Makanan Tambah Susu Ibu Yang Wajib Anda Tahu

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.
Menyusukan anak dengan susu ibu telah menjadi ‘trend terkini’. Sebenarnya ia sangat bagus kerana kaum ibu dan juga kaum bapa sedar akan kepentingan menyusukan anak dengan susu ibu sebaik sahaja dilahirkan. Oleh kerana ia menjadi ‘trend’ (trend yang sangat bagus) produk-produk mengepam susu seperti pump, baju nursing, milk booster dan macam-macam lagi produk juga telah menjadi ‘trend’ atau barang wajib ada untuk seseorang ibu yang mahu menyusukan anaknya.
Salah satu produk yang wajib ada dan sering dibincangkan ialah MILK BOOSTER. Tahukan anda ada pelbagai Milk Booster yang ada boleh perolehi dari makanan sehari-harian. Di antaranya ialah:
(1) Daun Alfalfa
Photo: BREASTFEEDING INFO♥♥Tambah Susu Ibu dengan Makanan Semulajadi♥♥Alfalfa ialah milk booster (makanan penambah susu) yang telah digunakan sejak turun-temurun di Amerika Selatan. Ia adalah tumbuhan yang sangat kaya dengan protein, kalsium dan klorofil.Di negara-negara pengeluar susu ibu terkemuka di dunia seperti New Zealand, lembu-lembu diberi makan Alfalfa untuk mempercepatkan penghasilan susu lembu!
Alfalfa ialah milk booster (makanan penambah susu) yang telah digunakan sejak turun-temurun di Amerika Selatan. Ia adalah tumbuhan yang sangat kaya dengan protein, kalsium dan klorofil.
Di negara-negara pengeluar susu ibu terkemuka di dunia seperti New Zealand, lembu-lembu diberi makan Alfalfa untuk mempercepatkan penghasilan susu lembu!
Meskipun dalam set penyusuan tu ada pil alfalfa, tapi tak salah kalo nak makan daun alfalfa. Tapi kat Malaysia ni saya biasa jumpa orang jual daun alfalfa untuk haiwan ternakan (alfalfa sangat bagus untuk binatang ternakan!). Kalau kat supermarket yang ada ‘alfalfa sprout’ atau yang jenis cambah tu.
(2) Halba @ Fenugreek
fenugreek
Halba atau juga dikenali sebagai fenugreek merupakan milk booster yang agak terkenal di kalangan ibu2 di negara kita. Halba biasanya digunakan dalam masakan. Ada juga halba dihasilkan dalam bentuk pil.Namun jika anda mengambil halba jangan terkejut jika bau badan, peluh serta air kencing anda berbau pelik!
(3) Kurma
kurma
Kurma membekalkan kalori segera, amat sesuai untuk ibu menyusu kerana ibu menyusu memerluka extra kalori.
Anda boleh baca di link ini untuk mengetahui lebih lanjut tentang “Makanan Semulajadi yang Boleh Menambah Susu”.
Namun jika anda mempunya masalah untuk makan alfalfa sprout, tak tahan bau halba atau susah nak cari kurma (kurma berlambak-lambak semasa bulan Ramadhan), anda boleh cuba cara ini. Saya telah mencubanya dan ramai ibu-ibu di luar sana yang telah mencuba cara ini dan mereka berjaya! Apakah makanan itu?
1. ESP (Soy Protien Isolate Powder) Shaklee
Tahukan anda kandungan utama susu ibu ialah protien? Dan kesemua makanan yang saya tunjukkan di atas mempunyai protien :) ESP mengandungi Isoflavones (estrogen like effects) yang membantu meningkatkan penghasilan susu badan. Selain itu Isoflavones membantu mencantikkan para ibu. Kandungan Isoflavone yang tinggi dalam soya membantu mengurangkan garis penuaan, dan bertindak sebagai pelembap semulajadi.
Selain itu Isoflavones membantu menguatkan tulang ibu. Kita sedia maklum, jika ibu yg menyusukan anaknya tidak mengambil cukup kalsium, tulangnya mudah rapuh, dan gigi cepat rongok. Kajian menunjukkan isoflavone disalurkan pada bayi jika ibunya minum soya. Oleh itu ia turut membantu menguatkan tulang bayi anda.Sebab tu ramai ibu-ibu diluar sana telah mencuba ESP dan percaya dengan keberkesanannya.
2. Alfalfa Shaklee
Alfalfa dipercayai turun temurun makanan yang boleh menambah susu ibu. Malah di sesetengah negara pengeluar susu lembu, lembu-lembu diberi makan alfalfa! Ia adalah tumbuhan yang sangat kaya dengan protein, kalsium dan klorofil.
Namun jika anda tak boleh nak makan sayur alfalfa ini, ada cara lebih mudah. Ambillah dalam bentuk pil. Senang telan ajer :)
* Testimoni ini adalah pengalaman customer dan hasil dari setiap consumer mungkin berbeza. Namun ini tidak bermakna vitamin ini boleh mengubat atau menyembuhkan penyakit. Sila konsult dengan pengedar anda untuk lebih lanjut.*
 
Untuk konsultasi dan segala pertanyaan, anda boleh:
  1. PM saya di fb, Hashenabeevi
  2. Emel norazrin_hasheena73@gmail.com
  3. SMS/ Whatsapp saya di 012-8844580

credit…

    Leave a Reply

    Fill in your details below or click an icon to log in:

    WordPress.com Logo

    You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

    Twitter picture

    You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

    Facebook photo

    You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

    Google+ photo

    You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

    Connecting to %s