Perkara yang bakal ibu dan ibu perlu tahu

Assalamualaikum

Insyaallah hari ni nak share berkenaan saiz perut bayi yang baru lahir. Ramai antara kita tak tahu, saya masa bersalinkan anak pertama pun tak tahu. Apa pentingnya nak tahu saiz kapasiti perut bayi ni? Sangat penting sebab kita especially first time mom biasa takde pengalaman di hari-hari pertama kelahiran. Bila bayi nangis je kita ingat dia lapar, kita pun breastfeed tapi bayi still menangis. Kita mula fikir bayi tak cukup susu ni. Susu badan kita kurang ni. Lepas tu kita pun tambah susu formula which is ‘No..No’ (berusaha sebaiknya utk breastfeed anak-anak ye melainkan memang menghadapi masalah penyusuan) Bayi menangis bukan kerana lapar semata-mata. Banyak sebab antaranya lapar, x selesa, perut kembung, rasa nak didakap. lagi-lagi hari-hari pertama kelahiran.

Bayangkan 9 bulan bayi berada di dalam rahim ibu, di mana tempat yang paling selesa untuk mereka. Bila dah dilahirkan mesti bayi akan merasa kurang selesa di awal-awal hari kelahiran dengan ‘dunia’ baru mereka.

Ok, jom study saiz perut bayi dari hari pertama ke seterusnya:


Kalau kita tengok, saiz perut bayi pada hari pertama hanya sebesar biji guli sahaja. Sangat sudah mencukupi dengan jumlah kolostrum yang sedikit yang Allah dah sediakan dari breast ibu-ibu sekalian. Kesian kat bayi jika kita tambah lagi dengan susu formula, air masak atau sebagainya. Melainkan ibu-ibu memang menghadapi masalah penyusuan.


Gambar di atas pula kita dapat lihat kuantiti susu yang diperlukan oleh bayi kita. Apa pun setiap bayi berbeza tapi kita perlu tau akan fakta ini supaya bayi mendapat yang sepatutnya dan kita ibu pun takdelah nak stress ke kan.

Gambar ihsan dari web ini dan ini juga . =)

Semoga bermanfaat.

********************************************************************************** Saya adalah pengedar Shaklee yang sah di Sarawak (SID 869586). Melakukan penghantaran ke seluruh negara/Indonesia/Brunie melalui pos laju. Berminat boleh hubungi saya di 0128844580 atau email di hasheena73@gmail.com Konsultansi percuma sepanjang bergelar pelanggan Sheena E Shop House. ********************************************************************************** Mahu Jadi Ahli Shaklee? Jangan Tunggu Lagi. Jadi Ahli, Jaga Kesihatan, Tambah Pendapatan. Hubungi saya untuk daftar segera .
Online form powered by 123ContactForm.com | Report abuse

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s