Pentingnya Nutrisi Kepada Ibu Menyusu


Kebanyakan ibu menyusu ialah memandang remeh tentang keperluan nutrisi makanan yang mencukupi. Tahukah anda, setiap hari ibu yang menyusukan anak biasanya menghasil 23-27 oz susu yang mengandungi 330mg kalsium (per quart). Maka, ibu menyusu memerlukan tambahan sekurang-kurangnya 500 kalori.. Iaitu lebih banyak daripada wanita hamil dan wanita biasa.

Jika ibu menyusu tidak dapat mencukupkan keperluan nutrisi yang diperlukan (termasuk vitamin dan mineral), kuantiti susu yang dapat dihasilkan akan terjejas. Kerana makanan yang diambil bukan sahaja untuk memenuhi keperluan ibu, tapi untuk penghasilan susu. Malah ibu juga akan mengalami pelbagai risiko kesihatan jika nutrisi tidak mencukupi. Ini kerana nutrisi yang sedia ada dalam tubuh ibu diutamakan untuk penghasilan susu.betul ke makan suplemen ni susu jadi banyak?”


sebab suplemen ni asasnya untuk menghasilkan susu badan yang berkualiti, yang mana pada masa yang sama, memberi manfaat kepada diri kawan-kawan juga. apa manfaat yang kawan-kawan dapat?

 1. badan jadi lebih bertenaga, cergas, kurang letih
 2. imun badan lebih tinggi
 3. mood yang lebih baik, stabil
 4. sihat sentiasa

justeru, apabila badan sihat, cergas, mood bagus ; maka susu badan lebih muda dihasilkan, provided kawan-kawan turut mengamalkan tiga perkara di bawah secara konsisten juga:

 1. Pam dengan konsisten setiap 3 jam atau kerapkan bayi menyusu untuk menghasilkan ransangan kepada payudara untuk menghasilkan lebih susu. Jangan sesekali tidak mengepam atas alasan payudara tidak bengkak. Jarak sesi perahan yang terlalu jauh iaitu melebihi 3 jam boleh menyebabkan penghasilan susu akan mula merosot dan lama kelamaan susuibu akan kering.
 2. Minum sekurang-kurangnya 3L air sehari…ini kerana air diperlukan untuk penyerapan vitamin dengan lebih menyeluruh.
 3. DOA yang berterusan. Doa ini yang membantu keyakinan kita kepada Allah kerana dengan izin Allah jualah rezeki susuibu itu mengalir dengan lebih banyak.

basically, kesan yang didapati selepas kawan-kawan mengamalkan pengambilan set penyusuan SHAKLEE secara teratur ialah :-

 • susu berwarna kuning dan pekat
 • anak minum sedikit dan mudah kenyang, senang nak buat stok susuibu
 • ibu lebih bertenaga
 • hubungan suami isteri bertambah intimPM saya untuk dapatkan harga diskaun dan konsultansi percuma.
012-8844580/ hasheena73@gmail.com

(Add FB saya Hasheenabeevi)
 
 
credit….
 
 

********************************************************************************************************************************* Saya adalah pengedar Shaklee yang sah di Sarawak (SID 869586). Melakukan penghantaran ke seluruh negara/Indonesia/Brunie melalui pos laju. Konsultansi percuma sepanjang bergelar pelanggan Sheena E Shop House. ********************************************************************************************************************************** Mahu Jadi Ahli Shaklee? Jangan Tunggu Lagi. Jadi Ahli, Jaga Kesihatan, Tambah Pendapatan. Hubungi saya untuk daftar segera .
Online form powered by 123ContactForm.com | Report abuse

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s