Penting ke Vitamin untuk Kanak-Kanak?

Tahukah anda?

75% perkembangan otak anak berlaku semasa usia di bawah 3 tahun~

~90% perkembangan otak kanak2 berlaku semasa usia 5 tahun~

~85% kanak2 tidak mendapat zat makanan secukupnya dari sajian harian. Belum masuk yang suka makan makanan ringan, makanan segera, gula2, dsb~

Pemakanan yang sihat bermula dari rumah. Malangnya, dalam zaman yang serba nak cepat ni tanpa kita sedari kita telah mengabaikan kepentingan pemakanan yang sihat. Kita sebagai ibu bapa tidak mempunyai masa untuk memasak di rumah dan untuk senang memberikan anak-anak kita makanan segera . Ada kawan saya tu sampaikan boleh dikatakan tiap2 hari menyajikan makanan segera untuk anak-anaknya. Almaklumlah, senang dan cepat katanya.

Kanak2 sepatutnya makan lebih banyak buah, sayur, serat, protin dan kurangkan pengambilan lemak, terutama lemak tak tepu. Sayangnya jarang kanak2 yg suka makan buah dan sayur, malah ada yang enggan makanan makanan yang disediakan di rumah. Sebaliknya disebabkan pendedahan ibu bapa mereka jadi lebih suka makanan segera.

Dari kajian menunjukkan pelbagai masalah kesihatan kanak2 termasuk asma dan ekzema berkait rapat dengan pemakanan – pengambilan ikan dan bijirin. Kajian yang dibuat ke atas 598 kanak2 menunjukkan peningkatan terhadap kesihatan kanak2 yang menghidap masalah di atas setelah menambah pengambilan ikan dan serat, manakala menambah pengambilan buah dan sayur tidak membantu untuk mengurangkan masalah mereka.

Jadi, apa yang anak kita perlukan dari sumber ikan dan bijirin tu? – Protein,Minyak ikan, Serat.
Namun, menurut environmentalist, pengambilan ikan yang banyak boleh memberi kesan buruk kepada kesihatan kerana kandungan logam berat seperti merkuri akibat pencemaran air laut. Jadi, dari mana kita nak dapatkan kebaikan protein dan minyak ikan ni?
Image173258975 Penting ke Vitamin untuk Kanak Kanak?Image233918586 Penting ke Vitamin untuk Kanak Kanak?

Apa yang perlu diambil beratImage1597683 Penting ke Vitamin untuk Kanak Kanak? untuk memilih suplemen vitamin yang bagus untuk anak?

1- Suplemen hendaklah diperbuat dari bahan semulajadi yang sesuai dan selamat untuk anak.
2- Berikan suplemen vitamin bila anak perlukannya, kerana nutrien berlebihan boleh memberi kesan kepada kesihatan anak.
3- Suplemen tersebut mengandungi spektrum nutrisi yang penuh mengikut saranan RV mengikut umur.

Jom berikan yang terbaik untuk anak-anak anda!

credit…
 

********************************************************************************** Saya adalah pengedar Shaklee yang sah di Sarawak (SID 869586). Melakukan penghantaran ke seluruh negara/Indonesia/Brunie melalui pos laju. Berminat boleh hubungi saya di 0128844580 atau email di hasheena73@gmail.com Konsultansi percuma sepanjang bergelar pelanggan Sheena E Shop House. ********************************************************************************** Mahu Jadi Ahli Shaklee? Jangan Tunggu Lagi. Jadi Ahli, Jaga Kesihatan, Tambah Pendapatan. Hubungi saya untuk daftar segera .
Online form powered by 123ContactForm.com | Report abuse

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s