Testimonial Lecithin: Datin Walis Turun 15kg Dalam 2 Bulan!

Assalamualaikum 🙂

Ramai breastfeeding moms yang mengalami masalah berat badan berlebihan. Jom kita tengok feedback dari Datin Walis ni:




Wow! 15 KG dalam masa 2 BULAN! 

Datin Walis merupakan ibu gigih yang ingin menjayakan penyusuan esklusif beliau, seorang wanita jelita (memang cun!) dan sgt menjaga penampilan beliau. Apa yang beliau amalkan? 

Bagi menjayakan penyusuan susu ibu, beliau mendapatkan Breastfeeding Set E dan untuk menurunkan berat badan beliau mengamalkan pengambilan Shaklee Lecithin.



Apa itu Lecithin?
– Nature’s Emulsifier (Pengemulsi Semulajadi) yang membantu badan menyerap nutrien larut lemak seperti Vitamin A,D,E, K, Beta Caretone
– Boleh didapati dari tisu binatang dan tumbuhan (plant)
– Untuk komersil didapati dari telur, jagung & kacang soya 
– Fat Emulsifier – Melarutkan lemak 

Apa ada dalam Lecithin?
– Asid linoleik (essential fatty acid) yang amat diperlukan oleh badanTapi badan tidak boleh menghasilkannya sendiri dan ia perlu diambil melalui diet harian
– Kolin – satu komponen neurotransmitter (memberikan impuls dari saraf satu ke saraf yang lain)
– Asetikolina – bekal biokimia untuk penghantaran mesej di dalam otak & sistem saraf 
– Inositol – sebagai komponen utama membran / selaput sel dalam tisu di seluruh badan 

Apakah khasiat dan kegunaan Lecithin?

1. PALING UTAMA – untuk proses metabolisma, kolesterol, triglycerides dan lemak darah (blood lipids) 
– Lecithin memecah serta mencairkan lemak terutama kolestrol
– Ia membantu menurunkan total serum cholesterol dan meningkatkan kolesterol baik (HDL) 
– Membantu mengawal paras triglycerides (a type of fat found in your blood. Your body uses them for energy)
– Membantu memecahkan lemak badan dan mengurangkan lemak yang tersendat di pembuluhan-pembuluhan darah. 
* Mengurangkan kesan buruk yang wujud dari masalah kolesterol 

2. PENTING UNTUK FUNGSI OTAK 
– Acethylcholine penting untuk fungsi otak – berfikir, ingatan, konsentrasi, menentukan kita berdiri, berlari, makan, bercakap, tidur, penghadaman etc
– Acethylcholine merupakan sejenis neurotransmitter yang terlibat dalam penerimaan, penyimpanan dan penghantaran maklumat yang betul ke otak. Jika bekalannya cukup, maka fungsi-fungsi ini dapat dilakukan. Jika tidak fungsi itu akan tergugat. Acethylcholine dihasikan dari cholin. Cholin mudah diperolehi dari Lecithin
– Lecithin meningkatkan bekalan cholin dan acethylcholine kerana 30% otak adalah lecithin, dan 70% lemak di hati (liver) adalah lecithin 

3. UNTUK KAUM TUA 
– Lecithin amat diperlukan bagi mereka yang uzur oleh sebab angin, stroke (angin ahmar) dan sakit-sakit yang biasa dialami oleh kaum tua 
– Mengurangkan berlakunya masalah pembuluhan tersendat punca darah tinggi, sengal sendi, sejuk kaki dsb 

4. UNTUK PENGHADAMAN 
– Lecithin diperlukan untuk menghasilkan bahan kimia yang dipanggil ‘bile'(jus hempedu) daripada kolesterol. Bile amat penting untuk proses penghadaman 

5. UNTUK SEL 
– Lecithin penting untuk mengangkut, menghantar bahan-bahan lemak dari makanan ke sel-sel 
– Choline & lecithin menguatkan selaput sel-sel neuron dan semua sel-sel tubuh badan kita 

6. UNTUK KESIHATAN KARDIOVASCULAR (SISTEM JANTUNG) 
– Fungsi utama lecithin adalah sebagai “Fat Emulsifier “ ia amat penting untuk perlindungan sistem jantung. 
– Ia amat mujarap jika di ambil bersama-sama EPA dan Fiber 

Hasil Penyelidikan (R&D) 
– Lecithin daripada soyabean berkesan memecahkan deposit kolesterol 
– Lecithin daripada telur boleh tetapi tidak bergitu berkesan 

Mengapa Shaklee?
– Kacang soya – sumber semulajadi yang terpilih. 
– Kapsulnya mempunyai ciri-ciri lecithin sebagaimana di anugerahkan oleh alam 
– Tiada pengawet, perwarna, perasa tiruan 
– Kepekatannya – 1 kapsul : 520 mg lecithin, 78 mg phosphatidycholine, 47 mg phosphatidylinositol

Peranan Lecithin Pada Breastfeeding Moms
Ada yang bercerita apabila mereka mendapati badan makin mengembang akibat dari pengambilan makanan yang tidak seimbang. Namun bagi yang menyusu badan, tahukah anda, kebaikan Lecithin kepada ibu yang menyusu? 

* Ia membantu mengurangkan risiko clog duct atau duktus susu tersumbat. 
* Ia membakar lemak yang berlebihan dalam badan ibu. 
* Ia membantu ibu mengatasi masalah lupa atau “short memory” yang biasa dilalui selepas melahirkan. 
* Ia membantu menyalurkan inositol dan kolin di dalam susuibu untuk perkembangan otak bayi

Maka, selamatkah Lecitihin di ambil semasa penyusuan selain untuk pengambilan untuk mengurangkan berat badan? Jawapannya ialah YA selamat diambil. Sila dapatkan jadual pemakanan dari pengedar seandainya anda mahukan cara pengambilan yang lebih baik. Credits.

Sudah ramai yang merasai keberkesanannya. Ada bila lagi? 🙂

******************************************************************************** Saya adalah pengedar Shaklee yang sah di Sarawak (SID 869586). Melakukan penghantaran ke seluruh negara/Indonesia/Brunai melalui pos laju. Berminat boleh hubungi saya di 0198668615/0128844580 atau email di sheenaeshoptrading@gmail.com Konsultansi percuma sepanjang bergelar pelanggan Sheena E Shop House. ********************************************************************************* Mahu Jadi Ahli Shaklee? Jangan Tunggu Lagi. Jadi Ahli, Jaga Kesihatan, Tambah Pendapatan. Hubungi saya untuk menjadi rakan seperjuangan di Shaklee
Online form powered by 123ContactForm.com | Report abuse

Advertisements

Testimonial GLA Complex: Kitaran Haid Kembali Teratur

“Semenjak kahwin pada 23.12.2003, kitaran haid saya mula tak teratur. 2-3 bulan barulah haid datang. Apabila haid, 7-8 hari barulah kering, sehinggalah saya consume GLA ni.

Ceritanya begini, 

1.4.2012: Lahirkan anak ke-4
1.5.2012: Start consume GLA
6.5.2012: Amik OCP Yasmin sebab nak planning. Almaklumlah anak dh 4, berderet pula tu. Then nak plan utk implan. Implan kalo nk pasang prefer masa haid.
30.5.2012: Pasang implanon sebab sudah haid selepas ambil Yasmin. Sejak pasang Implanon, saya bleeding 2-3 weeks then stop for 4-5 days, then bleeding semula, sampailah awal Julai. Makin sikit, dan spotting je.
25.7.2012: Stop bleeding.
3.8.2012: Alamak! Haid dtg lagi. Ingatkn bleeding tapi Alhamdulillah, 7 hari dh kering.
3.9.2012: Alhamdulillah syukur, haid dtg lg. Nampak regular. 7 hr sahaja dah kering. Mcm dh back to normal dh (piod mcm anak dara lg). Ingat nk share, tp terlalu awal sgt, so saya monitor lg.
3.10.2012: Now punctual pulak time piod datang. Mcm pergi kerja pulak. Now hari ke-4 haid.




CREDIT DARI SIHAT COMEL


******************************************************************************** Saya adalah pengedar Shaklee yang sah di Sarawak (SID 869586). Melakukan penghantaran ke seluruh negara/Indonesia/Brunai melalui pos laju. Berminat boleh hubungi saya di 0198668615/0128844580 atau email di sheenaeshoptrading@gmail.com Konsultansi percuma sepanjang bergelar pelanggan Sheena E Shop House. ********************************************************************************* Mahu Jadi Ahli Shaklee? Jangan Tunggu Lagi. Jadi Ahli, Jaga Kesihatan, Tambah Pendapatan. Hubungi saya untuk menjadi rakan seperjuangan di Shaklee
Online form powered by 123ContactForm.com | Report abuse

Shaklee Pilihan Atlet-atlet Kelas Dunia


Atlet-atlet Shaklee yang telah perform di Olimpik London 2012:

shaklee Athletes: Eleanor Logan and Caryn Davies
U.S. Women’s Eight team (rowing)
Gold Medal
London Olympics 2012

Shaklee Athlete: Seth Kelsey
United States Fencer
Bronze Medal
London Olympics 2012

Shaklee Performance 

Shaklee Performance Drink
Minuman Pilihan Ahli Angkasawan dan Para Atlet

Shaklee Difference

Pertama kali dihasilkan pada 1980-an oleh santis Shaklee dan Universiti Yale untuk membantu projek penerbangan Daedalus (human-powered flight programme). Performance merupakan minuman sukan pertama bagi para atlet di Amerika Syarikat. Melalui perkasaan produk Performance dari Shaklee, penerbangan Daedalus telah mencipta rekod sejarah sebagai penerbangan berkuasa manusia yang terjauh iaitu 72 batu dan rekod ini masih bertahan hingga kini.

Performance juga telah direka khas untuk para angkasawan NASA, Amerika Syarikat. Para atlet bertaraf antarabangsa dan pengembara terkemuka memilih Performance sebagai pilihan utama mereka. Kerana minuman ini telah banyak membantu mereka dalam mencipta rekod dunia, baik dalam dunia sukan mahupun aktiviti pengembaraan.

Ujian klinikal membuktikan Performance akan meningkatkan tenaga otot sebanyak 6 kali ganda, memberikan tenaga, dan memelihara peredaran bendalir dalam tubuh. Berbanding dengan minuman sukan yang lain, Performance mempunyai lebih 67% otot glikogen (sumber tenaga) dan menyediakan tenaga lebih dari 3 jenis karbohidrat dengan segera.

Keunikan Performance: Elektrolit + Mineral

Komponen elektrolit yang penting: Sodium, Chloride, Magnesium, Kalsium, Potasium.

Membantu tubuh menjaga kestabilan bendalir agar tidak kekeringan.
Baik untuk sistem neuromotor (tindakbalas saraf dan otot)

Manfaat Utama

Meningkatkan daya ketahanan badan
Memberikan tenaga kepada otot dan sel dengan cepat
Menggantikan air yang hilang sewaktu latihan fizikal
Meningkatkan daya tahan otit
Memanjangkan waktu latihan tanpa mencederakan tubuh

Membekalkan tenaga dan daya ketahanan fizikal
Mengimbangi dan membekalkan elektrolit, mengimbangi metabolisma air dalam tubuh
Mengandungi Sodium, Chloride, Magnesium, Kalsium, Potasium, Phosphorus
Dirumus ekslusif untuk membekalkan tenaga fizikal terutama mereka yang menetap di kawasan tropika dan mereka yang aktif dalam kerja harian

Mencegah penyahhidratan (dehydration)
Mengurangkan kehausan
Melembapkan kulit
Kelihatan muda

Mengekalkan paras gula
Terbukti secara klinikal memelihara paras gula dalam darah yang penting bagi tenaga otot dan mempercepatkan sembuhan akibat kecederaan otot

Satu hidangan yang lazat untuk diminum pada bila-bila masa dan di mana sahaja. Enah diminum begitu sahaja atau dicampur bersama minuman lain.

Sangat sesuai untuk:

Para atlet
Mereka yang berpuasa
Sebelum dan selepas pembedahan
Tidur lewat malam
Keletihan
Penyahhidratan otot dan kulit
Vagina yang kering
Cirit birit
Tiada selera makan
Rendah paras gula
Pening



credit

******************************************************************************** Saya adalah pengedar Shaklee yang sah di Sarawak (SID 869586). Melakukan penghantaran ke seluruh negara/Indonesia/Brunai melalui pos laju. Berminat boleh hubungi saya di 0198668615/0128844580 atau email di sheenaeshoptrading@gmail.com Konsultansi percuma sepanjang bergelar pelanggan Sheena E Shop House. ********************************************************************************* Mahu Jadi Ahli Shaklee? Jangan Tunggu Lagi. Jadi Ahli, Jaga Kesihatan, Tambah Pendapatan. Hubungi saya untuk menjadi rakan seperjuangan di Shaklee
Online form powered by 123ContactForm.com | Report abuse

SKIN CARE SET SHAKLEE

Untuk mendapatkan kulit yang sihat, menarik dan terbaik, anda perlu menjaga ia dari dalam disamping luaran. VITAMIN UNTUK PENJAGAAN KULIT SHAKLEE membantu anda menyediakan nutrien yang diperlukan oleh kulit anda setiap hari.

Set Skincare yang merangkumi B-complex, Vitamin C dan juga Vitamin E.

B-complex – Mengandungi 8 kumpulan vitamin B yang melengkapi antara satu sama lain. Ianya membantu untuk mengekalkan tona kulit yang sihat. Umum mengetahui yang B-complex sangat berguna untuk mengawal stress dan membuatkan kita jadi gembira serta tenang. Jangan lupa yang stress adalah punca kepada masalah serius kulit berjerawat.

Vitamin C – antikoksidan yang berfungsi untuk melindungi antioksidan lain. Ianya juga bertindak melambatkan proses kerosakan oleh radikal bebas yang menjadi punca kemusnahan kolagen serta masalah kulit kering, kedut serta garis penuaan.Vitamin C juga bertindak melindung dan membaiki kulit. Selain itu, Vitamin C adalah bahan utama dalam sintesis kolagen.
Vitamin E – Merupakan antioksidan yang powerful dan tidak dapat dihasilkan oleh badan. Bertindak meneutralkan radikal bebas serta mencegah proses penuaan daripada berlaku. Kajian menunjukkan pengambilan vitamin E untuk jangka panjang akan dapat mengurangkan sunburn akibat dedahan kepada sinaran UVB. Ianya akan membantu untuk mendapatkan kulit yang sihat jika mengambil vitamin antioksidan secukupnya.

Selain 3 vitamin di atas, pengambilan set ini bersama-sama dengan GLA complex dan Energizing Soy Protein (ESP) sangat disarankan.

ESP – Kerana kulit anda dibuat terutamanya daripada protein, anda memerlukan protein yang mencukupi untuk mengekalkan kulit yang sihat. Protein soya juga telah terbukti untuk meningkatkan tahap tenaga dan mengurangkan risiko kanser payudara dan osteoporosis.

Nota : ESP membantu penyerapan vitamin lain dengan LEBIH CEPAT berbanding tanpa pengambilannya.
GLA complex – Gamma-Linolenic Acid adalah asid lemak omega-6 di mana badan akan menukar kepada bahan untuk mengurangkan inflamasi (keradangan) [ Source : emedicinehealth ] Berdasarkan testimony pengguna, kulit mereka menjadi lebih lembab dan masalah jeragat juga berkurangan.**

vitamin C dan Vitamin E adalah antioksidan yang bagus untuk kulit cantik kerana kita sering terdedah dengan persekitaran alam sekitar yang tercemar, sinaran UV yang memancar terik, asap-asap daripada kenderaan serta pencemaran udara lain.

Kenapa perlu mengambil antioksidan ini?
Penuaan kulit muka bermula daripada radikal bebas yang kerjanya merosakkan kulit. Radikal bebas ini terhasil daripada persekitaran yang kotor terutama sinaran UV. Jadinya untuk lebih mudah faham, saya umpamakan radikal bebas sebagai anasir jahat dan ANTIOKSIDAN sebagai WIRA yang bertindak memusnahkan radikal bebas. Ala-ala cam jadi perisai kulit la.

* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.

credit

********************************************************************************* Saya adalah pengedar Shaklee yang sah di Sarawak (SID 869586). Melakukan penghantaran ke seluruh negara/Indonesia/Brunai melalui pos laju. Berminat boleh hubungi saya di 0198668615/0128844580 atau email di sheenaeshoptrading@gmail.com Konsultansi percuma sepanjang bergelar pelanggan Sheena E Shop House. ********************************************************************************* Mahu Jadi Ahli Shaklee? Jangan Tunggu Lagi. Jadi Ahli, Jaga Kesihatan, Tambah Pendapatan. Hubungi saya untuk menjadi rakan seperjuangan di Shaklee
Online form powered by 123ContactForm.com | Report abuse

Set breastfeeding Shaklee (set tambah susu badan)

Assalamualaikum.

Sebagai ibu-ibu yang baharu sahaja melahirkan anak, sudah tentu anda mahu berjaya menyusukan anak kesayangan anda sehingga mencecah dua tahun.

Mustahil? sudah tentu tidak!

saya sendiri bekerja full time dan mampu menyusukan anak saya hingga ke saat ini (Ariff berusia setahun 9 bulan). 

So, macam mana nak capai ke tahap ini?

Of course, azam dan usaha, dua-dua memainkan peranan penting ke arah menjayakan penyusuan dua tahun ini.

So, adakah cukup dengan apa yang kita makan dan minum setiap hari itu?

Saya ajak anda semua untuk berfikir sejenak.

Apabila kita menyusukan anak, susu tersebut diambil / diproduce oleh tubuh badan kita.

So, adakah lambat laun nanti badan kita boleh bertahan dengan apa yang kita makan sahaja?

maka dengan itu, anda akan lihat statistik wanita lagi tinggi berbanding lelaki yang menghidap osteoporosis. kenapa? Breastfeeding salah satunya.

So, marilah kita mengambil supplement untuk menampung kekurangan dan memastikan badan kita cukup zat dan mineral yang diperlukan, terutamanya Kalsium.










So, set breastfeeding Shaklee ada banyak.

Set BASIC merupakan gabungan vitamin Vitalea, B Complex, Vitamin C dan Alfalfa

set MEDIUM pula set Basic ditambah dengan Ostematrix. Ostematrix juga dikenali dengan KALSIUM.

set OPTIMUM pula adalah set Basic + Ostematrix + Energizing Soy Protein (ESP).

Set ini dikatakan optimum kerana hasil yang diberikan amat menggalakkan.

Susu yang dihasilkan pekat berkualiti, dan dalam kuantiti yang banyak!

dan set EU FOUR PACK pula merupakan set alternatif kepada mereka yang allergy kepada Alfalfa. So Alfalfa digantikan dengan Ostematrix.


CREDIT

********************************************************************************* Saya adalah pengedar Shaklee yang sah di Sarawak (SID 869586). Melakukan penghantaran ke seluruh negara/Indonesia/Brunai melalui pos laju. Berminat boleh hubungi saya di 0198668615/0128844580 atau email di sheenaeshoptrading@gmail.com Konsultansi percuma sepanjang bergelar pelanggan Sheena E Shop House. ********************************************************************************* Mahu Jadi Ahli Shaklee? Jangan Tunggu Lagi. Jadi Ahli, Jaga Kesihatan, Tambah Pendapatan. Hubungi saya untuk menjadi rakan seperjuangan di Shaklee
Online form powered by 123ContactForm.com | Report abuse

Cegah risiko penyakit 3 serangkai jantung, diabetes & darah tinggi

Penyakit 3 serangkai iaitu penyakit jantung, diabetes dan tekanan darah tinggi adalah senarai teratas penyakit yang menyerang kebanyakan manusia di zaman milenium ini. Kalau cuma satu yang menyerang, anda sebenarnya cukup bernasib baik. Ini kerana ada individu yang menghidap 3 serangkai ini serentak! Ingin dimaklumkan ini bukan sesuatu yang pelik.
Anda perlu cakna tentang kesihatan anda, lebih-lebih lagi jika anda seorang yang mempunyai gaya hidup kurang sihat (makan lewat malam, tidur lambat dan merokok), berat badan berlebihan, mempunyai sejarah ahli keluarga yang menghidap penyakit 3 serangkai dan berusia 30 tahun ke atas. Anda perlu ambil langkah pencegahan bagi mengelak risiko penyakit 3 serangkai iaitu jantung, diabetes & darah tinggi.
jantung
1) LAKUKAN PEMERIKSAAN AWAL
Menurut sumber dari Kementerian Kesihatan, dari segi jumlah pesakit yang menghidap diabetes, Malaysia berada di tangga pertama dalam Asia dan tersenarai di tangga ke-10 dunia bagi selepas Asia Barat dan Asia Pasifik. Mengikut rekod, ada 2.6 juta pesakit diabetes berusia lebih 30 tahun. Daripada jumlah ini, separuh atau 1.3 juta tidak sedar mereka mempunyai diabetes. Anda yang berisiko tinggi, disarankan membuat pemeriksaan awal dan berkala bagi mengelakkan sebarang komplikasi.
2)MENGAMBIL PEMAKANAN SEIMBANG
Kurangkan pengambilan lemak,terutama lemak tepu seperti mentega untuk merendahkan risiko kolesterol berlebihan dalam darah sekaligus mencegah risiko penyakit jantung. Makan buah-buahan dan sayur-sayuran (8 hingga 10 hidangan sehari) diikuti diet rendah lemak. Ambil produk tenusu (3 hidangan sehari) boleh mengurangkan risiko tekanan darah tinggi. Akhirnya, kurangkan pengambilan gula dalam makanan dan minuman. Anda perlu memasak sendiri di rumah untuk mengawal paras gula dan garam dalam masakan!
3.MELAKUKAN AKTIVITI DAN SENAMAN
Menurut Pakar Runding Kardiologi, Datuk Dr. Khoo Kah Lin, aktiviti ringan atau sederhana, walaupun dilakukan selama 30 minit sehari boleh membawa manfaat. Aktiviti yang dimaksudkan termasuk berjalan kaki sambil bersiar-siar, naik tangga, berkebun, membersihkan laman, kerja rumah yang sederhana atau berat, menari dan senaman di rumah. Senaman berbentuk aerobik yang lebih cergas seperti berjalan pantas, berlari, berenang, berbasikal, luncur kasut roda dan lompat tali pula merupakan cara terbaik untuk meningkatkan tahap kecergasan jantung dan paru-paru. Jika anda mahu meningkatkan lagi tahap kecergasan, anda perlu bersenam 30 ke 60 minit, kebanyakan hari dalam seminggu, pada kadar 50-80 peratus daripada keupayaan maksimum anda.
4.MEMASTIKAN TIDUR YANG MENCUKUPI
Ubah gaya hidup anda. Masuk tidur lebih awal. Yayasan Tidur Kebangsaan di Amerika Syarikat mengesyorkan tidur selama 8-9 jam bagi orang dewasa. Tidur akan memperbaiki sistem imunisasi dan badan akan kekal sihat. Semasa tidur, tubuh kita memproses glukosa. Jika tidak cukup tidur glukosa akan gagal diproses dan berisiko untuk diabetes. Oleh itu, pastikan tidur anda mencukupi supaya badan boleh memproses glukosa dengan baik.Tidur yang mencukupi juga boleh melegakan dari tekanan (stress) dan menjadikan badan lebih tenang disamping merendahkan kadar kolestrol dan tekanan darah serta mengelakkan berlakunya penyakit jantung.
5.KAWAL EMOSI AGAR TIDAK TERTEKAN / STRESS
Kawal emosi anda agar tidak tertekan atau stress. Ini boleh dicegah jika anda berusaha meningkatkan kemampuan dan keyakinan diri untuk menanganinya. Cara termudah mengatasi stress ialah dengan mencari puncanya.Sekiranya beban kerja merupakan punca, berilah perhatian lebih terhadapnya dan cubalah menyelesaikan setiap masalah yang timbul dengan sebaik mungkin. Ada pelbagai cara untuk mengatasi stress antaranya rehat seketika, melakukan riadah, bercakap dengan seseorang, bercuti dari kerja dan sebagainya.
Akhir sekali, anda amat disyorkan untuk mengambil suplemen sebagai usaha untuk mengurangkan risiko dan mencegah penyakit 3 serangkai ini. Buatlah keputusan anda pada hari ini juga untuk manfaat kesihatan berpanjangan kerana tubuh yang sihat adalah aset yang paling lebih berharga dari segalanya.
Vivix Shaklee adalah supplemen yang mengandungi kombinasi resevratrol dan phytonutrient. Sumber resevratrol dan phytonutrient ini adalah dari anggur muscadine, sejenis anggur yang jarang ditemui dan terbaik kerana ianya tumbuh secara semulajadi. Vivix juga kaya dengan polifenol. Polifenol terdapat dalam pelbagai tumbuhan seperti buah, sayur dan teh herba. Polifenol adalah satu komposisi penting dalam diet manusia dan haiwan. Kebaikan polifenol menyediakan bantuan terbaik menentang pembentukan penyakit kronik.
credit

********************************************************************************* Saya adalah pengedar Shaklee yang sah di Sarawak (SID 869586). Melakukan penghantaran ke seluruh negara/Indonesia/Brunai melalui pos laju. Berminat boleh hubungi saya di 0198668615/0128844580 atau email di sheenaeshoptrading@gmail.com Konsultansi percuma sepanjang bergelar pelanggan Sheena E Shop House. ********************************************************************************* Mahu Jadi Ahli Shaklee? Jangan Tunggu Lagi. Jadi Ahli, Jaga Kesihatan, Tambah Pendapatan. Hubungi saya untuk menjadi rakan seperjuangan di Shaklee
Online form powered by 123ContactForm.com | Report abuse

Darah Tinggi | Supplement Vitamin yang sesuai untuk pengidap darah tinggi / hypertension

Hypertension / Darah Tinggi








Jantung merupakan alat pengepam dimana ia menguncup dan berehat. Aktiviti ini menghasilkan tekanan yang membawa darah keseluruh badan kita. Setiap individu mempunyai tekanan darah yang berbeza. Hypertension / tekanan darah tinggi disebut sebagai penyakit senyap yang mengakibatkan banyak komplikasi danjuga kematian jika tidak dirawat.
  • Kajian KEsihatan dan Morbiditi Kebangsaan II mendapati penyakit ini menunjukkan 24% kejadian.
  • Lebih 2,800000 rakyat Malaysia (semoga kita bukan dalam statistik ini) mengidap tekanan darah tinggi. Lebih malang lagi 80% tidak tahu tentangnya. Darah tinggi juga disebut sebagai pembunuh no 1 di Malaysia.
  • KAjian juga menunjukkan 4.8 juta orang / 43% daripada rakyat Malaysia yang berusia 30 tahun mengidap darah tinggi.
Jom baca punca dan cara mengelak darah tinggi 🙂

 APA PUNCA?

Sebagai penyakit dalam diam, punca2 darah tinggi ni jugak tidak diketahui walaupun selepas berjumpa doktor. Walau bagaimanapun, ia boleh disebabkan oleh:
  • Cara hidup tidak aktif
  • kegemukan
  • umur melebihi 35 tahun
  • tinggi paras kolesterol
  • faktor keturunan / sejarah keluarga
  • pengambilan garam yang tinggi
  • pengambilan alkohol yg berlebihan / merokok
  • uabatan seperti steroid, ubat anti radang bukan steroid  
  • penyakit buah pinggang.

CARA MENGATASI

Tekanan darah tinggi boleh dikawal tanpa ubat-ubatan.
Ubah cara hidup boleh mendatangkan kean yang sanagt baik –
  • amalkan pemakanan sihat
  • kurangkan pengambilan garam dan lemak
  • amalkan senaman berkala
  • dapatkan berat badan yang ideal jika berat badan sekarang berlebihan
  • belajar cara mengatasi tekanan secara berkesan
  • berhenti merokok!

VITAMIN CADANGAN

Pengidap darah tinggi perlu mengambil makanan sihat & seimbang, banyakkan makan sayur-sayuran dan buahan. Sayuran seperti bayam, ubi kentang, buah pisang, kacang-kacangan sangat baik bagi pengidap darah tinggi. BAgaimanapun semuanya perlu diambil secara sederhana. Pengidap hyprtension juga disarankan mengamalkan suplemen vitamin bagi menambah baik tahap kesihatan.
Semestinya vitamin semulajadi yang bebas steroid! ^___^
  • Vivix – mengimpak 4 mekanisme utama penuaan sekular
  • Omega Guard – melancarkan perjalanan darah, menghalang pembekuan
  • Vita E – difisiensi selenium berkait pada penyakit jantung (tekanan darah tinggi boleh menyebabkan kompilasi pada jantung juga tau)
  • Lecithin – mengemulsi lemak
  • Garlic – merendahkan tekanan darah
  • ESP – menurunkan tahap kolesterol
  • B comp – menurunkan stress.
  • Ostematrix – Difiensi kalsium berkait dengan tekanan darah tinggi, regulasi jantung
  • Vit C – menghalang pembekuan darah

VITAMIN LARANGAN

Tiada kajian khusus yang dijumpai mengenai suplemen vitamin yang dlarang bagi pengidap hypertension. Walaubagaimana pun mereka perlu mengelakkan makan makanan- makanan yang tinggi sodium dan lemak. Makanan yang perlu dielakkan seperti :
  • Mi Segera – mi segera mengandungi sodium yang sgt tinggi.
  • Daging merah
  • Daging ayam berkulit
  • Acar
  • Makanan proses seperti sosej, kentang goreng,daging burger dsb.
  • Kuih-kuih yang tinggi gula seperti donut
  • alkohol
  • Susu – susu baik utk bekalan kalsium tetapi susu juga mengandungi lemak yang tidak boleh diambil secara berlebihan oleh pengidap darah tinggi.
Bagaimanapun, mencegah lebih baik dari merawat. Periksalah tekanan darah kita secara berkala. Lakukan senaman sekurang-kurangnya 3kali seminggu. Cara hidup sihat boleh mengelakkan dari pelbagai penyakit berbahaya.


*********************************************************************************

Saya adalah pengedar Shaklee yang sah di Sarawak (SID 869586). Melakukan penghantaran ke seluruh negara/Indonesia/Brunai melalui pos laju. Berminat boleh hubungi saya di 0198668615/0128844580 atau email di sheenaeshoptrading@gmail.com Konsultansi percuma sepanjang bergelar pelanggan Sheena E Shop House. ********************************************************************************* Mahu Jadi Ahli Shaklee? Jangan Tunggu Lagi. Jadi Ahli, Jaga Kesihatan, Tambah Pendapatan. Hubungi saya untuk menjadi rakan seperjuangan di Shaklee
Online form powered by 123ContactForm.com | Report abuse