8 senarai semak apabila memilih set bersalin


Tempoh berpantang seringkali dikaitkan dengan kelesuan dan keletihan berikutan terpaksa melalui tempoh bersalin yang lama, muka pucat akibat kehilangan darah yang banyak ketika proses bersalin dan kekurangan tenaga kerana terpaksa berjaga malam menyusu mahupun menenteramkan si kecil yang kerap meragam serta masih cuba menyesuaikan diri dengan dunia baru yang serba luas. Perkara ini jika tidak ditangani dengan betul bukan saja akan melambatkan proses penyembuhan malah boleh mengundang masalah lain seperti meroyan atau turut dikenali sebagai post-natal blues.


Itu belum lagi mengambil kira sekiranya anak dilahirkan pramatang mahupun bacaan jaundis yang tinggi, maka ianya memerlukan si ibu untuk ulang alik ke hospital. Kalau badan tak dapat sembuh dan kembali sihat bertenaga dengan cepat dan seperti sediakala, bagaimana si ibu hendak uruskan diri sendiri mahupun si anak apatah lagi menyusu dan menghasilkan susu badan yang secukupnya?


Gambar sekadar hiasan


Oleh sebab itulah, pemilihan set bersalin yang baik dan bersesuaian amat penting dan wajar dititikberatkan oleh setiap wanita yang bakal melahirkan. Mari kita semak apakah 8 kriteria utama yang perlu ada dalam set bersalin:

  1. sesuai untuk diambil oleh ibu yang bersalin secara normal mahupun pembedahan
  2. boleh diamalkan sejurus selepas bersalin
  3. selamat dan tidak memudaratkan bayi
  4. tidak mengakibatkan jaundis, cirit-birit dan ruam pada anak
  5. menyembuhkan luka bersalin dengan lebih cepat
  6. memberikan tenaga kepada si ibu
  7. tidak mengakibatkan sembelit
  8. dapat merangsang penghasilan susu ibu

 
Untuk pengetahuan anda semua, Set Bersalin Shaklee memenuhi semua kriteria-kriteria utama di atas. Jom kita lihat pula apa yang terkandung di dalam set ini serta fungsi setiap vitamin:


 
Vitalea with Iron Formula

Mengandungi 12 multivitamin & 7 mineral yang diperlukan badan mengikut saranan RDA untuk memenuhi mana-mana kekurangan zat dan nutrisi yang tidak dapat diperolehi daripada makanan semata-mata. Formulasi zat besinya pula dapat mengatasi masalah kekurangan darah akibat kehilangan darah yang banyak ketika bersalin dan juga nifas.Seseorang yang mengalami masalah kekurangan darah akan sering kelihatan pucat, letih, lesu dan mudah pitam.


B Complex

Tidak seperti B Complex jenama lain, B Complex Shaklee mengandungin 8 komponen penting vitamin B termasuklah 100% kadar harian (daily value) biotin dan asid folik. B Complex sangat diperlukan ketika berpantang kerana ianya terkenal sebagai vitamin penenang yang mampu menangani masalah kemurungan dan stress sekaligus mengelak daripada terjadinya masalah post-natal blues atau lebih dikenali sebagai meroyan di kalangan masyarakat Melayu.

 

Selain itu, B Complex turut bertindak dalam mencegah anemia dengan membantu dalam pembentukan sel darah merah, membekalkan tenaga dan mengatasi keletihan. Biotin pula penting dalam mengatasi masalah berkaitan rambut seperti keguguran rambut selepas bersalin.

Vitamin C

Vitamin C mempunyai peranan penting dalam penyembuhan luka. Kekurangan Vitamin C boleh menyebabkan luka bersalin mengambil masa yang lebih lama untuk sembuh. Selain itu, Vitamin C juga mampu meningkatkan tahap imuniti badan agar si ibu tidak mudah jatuh sakit ketika di dalam pantang yang dapat mengundang masalah bentan.

 
Zinc Complex

Zinc berfungsi dalam mempercepatkan pemulihan luka bersalin baik luaran mahupun dalaman. Zinc juga membantu pengecutan rahim dan mengembalikan daya ketahanannya.Selain itu, zinc juga dapat mengatasi masalah keguguran rambut yang sering dialami wanita selepas bersalin.

 
Ostematrix

Sekiranya si ibu mempunyai masalah sembelit, maka kalsium atau turut dikenali sebagai Ostematrix sangat digalakkan untuk diambil kerana ianya telah terbukti untuk mampu mengatasi masalah ini. Selain itu, kalsium juga sangat diperlukan ibu-ibu yang baru melahirkan bagi merangsang penghasilan susu. Ini adalah kerana, antara kandungan utama susu adalah protein dan kalsium.

Ibu yang menyusukan bayi perlu mempertingkatkan pengambilan kalsiumnya bagi mengelakkan daripada masalah kerapuhan tulang di masa akan datang. Pengambilan kalsium yang tidak mencukup tidak akan mempengaruhi kuantiti dan kualiti susu namun ianya dapat membawa kemudaratan kepada si ibu dalam jangka masa panjang.

 

Di samping itu, kalsium turut dapat mengelak si ibu daripada mengalami masalah sakit-sakit pinggang dan sakit belakang berikutan penggunaan epidural mahupun postur badan yang tidak baik ketika menyusu

 
ESP

Seperti yang disebutkan di atas, komposisi utama susu adalah protein dan kalsium. Justeru, si ibu harus mengambil diet berprotein tinggi bagi memastikan penghasilan susu dapat dirangsang dan susu dapat dihasilkan dengan lebih cepat.


ESP bertindak sebagai pembekal protein yang unggul. Selain bagi tujuan penyusuan, ESP juga dapat membekalkan tenaga yang berpanjangan. Ini perlu memandangkan si ibu di dalam pantang seringkali tidak mendapat rehat dan tidur yang secukupnya kerana perlu berjaya malam bagi menyusu dan menjaga si kecil.

 
Pengambilan ESP juga dapat menggalakkan pertumbuhan sel-sel baru bagi menggantikan sel-sel yang telah rosak atau mati berikuta proses bersalin yang telah dilalui. Secara tidak langsung, badan bukan saja menjadi lebih sihat malah luka bersalin juga lebih cepat sembuh.

Mari kita tengok pula komen ibu-ibu yang telah mencuba Set Bersalin Shaklee …
 
 
 
 
 
 
 
 

Alhamdulillah, syukur sesangat bila semakin hari semakin ramai ibu-ibu mula mempercayai keberkesanan Set Bersalin Shaklee dan menjadikannya sebagai peneman ketika berpantang. Ternyata banyak kelebihan memilih Set Bersalin Shaklee berbanding yang lain. Bukan saja badan terasa lebih ringan dan cergas, susu juga melimpah ruah selain masalah sembelit yang sering digeruni ramai ibu-ibu dapat diatasi. Dan apabila segalanya berjalan lancar, maka pengalaman bersalin si manja menjadi lebih bermakna dan istimewa. Bukankah itu yang anda inginkan?

Jadi tunggu apa lagi? Jangan tunggu sehingga saat-saat dah nak bersalin baru nak mendapatkan Set Bersalin Shaklee anda. Untuk membuat pesanan mahupun untuk sebarang pertanyaan lanjut, hubungi saya melalui


credit

********************************************************************************** Saya adalah pengedar Shaklee yang sah di Sarawak (SID 869586). Melakukan penghantaran ke seluruh negara/Indonesia/Brunai melalui pos laju. Berminat boleh hubungi saya di 0128844580/0178541176 atau email di hasheena73@gmail.com Konsultansi percuma sepanjang bergelar pelanggan Sheena E Shop House. ********************************************************************************** Mahu Jadi Ahli Shaklee? Jangan Tunggu Lagi. Jadi Ahli, Jaga Kesihatan, Tambah Pendapatan. Hubungi saya untuk menjadi rakan seperjuangan di Shaklee
Online form powered by 123ContactForm.com | Report abuse

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s