh laris di pasaran. Memang ramai yang teruja terutama di kalangan mereka yang ingin mencuba mendapatkan zuriat. Jangan silap faham ye, ini adalah salah satu dari usaha kita, yang menentukan hanya Dia. Tapi tidak salah mencuba kerana untuk kebaikan.

set kesuburan shaklee



Kalau di kalangan kastemer saya memang sudah tidak terkira bilangan yang berjaya hamil dengan mengamalkan GLA Complex ini. Ada yang hanya mengambil GLA Compleks, ada juga yang mengambil set kesuburan bersama-sama dengan suami. Untuk suami sudah tentu zink dan Vitamin E sangat membantu.

Bagaimana GLA Complex boleh Bantu Kehamilan?

GLA Complex atau lebih dikenali dengan nama sainsnya adalah Gamma Linolenic acid. Pada satu ketika dahulu di Eropah ianya dikenali sebagai “Raja Segala Penyakit”. Ia diguna secara tradisional untuk mengatasi bengkak, lebam, benjol. Kerana ia juga dikenali berkesan sebagai “antiinflammatory” atau agen anti radang.
Itu kisah anti radang tiada kena mengena dengan kesuburan.

Dari segi kesuburan ia membantu mengimbangkan ketidakstabilan hormon. Ada sesetengah mereka yang belum berjaya menimang cahayamata adalah kerana hormon yang tidak stabil. Bila hormon tidak stabil maka akan sukarlah mereka mengira hari subur kerana period yang datang tidak menentu. Dengan meyeimbangkan balik hormon mereka harapan untuk mendapatkan cahayamata semakin cerah.

Ia juga bantu meningkatkan lendir servik yang berkualiti untuk kesuburan. Yang berkualiti tau! hihi


Siapa mahu cuba tidak rugi. Kita usaha, selebihnya berserah pada Dia. Eh sebelum tu, tengok dulu testimoni ni:



** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. ————————————————— 

credit ********************************************************************************** Mahu Jadi Ahli Shaklee? Jangan Tunggu Lagi. Jadi Ahli, Jaga Kesihatan, Tambah Pendapatan. Hubungi saya untuk menjadi rakan seperjuangan di Shaklee ********************************************************************************** Saya adalah pengedar Shaklee yang sah di Sarawak (SID 869586). Melakukan penghantaran ke seluruh negara/Indonesia/Brunai
Online form powered by 123ContactForm.com | Report abuse

Dulu lembik je….tapi sekarng boleh uruskan anak2 sendiri walau pregnant anak ke 3….Segar sentiasa walau pregnant

Salam semua saya nak berkongsi satu info pagi ni…iaitu set yang sesuai untuk preggy mom





Saya dapat sms dari customer saya..

“kak..thanks perkenalkan saya dengan set pregnancy ni…saya tak rasa terlalu penat macam dulu walau saya uruskan anak sorang2 tanpa suami di sisisaya sangat sukakannya!!dulu…saya kena biarkan anak2 saya 2 orang ni..balik keje je..saya nak tidur je…walau baru 3 bulan pegnen anak ketiga…saya penat..sekarang saya dah boleh aktif balik uruskan anak2…terima kasih perkenalkan shaklee set yang sesuai untuk pregnancy kepada saya ye kak….”

Bagaimana dengan anda? Nak cuba Shaklee? 

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease
credit…

********************************************************************************** Mahu Jadi Ahli Shaklee? Jangan Tunggu Lagi. Jadi Ahli, Jaga Kesihatan, Tambah Pendapatan. Hubungi saya untuk menjadi rakan seperjuangan di Shaklee ********************************************************************************** Saya adalah pengedar Shaklee yang sah di Sarawak (SID 869586). Melakukan penghantaran ke seluruh negara/Indonesia/Brunai
Online form powered by 123ContactForm.com | Report abuse

Set Hamil Shaklee

Walaupun dinamakan Breastfeeding Set, tapi ia bukanlah milk booster seperti produk2 lain di pasaran. Shaklee adalah vitamin natural yang dalam keadaan biasa, amat diperlukan oleh tubuh badan kita. Hakikatnya tak ramai yang tahu bahawa kita memakan buah, sayur, ikan, ayam, adalah untuk mengambil intipati atau vitamin dan galian di dalam makanan itu.Tapi kebanyakan kita makan untuk rasa sedapnya.

Bagi memastikan kita semua mendapat bekalan vitamin secukupnya untuk badan dan minda yang sihat, itulah pengambilan vitamin tambahan ini sangat2 utama.
Jadi bagi mereka yang didapati hamil, amat2 memerlukan vitamin tambahan. Jika ke klinik pun kita dibekalkan dengan vitamin seperti asid folik, obimin dan sebagainya sepanjang kehamilan.

Namun, jika anda mahukan sesuatu yang LEBIH BAIK, maka bertukarkan kepada Shaklee kerana ia memang lebih baik, malah jauh lebih baik dari vitamin sintetik di pasaran.

********************************************************************************** Mahu Jadi Ahli Shaklee? Jangan Tunggu Lagi. Jadi Ahli, Jaga Kesihatan, Tambah Pendapatan. Hubungi saya untuk menjadi rakan seperjuangan di Shaklee ********************************************************************************** Saya adalah pengedar Shaklee yang sah di Sarawak (SID 869586). Melakukan penghantaran ke seluruh negara/Indonesia/Brunai
Online form powered by 123ContactForm.com | Report abuse