Amaran Untuk Pengamal Supplement

Menurut laporan dalam Nutrition Journal, pengambilan makanan berasaskan tumbuhan memperbaiki mood dalam masa beberapa minggu. Kajian tersebut melibatkan kumpulan (1) makan pelbagai termasuk daging, (2) makan sumber tumbuhan (vegetarian), (3) makan ikan. Skor untuk perubahan mood untuk group 1 & 3 tidak berubah tapi untuk group (2) yakni vegetarian meningkat dengan begitu drastik.
 
Penemuan ini agak mengejutkan, kerana Omega-3 (DHA & EPA) diketahui bagus untuk fungsi otak. Manakala untuk group (1) pula dapat dibuktikan kerana kurang pengambilan sumber DHA menjadikan nisbah AA (asid arachidonik) : DHA menjadi tinggi. Nisbah yang tidak stabil ini meningkatkan risiko untuk menghadapi tekanan jiwa.
 
Pengambilan sayur dan buah dikaitkan dengan antioksidan yang mengurangkan kadar tekanan oksidatif di dalam otak, yang memberi kesan – lebih tenang.
 
Kajian ini sebenarnya menunjukkan bahawa pentingnya mendapatkan makanan yang seimbang, mengikut piramid makanan. Di dalam piramid makanan, pengambilan sayur dan buah-buahan disarankan agar melebihi 4 hidangan sehari, berbanding ikan dan daging hanya 2 hidangan sehari.
 
piramid makanan
Walaupun anda mengamalkan supplement, namun penjagaan kesihatan dari pemakanan seimbang adalah PENTING kerana supplement adalah TAMBAHAN, bukan bertindak sebagai PENGGANTI.
Berusahalah untuk menukar cara pemakanan, kerana perut adalah punca segala penyakit.

credit to Mommy Lynahttp://vitaminsemulajadi.com/

********************************************************************************** Saya adalah pengedar Shaklee yang sah di Sarawak (SID 869586). Melakukan penghantaran ke seluruh negara/Indonesia/Brunie melalui pos laju. Berminat boleh hubungi saya di 0128844580 atau email di hasheena73@gmail.com Konsultansi percuma sepanjang bergelar pelanggan Sheena E Shop House. ********************************************************************************** Mahu Jadi Ahli Shaklee? Jangan Tunggu Lagi. Jadi Ahli, Jaga Kesihatan, Tambah Pendapatan. Hubungi saya untuk daftar segera .
Online form powered by 123ContactForm.com | Report abuse

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s