Vitamin Untuk Perokok (Para isteri jika sayangkan suami anda…sila baca!)

Jika anda seorang perokok, adalah PERLU untuk melindungi badan anda sebanyak mungkin daripada kesan-kesan negatif akibat merokok. Vitamin-vitamin penting seperti vitamin B, vitamin C, D dan E akan ’hilang’ dengan merokok. Vitamin ini mengawal fungsi badan yang penting dan membantu mencegah perkembangan penyakit.
rokok Vitamin Untuk Perokok (Para isteri jika sayangkan suami anda...sila baca!)
Kenapa perlunya Vitamin C untuk perokok?
Vitamin C

Oksida di dalam asap rokok mempercepatkan metabolisme vitamin C, menyebabkan bekalan vitamin ini menjadi berkurangan. Pengambilan tambahan Vitamin C boleh mengembalikan tahap Vitamin C pada darah perokok kepada normal. Penyelidik di Hospital Veterans Pentadbiran di Pennsylvania mendapati bahawa tahap normal vitamin C boleh melindungi perokok tegar dari keracunan darah. Kerana vitamin C juga membantu mengawal jumlah kolesterol di dalam darah, kekurangan Vitamin C boleh merosakkan keupayaan badan untuk menukar kolesterol ke hempedu. Kolesterol kemudian berkumpul dalam aliran darah, ’berkumpul’ di dalam arteri dan boleh menyebabkan aterosklerosis. Pengambilan tambahan Vitamin C juga membantu melindungi tahap plasma darah dan fungsi vitamin E, antioksidan kepada badan. Bruce Ames, Ph.D., pengarah Institut Alam Sekitar Pusat Sains Kesihatan Kebangsaan di Universiti California, Berkeley mendapati bahawa perokok tidak makan makanan yang cukup kaya dengan vitamin C. Menurut Dr. Ames, perokok perlu menelan dua atau tiga kali dos harian vitamin C yang disyorkan untuk bukan perokok.

Kenapa perlunya Vitamin E untuk perokok?
Vitamin E

Pada tahun 2005, kajian oleh Institut Linus Pauling yang disiarkan dalam “American Journal of Clinical Nutrition,” menunjukkan bahawa tahap Vitamin E pada plasma darah berkurangan dan hilang dengan lebih cepat dalam perokok berbanding bukan perokok. Kerana tahap vitamin E yang rendah, ia tidak memberi perlindungan yang mencukupi terhadap radikal bebas, ini mungkin salah satu sebab-sebab mengapa orang yang merokok boleh mendapat kanser.

Kenapa perlunya Vitamin D untuk perokok?
Vitamin D (Ostematrix-Kalsium,Vitamin D & Magnesium)
Kajian menunjukkan bahawa orang yang merokok boleh menjejaskan metabolisme vitamin D dan kalsium seterusnya meningkatkan risiko osteoporosis.Vitamin D membantu untuk mengawal kalsium dalam badan anda dan membantu mengekalkan kepadatan tulang. Vitamin D boleh membantu perokok melambatkan kadar kehilangan kepadatan tulang.

Kenapa perlunya Vitamin B untuk perokok?
Vitamin B

Perokok mempunyai risiko yang lebih besar untuk mendapat kanser paru-paru dan pankreas berbanding dengan bukan perokok, namun risiko ini boleh dikurangkan dengan mendapat vitamin B yang mencukupi. Rachael Stolzenberg-Solomon, Ph.D., di Institut Kanser Kebangsaan di Bethesda, Maryland, mendapati bahawa tahap vitamin B folat adalah lebih rendah pada pesakit yang menghidap barah pankreas. Asid folik, amat penting untuk paru-paru, juga boleh membantu mengurangkan simptom bronkitis pada perokok.
Suami anda merokok? Bertindak sekarang! Alhamdulillah suami saya bukan perokok. Tapi kalau suami saya perokok, pasti saya sangat2 bimbang. Nk mintak suami berhenti ‘susah’. Jadi kita kena bantu suami kita..dgn cara mendapatkan balik nutrisi-nutrisi yg telah hilang kesan dari merokok. InshaAllah icon smile Vitamin Untuk Perokok (Para isteri jika sayangkan suami anda...sila baca!)
So sebagai isteri yang asyik consume supplement itu ini ni, kena lah jaga kesihatan suami juga kan? Jangan asyik nak menyusukan anak, slim, cantik, kesihatan suami kita tak jaga. Almaklumlah, suami-suami ni part macam ni dorang malas sikit. So saya akan hidangkan supplement-supplement yang en suami perlu makan kat piring. Siap air lagi. Siap hidang lagi “makan vitamin ye daddy” :p Buat muka manja-manja sikit confirm dorang nak makan vitamin-vitamin ni icon smile Vitamin Untuk Perokok (Para isteri jika sayangkan suami anda...sila baca!)


*********************************************************************************
Saya adalah pengedar Shaklee yang sah di Sarawak (SID 869586). Melakukan penghantaran ke seluruh negara/Indonesia/Brunai melalui pos laju. Berminat boleh hubungi saya di 0198668615/0128844580 atau email di sheenaeshoptrading@gmail.com Konsultansi percuma sepanjang bergelar pelanggan Sheena E Shop House. ********************************************************************************* Mahu Jadi Ahli Shaklee? Jangan Tunggu Lagi. Jadi Ahli, Jaga Kesihatan, Tambah Pendapatan. Hubungi saya untuk menjadi rakan seperjuangan di Shaklee
Online form powered by 123ContactForm.com | Report abuse

Advertisements

Kenapa saya pilih Shaklee?

Assalamualaikum semua..

Hari ni nak cerita pasal kenapa saya pilih Shaklee..

Saya kenal Shaklee sewaktu sedang menunggu hari untuk bersalin anak yang keempat. Masa tu, saya tengah gigih mencari set berpantang yang berbaloi dan boleh disimpan lama. Saya agak serik untuk menggunakan jamu sebab semasa anak pertama dan kedua, set berpantang saya adalah yang berasaskan jamu. Apa yang menyedihkan, jamu-jamu tersebut terbuang begitu saja sebab anak jaundis, rasa pahit yang agak susah nak ditelan, penyediaan yang agak leceh, belum termasuk lagi bab jamu expired (mungkin salah sendiri, tak reti nak handle jamu walaupun berpantang kat rumah mak).. isk, macam2 alasan la kiranya.. memang terasa rugi bila jamu tu dah tak boleh digunakan lagi.**

**ini adalah pendapat peribadi saya.. pengguna2 jamu dan penjual2 jamu jangan marah saya pulak.. saya still percaya, jamu adalah salah satu kaedah pemakanan yg terbaik untuk merawat badan dari dalam..selain dari supplement 🙂
So, anak ke3, saya google sana google sini.. tertarik hati dengan Shaklee. Kebetulan, semasa pregnant anak ke3, doc kata saya harus di-czer sebab baby songsang. Jadi, pada pendapat saya Shaklee terbaik untuk membantu saya mempercepatkan proses baik pulih luka pembedahan, dan mengembalikan tenaga semasa dalam pantang. Oh, lagi satu, Shaklee boleh dimakan walaupun baby jaundis.

Maka, saya pun order set berpantang Shaklee dengan tambahan Vita E Complex + ESP. (ESP dihadiahkan oleh kakak). Alhamdulillah, kuasa Allah, saya tak jadi di-czer. Baby dah pusing so boleh bersalin normal. Lepas bersa Shaklee dalam pantang. Badan cergas juga walaupun baby kerap bangun berjaga malam. Baby alin, saya terus makan Shaklee. Mak saya bising2 juga sebab tak ambil jamu. Memang best gunsaya G6PD tapi alhamdulillah, dia kena jaundis cuma 3 hari je..

Kenapa percayakan Shaklee?
Shaklee berjaya membuatkan saya tak toleh produk lain kerana perkara di bawah :

Shaklee telah melaburkan lebih daripada USD250 juta dalam pembangunan produk yang lengkap, penyelidikan dan percubaan-percubaan klinikal. *kan banyak tu..sebab nak pastikan pengguna dapat HANYA YANG TERBAIK..!
Setiap tahun lebih kurang 83,000 ujian makmal dan kualiti dijalankan ke atas produk nutrisi dan bahan-bahannya sahaja. *jadi, kenapa perlu pilih produk lain yang diragui kualitinya?

Peneraju dalam produk kesihatan dan pemakanan sejak 1956, Shaklee terus kekal menjadi juara secara saintifik disokong oleh produk terpilih berbanding perubahan yang berisiko. *dah terbukti berada lama di pasaran, dan diyakini semua pengguna.

Produk-produk Shaklee merupakan hasil satu proses mendalam bagi kajian saintifik dan penilaian penyedlidikan pihak ketiga dan juga kajian klinikal bebas oleh kumpulan Pakar Sains Kesihatannya sendiri. *penyelidikan produknya memakan masa bertahun-tahun sebelum dihasil dan dipasarkan 🙂

Shaklee juga merujuk kepada Lembaga Penasihat Saintifik, satu kumpulan kebangsaan yang merupakan ahli sains yang diiktiraf oleh peneraju dalam Institusi akademi dan perubatan. *bukan jenis main redah aje nak hasilkan produk.. semuanya perlu diambil kira! 🙂

Setiap hasil yang dikeluarkan perlu menjalani taraf kecemerlangan. *kann…. 🙂 kalau tak cemerlang resultnya, tak kan terlepas ke pasaran u olls..:)

Setiap produk mesti memberikan dos bahan-bahan yang tepat berdasarkan kajian klinikal.*yesszaa… bukan main taram aje berapa biji nak kasi makan kat pengguna.. harus ada ujian klinikal dulu 🙂

Setiap produk juga perlu dihasilkan oleh bahan-bahan yang tulen dan diformulasi untuk menghasilkan produk yang konsisten. *sebab tu tak ragu2 lagi : ALWAYS SAFE, ALWAYS WORKS, ALWAYS GREEN 🙂
Shaklee menggabungkan bahan sumber alam dan aplikasi sains terbaik dan tidak menggunakan jalan pintas. * there’s no shortcut to success 🙂

Anda bagaimana? 🙂
BERMINAT UNTUK JOINT SHAKLEE?

*********************************************************************************
Saya adalah pengedar Shaklee yang sah di Sarawak (SID 869586). Melakukan penghantaran ke seluruh negara/Indonesia/Brunai melalui pos laju. Berminat boleh hubungi saya di 0198668615/0128844580 atau email di sheenaeshoptrading@gmail.com Konsultansi percuma sepanjang bergelar pelanggan Sheena E Shop House. ********************************************************************************* Mahu Jadi Ahli Shaklee? Jangan Tunggu Lagi. Jadi Ahli, Jaga Kesihatan, Tambah Pendapatan. Hubungi saya untuk menjadi rakan seperjuangan di Shaklee
Online form powered by 123ContactForm.com | Report abuse

Pil Perancang: Sejauh Mana Ia Menjejaskan Penyusuan? Suplemen Yg Dicadangkan oleh Pakar

Soalan: Adakah pil perancang boleh menjejaskan penyusuan? Apakah suplemen yang dicadangkan?
pil perancang1 300x180 Pil Perancang: Sejauh Mana Ia Menjejaskan Penyusuan? Suplemen Yg Dicadangkan oleh Pakar
Jawapan Puan Sabrina Haron, Pharmacist. (Petikan dari Majalah Pa & Ma Bil 131 Ogos 2011).
Oleh kerana pengambilan sesetengah pil perancang boleh menurunkan tahap simpanan vitamin C sehingga 30%, pengambilan vitamin C sangat digalakkan semasa mengambil pil perancang. Pengambilan pil perancang turut mengakibatkan penurunan aras pyridoxine (Vitamin B6) dan Vitamin E dalam darah. Oleh itu, suplemen tambahan seperti vitamin B Complex dan E sangat membantu.
Terdapat wanita yang mengalami ketidakselesaan pada bahagian payudara semasa mengambil pil perancang. Ini boleh diatasi dengan pengambilan EPO 1000mg sekali sehari sepanjang penggunaan pil perancang.
Terdapat 2 jenis pil perancang:
  • Mengandungi progestin dan progesteron
  • Mengandungi progestin dan estrogen
Pil perancang yang mengandungi estrogen TIDAK SESUAI untuk diambil semasa tempoh penyusuan kerana ia mengurangkan penghasilan susu badan. Progesteron pula tidak memberi sebarang kesan terhadap penghasilan susu badan. Namun, sebahagian hormon sintetik tersebut akan memasuki susu badan tetapi tidak mendatangkan kesan buruk kepada bayi.
EPO selamat untuk diambil semasa tempoh penyusuan. Bahan aktif EPO ialah GLA (Omega 6). Asid lemak ini sangat penting untuk pembentukan sel-sel badan yang sangat pesat terbentuk pada bayi dan kanak-kanak.
Berdasarkan soal jawab ini, supplement yg telah disarankan oleh pakar adalah:
1. Sustained Release Vitamin C 500mg
vitaC500mg 150x150 Pil Perancang: Sejauh Mana Ia Menjejaskan Penyusuan? Suplemen Yg Dicadangkan oleh Pakar
2. B-Complex
bComplex 150x150 Pil Perancang: Sejauh Mana Ia Menjejaskan Penyusuan? Suplemen Yg Dicadangkan oleh Pakar
3. Vitamin E Complex
vitaE400IU1 150x150 Pil Perancang: Sejauh Mana Ia Menjejaskan Penyusuan? Suplemen Yg Dicadangkan oleh Pakar
4. GLA Complex
GLA 150x150 Pil Perancang: Sejauh Mana Ia Menjejaskan Penyusuan? Suplemen Yg Dicadangkan oleh Pakar


*********************************************************************************
Saya adalah pengedar Shaklee yang sah di Sarawak (SID 869586). Melakukan penghantaran ke seluruh negara/Indonesia/Brunai melalui pos laju. Berminat boleh hubungi saya di 0198668615/0128844580 atau email di sheenaeshoptrading@gmail.com Konsultansi percuma sepanjang bergelar pelanggan Sheena E Shop House. ********************************************************************************* Mahu Jadi Ahli Shaklee? Jangan Tunggu Lagi. Jadi Ahli, Jaga Kesihatan, Tambah Pendapatan. Hubungi saya untuk menjadi rakan seperjuangan di Shaklee
Online form powered by 123ContactForm.com | Report abuse

Pilihan Supplement Shaklee Ibu Bersalin, Berpantang, Pembedahan & Rambut Gugur

Bagi ibu yang sedang hamil pastinya sedang mencari set bersalin yang sesuai, terutamanya yang menyusukan bayi. Antara kriteria yang biasanya menjadi pilihan ibu ialah set bersalin yang mudah, murah dan tidak memberi kesan kepada bayi yang menyusu.
Antara set bersalin yang menjadi pilihan adalah yang berasaskan ramuan tradisional seperti herba dan sebagainya seperti jamu, dan set bersalin yang terdiri dari pil-pil.
Sebagai renungan:



Soalan: Mana lebih baik; Jamu atau Vitamin?
Jawapan

1. Vitamin lebih baik kerana ia lebih ringkas…dan badan kita hanya kenal nutrien yang ringkas cthnya berbanding buah limau dan vitamin C, vitamin c lebih dikenali oleh sistem badan. Jamu adalah kompleks dan memerlukan masa utk penguraian maka khasiatnya agak lambat diserap…lagi satu mungkin ada bhn lain yang ditambah yang tidak diketahui..
2. Kita mencari makanan kepada sel. Sel hanya menyerap vitamin. Dalam jamu ada kandungan vitamin tetapi sel perlu bekerja keras untuk merungkai vitamin yang terdapat dalam jamu. Berbanding jika hanya makan vitamin semata-mata….maka sel mudah menyerap dan menjimatkan masa.
Kini ada pilihan yang lebih mudah untuk ibu-ibu terutama yang mementingkan kesihatan dalaman, berpantang sendiri serta menyusukan anak.
Set C atau set confinement, kini bukan sahaja set bersalin, malah mempunyai banyak kegunaan:-
. Berpantang
. Selepas Pembedahan (apa jua pembedahan)
. Rambut Gugur

s 1305 Pilihan Supplement Shaklee Ibu Bersalin, Berpantang, Pembedahan & Rambut Gugur

Set ini terdiri dari 4 jenis vitamin dan mineral:
– VITA-LEA (mengandungi 12 vitamin & 7 jenis mineral yang diperlukan oleh tubuh seimbang. perlu kerana ianya mempunyai iron formula yg sgt dperlukan oleh tubuh, terutamanya bg ibu yang banyak kehilangan darah selepas bersalin)
– B COMPLEX (rumusan vit B1, B2, B3, B6, B12, asid folik dan Biotin. penting utk elakkan kemurungan – meroyan, sbg penenang (anti-stres) dan penstabil hormon)
– VITA C (penting utk pembentukan kolagen, mempercepatkn penyembuhan luka dan memperbaiki tisu sel yg rosak akibat bersalin)
– ZINC COMPLEX (membantu mpercepatkan baik pulih luka, terutamanya luka di dalam – utk rahim)

Ibu lepas bersalin bukan saja memerlukan khasiat vitamin dan mineral secukupnya, malah air yang mencukupi untuk menjalankan sistem tubuh yang unggul. Set Confinement membantu ibu relaks, membekalkan keperluan vitamin dan mineral asas, mempercepatkan penyembuhan luka dan pastinya tidak memudaratkan bayi yang menyusukan.
Pengamal Set Confinement/ Berpantang/ Bersalin ini juga boleh mengambil supplemen di bawah sebagai add-on untuk persediaan penyusuan bayi:

– LECITHIN
– ALFALFA
– ENERGIZING SOY PROTEIN
– OMEGA GUARD
– OSTEMATRIX
Apa kata Puan LovelyBaby Alisha, Puan Siti Hafidzatun, Puan Mazidah dan Puan Anie Arie mengenai Set Berpantang?
Testimonial Set Pantang Shaklee1 Pilihan Supplement Shaklee Ibu Bersalin, Berpantang, Pembedahan & Rambut GugurTestimonial 2 Set Pantang Shaklee Pilihan Supplement Shaklee Ibu Bersalin, Berpantang, Pembedahan & Rambut GugurTestimonial 3 Set Pantang Shaklee Pilihan Supplement Shaklee Ibu Bersalin, Berpantang, Pembedahan & Rambut GugurTestimonial 4 Set Pantang Shaklee Pilihan Supplement Shaklee Ibu Bersalin, Berpantang, Pembedahan & Rambut Gugur
Dapatkan hari ini untuk bekalan sepanjang berpantang! Set bersalin pastinya teman baru yang digemari ^___^
Untuk para suami, pilihlah set bersalin terbaik untuk isteri anda.


CREDIT

*********************************************************************************
Saya adalah pengedar Shaklee yang sah di Sarawak (SID 869586). Melakukan penghantaran ke seluruh negara/Indonesia/Brunai melalui pos laju. Berminat boleh hubungi saya di 0198668615/0128844580 atau email di sheenaeshoptrading@gmail.com Konsultansi percuma sepanjang bergelar pelanggan Sheena E Shop House. ********************************************************************************* Mahu Jadi Ahli Shaklee? Jangan Tunggu Lagi. Jadi Ahli, Jaga Kesihatan, Tambah Pendapatan. Hubungi saya untuk menjadi rakan seperjuangan di Shaklee
Online form powered by 123ContactForm.com | Report abuse