Bayi Batuk? Apa Nak Buat??

Sekarang ni dah musim batuk, demam dan selsema. Saya dan anak2 pon terkena hawarnya. Macam biasa, saya akan dijangkiti selsema melalui anak2. Apa yang saya nak kongsikan di sini, bagaimana saya menangani masalah ini. 
Apa yang saya lakukan ialah:-
  1. Mandikan sebelum hantar ke rumah pengasuh. Seperti yang saya kongsikan sebelum ini, bayi yang batuk sebenarnya dalam badannya panas. Jadi, mandikan sekerapnya supaya panas badan keluar. Saya pesan juga kepada pengasuh supaya mandikan Shasha selalu.
  2. Setiap kali selepas mandi, saya sapukan minyak telon di dada, belakang, belakang telinga dan kaki Shasha.
  3. Saya lakukan perkara no 2 setiap kali sebelum tidur, tgh malam iaitu dalam pukul 1 pagi dan awal pagi sebaik bangun tidur.
  4. Buat Chest Physical Therapy (CPT) sebelum tidur dan sebaik bgn pagi untuk melonggarkan kahak dalam dadanya.
  5. Memberikan 2ml madu waktu pagi dan sebelum tidur kepada Shasha. Doktor tidak membenarkan pemberian madu kepada bayi di bawah 1 tahun kerana dikhuatiri terkena botulisma. Berdasarkan kajian saya sendiri sebagai Muslim, pendapat doktor barat ini saya tak terima sepenuhnya jadi saya masih memberikan bayi2 saya madu namun bukanlah setiap hari. Hanya bila mereka batuk.
  6. Melumurkan ubun2 Shasha dengan minyak sebelum tidur disamping mengurut2 hidungnya dari bawah menghala ke ubun2 menggunakan minyak masak (ini petua mak saya) untuk masalah selsema.
  7. Pengasuh anak2 saya juga meletakkan kunyit hidup di hidung Shasha.

Saya ada ke klinik panel dan doktor membekalkan ubat batuk dan ubat demam. Walaupun kasihan mendengar Shasha batuk agak teruk, saya kuatkan hati untuk tidak memberikan ubat batuk kepadanya kerana sudah diketahui bahawa ubat batuk memang tidak sepatutnya diberikan kepada bayi di bawah 2 tahun. Sila baca entry saya sebelum ini untuk huraian lanjut.

Sebagai alternatif, saya hanya memberikan madu untuk memanaskan dada Raudhah. Pemberian madu hanya selepas demam Shasha reda. Ini kerana madu bersifat panas dan tidak boleh diberi bersama2 ubat demam.


Jika anda tertanya2 apa itu CPT, ia merupakan satu teknik untuk melonggarkan kahak pada tubuh. Ia dilakukan dengan menepuk belakang dan dada bayi anda. Boleh rujuk link ini untuk maklumat dan cara ia dilakukan. Sila bertanya kepada doktor anda untuk maklumat lanjut jika anda tidak pernah melihat cara CPT dilakukan.

 
Dan satu lagi yang paling penting, saya akan susukan Shasha dengan lebih kerap. Walaupun mungkin dia belum lapar, saya akan suakan juga susu kepadanya. Sepanjang masa ini, saya akan tingkatkan pengambilan Vitamin C dan ambil Nutriferon sekali sehari.


Syukur, batuk Shasha tak berlarutan. Hari ini, Shasha masih batuk tapi dah tak seteruk sebelumnya. Dan yang paling saya gembira, tak setitik pun “drugs” saya berikan kepadanya melainkan paracetemol.
 

Moga anak2 saya akan menjadi manusia yang sihat, cergas dan pintar, insyaAllah 🙂

 Credit….

********************************************************************************** Saya adalah pengedar Shaklee yang sah di Sarawak (SID 869586). Melakukan penghantaran ke seluruh negara/Indonesia/Brunie melalui pos laju. Berminat boleh hubungi saya di 0128844580 atau email di hasheena73@gmail.com Konsultansi percuma sepanjang bergelar pelanggan Sheena E Shop House. ********************************************************************************** Mahu Jadi Ahli Shaklee? Jangan Tunggu Lagi. Jadi Ahli, Jaga Kesihatan, Tambah Pendapatan. Hubungi saya untuk daftar segera .
Online form powered by 123ContactForm.com | Report abuse

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s