Vitamin Ibu Hamil: ASID FOLIK mengelakkan risiko keguguran

Ibu-ibu hamil tidak akan pernah pulang tangan kosong setiap kali pulang dari klinik atau hospital. Pasti doktor akan membekalkan beberapa jenis vitamin yang amat diperlukan ibu mengandung. Ada antaranya vitamin umum, dan ada yang khusus mengikut keadaan kesihatan ibu.

Antara vitamin terpenting yang selalu dibekalkan doktor adalah asid folik

Asid folik

Asid folik atau nama keluarganya, B9 membantu pembangunan dan pembahagian sel dengan sempurna. Ia jadi SANGAT penting untuk mengelakkan kecacatan pada bayi dalam kandungan. Salah satu risiko kekurangan asid folik pada ibu hamil/mengandung ialah
mengakibatkan spina bifida pada bayi.

Keperluan minimum asid folik untuk ibu mengandung seperti yang ditetapkan oleh RDA ialah sekurang-kurangnya 400-600mcg. Tablet asid folik yang diberi doktor mungkin mengandungi lebih dari 400mcg. Tak perlu risau sekiranya ia lebih dari disarankan. Ini kerana asid folik termasuk dalam kumpulan vitamin B iaitu vitamin larut air. Mana-mana vitamin larut air yang terlebih tidak mendatangkan kemudaratan kerana ia disingkirkan dengan mudah dari badan melalui urin.

Walaupun tablet yang dibekalkan oleh doktor melebihi 600mcg, tidak semestinya semuanya akan diserap oleh badan sekiranya badan tidak berada dalam keadaan optimum. Penyerapan asid folik secara optimum disokong oleh:

  • adanya 7 lagi ahli kumpulan vitamin B yang lain iaitu B1 (Thiamin), B2 (Riboflavin), B3 (Niacin), B5 (Panthothenic Acid), B6 (Pyridoxine), B7 (Biotin) dan B12 (Kobalamin). Dalam erti kata lain, sekiranya mengambil vitamin B, yang terbaik adalah tablet B-Complex yang mengandungi kesemua 8 kumpulan vitamin B.
  • Vitamin C: Vitamin C menghalang asid folik daripada terurai dengan cepat dalam badan. Majoriti pakar nutirisi menyarankan sekurang-sekurangnya 500mg setiap hari.
Asid folik bukan saja penting pada ibu hamil tetapi ia juga sangat penting pada ibu yang berusaha untuk hamil. Ia perlu diambil dari awal bagi memenuhi keperluan bakal janin yang akan menghuni rahim ibu. Setiap wanita patut mula mengambil B-complex dari awal sebelum perkahwinan atau sekurang-kurangnya sejak dari awal perkahwinan untuk menyediakan diri sebagai ibu.
Mungkin ada ibu-ibu yang enggan memakan vitamin yang dibekalkan kerana takut risiko keguguran. Ketahuilah, ini mitos semata-mata. Asid folik TIDAK menjadi punca pada keguguran. Sebaliknya, risiko keguguran pada ibu yang kekurangan asid folik adalah 50% lebih tinggi dari mereka yang mengambilnya secara tetap dan mencukupi.
Set kehamilan asas yang boleh saya cadangkan dari Shaklee yang saya suka ni:
Set keperluan asas
Set Ibu Hamil Shaklee yang lengkap
 
Berminat boleh hubungi saya di 0128844580 atau email saya di hasheena73@gmail.com. Setiap pembelian daripada Sheena E Shop House akan mendapat konsultasi percuma
 
 
credit….
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s