Jadual Pengambilan Vitamin Shaklee

waktu pengambilan vitamin yang sesuai?

Tahukah anda kalau ambil semua sekaligus.. kesannya juga akan berbeza dengan mereka yang mengambil mengikut masa yang disyorkan.. Kenapa?… kerana ada kesan kat kadar penyerapan.. kebiasaannya saya akan memberikan jadual makan kepada customer2 saya

The basic rule are:

VITAMIN LARUT AIR (B dan C) :

Seeloknya diambil bersama segelas air

VITAMIN LARUT LEMAK (A,D,E,K) :

Vitamin larut lemak memerlukan lemak untuk memudahkan penyerapan. Sebaiknya diambil selepas anda mengambil makanan berlemak/berminyak.

Ostematrix (Kalsium) :

Seeloknya diambil sebelum tidur bersama segelas susu

*APA YANG TAK DIGALAKKAN :
Elakkan pengambilan Alfafa bersama Vitamin E kerana akan mengganggu penyerapan vitamin E

Berikut adalah jadual pemakanan Vitamin Shaklee yang asas:

Selepas breakfast :
B Complex, Vita C, Vitalea


Morning tea break:
Minum segelas ESP (Kalau tiada ESP..boleh gantikan dengan Cinch Shake/ MealShake)


Selepas Lunch :
Alfalfa ( 3-6 biji) * yg ni ikut badan masing..sebab ada yang mkn 2 pg,2 ptg,2mlm..ada plak yg 3 pagi..3 ptg…

Afternoon teabreak :
Minum segelas ESP

Selepas Dinner :
Yang jenis berkapsul~Lecitin/Omega/Vitamin E (Jika Ada)

Sebelum tidur :
Ostematrix

* Jadual ni flexible yer.. bergantung kat individu masing2. ..cuma nasihat saya….. jangan mkn semua sekaligus…dan pastikan sehari pengambilan air putih adalah sebanyak 2liter sehari.. sebab tu saya pecah2kan ikut timenyer..

* utk pengambilan vitamin selain dari di atas.. insyaAllah saya akan berikan jadualnya ikut keperluan anda …


Macam saya…sekiranya anda dah lama stop bfeeding..anak dah besar..tapi vitamin seperti B Complex, Vita C, GLA Complex , Carotomax, ESP (soy protin) mmg tak boleh skip..wajib hari2….. Ostematrix (cal/mag) pula saya hanya makan pada weekend je ..

Vitalea,Zinc,Omega, saya mkn seminggu 2-3x je..tidak hari2….lecitin pun kadang2 bila rasa perut mcm boroi ..hehe….yerlah..dah namapun makanan tambahan..ianya menampung mana2 kekurangan yang diperlukan badan.. ianya bukan makanan asas. tak perlu makan sehari sampai berpuluh biji……kita tetap harus mendapatkan makanan sebenar…

ok.. selamat beramal..😉

untuk membuat pesanan, boleh terus hubungi saya 012 884 4580 atau email hasheene73@gmail.com
 
 
credit
 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s