Fungsi Zink Untuk Kesuburan Lelaki

Setelah mendalami ilmu nutrisi dan setelah banyak membaca tentang vitamin dan mineral, saya boleh katakan lelaki tidak boleh hidup tanpa zinc. Zinc yang saya maksudkan di sini, bukalah “atap zink” kat rumah tu, bukan “zinger” burger KFC atau seangkatan dengannya. Tidak sama sekali. ;). Hehe 😉


Zinc yang dimaksudkan adalah unsur surih iaitu “Zink” dalam bahasa Melayu dan “Zinc” dalam Bahasa Inggeris.


Zink merupakan sejenis unsur dalam Jadual Berkala. Ia biasanya dirujuk sebagai logam peralihan. Sebenarnya, badan manusia hanya memerlukan sejumlah kecil Zink untuk mendapatkan kesihatan yang optimum. Antara peranan Zink dalam tubuh kita ialah membantu dalam meningkatkan sistem imun dan mencegah dari jangkitan di sistem pernafasan. Malah, zink juga digunakan dalam rawatan malaria dan penyakit lain yang disebabkan oleh parasit. Pengambilan juga mampu untuk mempercepatkan proses pemulihan luka.

Mengapa saya katakan lelaki tidak boleh hidup tanpa Zink?


Lelaki dan Zink

Salah satu fungsi zink yang paling penting dalam badan lelaki ialah ia membantu dalam meningkatkan kualiti sperma. Satu kajian baru-baru ini menunjukkan bahawa lelaki yang mempunyai tahap zink yang rendah dalam badan, mempunyai sperma yang kurang kualiti, manakala lelaki yang mengambil suplemen zink, mempunyai sperma yang berkualiti dan subur.

Kesihatan Prostat

Satu lagi peranan penting zink di dalam badan adalah bahawa ia membantu dalam mengoptimumkan fungsi kelenjar prostat dan membantu mengurangkan potensi mendapat kanser prostat dan pembesaran prostat.

Tahap Testosteron

Bekalan zink dalam badan juga membantu dalam peningkatan paras testosteron dalam badan yang penting untuk kehidupan seksual yang baik. Faedah lain zink termasuk mengelakkan rambut gugur, mengurangkan kemandulan dan mencegah mati pucuk. Tahukan anda, pengambilan zink juga membantu menghalang pertumbuhan hormon wanita dalam badan lelaki dan secara lansung merencatkan pertumbuhan buah dada pada lelaki.


Tips Pengambilan Zinc Complex

1) Digalakkan mengambil Vitamin A seiring dengan Zinc

2) Zink menjadi lebih efektif dengan kawan-kawan nya iaitu Vitamin A, Fosforus dan Kalsium

3)Zinc dan Iron tidak digalakkan untuk diambil serentak.


Lelaki di luar sana, jom jadikan Zinc Complex sahabat anda. Ingin mencuba??


credit

*Produk ini tidak bertujuan untuk diagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.
 
 

********************************************************************************* Saya adalah pengedar Shaklee yang sah di Sarawak (SID 869586). Melakukan penghantaran ke seluruh negara/Indonesia/Brunai melalui pos laju. Berminat boleh hubungi saya di 0128844580/0178541176 atau email di hasheena73@gmail.com Konsultansi percuma sepanjang bergelar pelanggan Sheena E Shop House. ********************************************************************************** Mahu Jadi Ahli Shaklee? Jangan Tunggu Lagi. Jadi Ahli, Jaga Kesihatan, Tambah Pendapatan. Hubungi saya untuk menjadi rakan seperjuangan di Shaklee
Online form powered by 123ContactForm.com | Report abuse

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s