Bayi tak berak

Saya yakin hampir semua ibu bapa pernah menghadapi situasi bayi tidak berak beberapa hari. Seseorang yang sihat sepatutnya berak setiap hari. Bayangkan kita makan macam-macam setiap hari, tapi berak seminggu sekali. Segala bahan buangan pergi mana? Masalah berkaitan dengan berak seperti berak seminggu sekali, sembelit atau cirit birit bukan satu perkara yang boleh dipandang remeh. Ia mungkin merupakan petanda kepada masalah kesihatan seperti kekurangan nutrisi atau penyakit lain yang lebih serius.
 
 
 
 
 

Bagaimana pun, bagi seorang bayi yang HANYA minum susu ibu, kejadian tidak berak selama beberapa hari sering berlaku. Saya pernah mendengar orang mengatakan bahawa susu ibu tidak mengandungi bahan yang tidak diperlukan. Semuanya diserap oleh tubuh bayi. Saya tidak pasti sejauh mana kebenaran fakta ini, tetapi saya pernah mendengar kes bayi yang hanya minum susu ibu tidak berak selama sebulan dan ia sihat. Ada juga ibu yang menggunakan ubat yang dimasukkan ke dalam punggung bayi bagi “memaksa” bayi itu berak. Perkara ini sekiranya diamalkan ditakuti boleh menjejaskan sistem penyahtinjaan normal tubuh bayi itu.

Apa yang perlu di ambil perhatian?

(1) Pastikan bayi kencing seperti biasa

(2) Perut tidak kembung atau keras

(3) Bayi aktif dan tidak kerap menangis ( menangis mungkin disebabkan oleh banyak faktor, kenalpasti faktor-faktor tersebut sebelum membuat apa-apa kesimpulan)

(4) Susukan bayi dengan kerap dan pastikan bayi mendapat foremilk dan hindmilk yang secukupnya – bayi yang tidak mendapat cukup susu juga mempunyai kebarangkalian untuk tidak berak dengan kerap

Bila perlu merujuk pada doktor?

(1) Bayi sering menangis

(2) Perut bayi bengkak dan keras

(3) Bayi tidak mahu menyusu

(4) Bayi kerap muntah – susu mungkin tidak masuk ke saluran usus dan memenuhi perut

Sekiranya bayi anda tidak berak, jangan panic. Monitor perkembangan bayi dan sekiranya bayi tidak sembelit ketika berak biasanya tidak ada apa yang perlu dirisaukan. Anak sulung saya pernah tidak berak selama seminggu ketika minum susu ibu sepenuhnya tanpa makanan lain dan tidak mengalami apa-apa masalah.

Solusi TERBAIK Untuk Masalah Anak SEMBELIT!

 
Gambar hiasan semata-mata… Jangan biarkan anak anda jadi begini!

Adakah anak anda pernah menghadapi masalah SEMBELIT? Atau adakah anak anda SEDANG menghadapi masalah SEMBELIT sekarang? Ke anda sendiri tak pasti anak anda SEMBELIT ke tidak?

Ada TIGA cara MUDAH nak tahu anak anda SEMBELIT:

  1. Untuk anak yang dah MAKAN SOLID, kalau dah 3 hari masih belum membuang air besar… Confirm SEMBELIT.
  2. Kalau bayi yang masih FULLY BREASTFEED masih tidak membuang air besar selama 10 hari… Sah SEMBELIT.
  3. Bayi yang minum SUSU FORMULA… berapa hari yer? Hari-hari kena membuang air besar. Nak tahu sebab apa? Tunggu dalam entry-entry yang bakal mendatang yer 🙂

Kaedah RAWATAN yang paling MUDAH adalah memberikan anak anda memakan buah-buahan dan syura-sayuran yang kaya dengan SERAT ataupun lebih dikenali sebagai HIGH FIBER. Sambil menambah kandungan SERAT dalam diet anak anda, anak anda juga perlu minum lebih banyak air masak.

Tapi, saya pasti tak semua kanak-kanak suka dengan sayur dan buah-buahan. Ada yang nampak saja sayur, terus hilang lapar. Kalau kena kes macam nih, sure anda pening kepala memikirkan cara terbaik me’maksa-rela’ anak anda untuk makan sayur dan buah-buahan.

Jangan RISAU, saya ada solusi TERBAIK dan TERMUDAH untuk menyelesaikan masalah sembelit anak anda! Masalah sembelit anda pun juga boleh diselesaikan, insya-Allah 🙂

MEAL SHAKES SHAKLEE bersedia membantu menghilangkan kegusaran anda!

Sila abaikan kereta comel di atas. Hiasan semata-mata…

Pertama kali mendengar tentang MEAL SHAKES SHAKLEE?

Mealshakes Shaklee merupakan minuman yang kaya dengan kandungan SERAT di samping mengandungi Vitamin B-12 yang merupakan komponen Vitamin B yang berfungsi untuk melancarkan penghadaman perut.

Cara MEAL SHAKES SHAKLEE berfungsi adalah SANGAT UNIK!

Kandungan SERAT di dalam Meal Shakes Shaklee ini adalah jenis yang larut di dalam air dan akan bertindak sebagai ‘pencuci’ usus dan perut anak anda. SERAT ini akan mengumpul sisa makanan yang tidak diperlukan oleh tubuh dan juga membuang KOLESTROL berlebihan!

Apabila semua sisa makanan ini telah berkumpul menjadi gumpalan najis, SERAT akan membantu najis tersebut menyerap air supaya najis lembut (kira tak SEMBELIT). Di sinilah pentingnya anak anda BANYAK MINUM AIR.

Akhirnya, SERAT di dalam Meal Shakes Shaklee akan mengaktifkan sistem pembuangan najis anak anda dan membantu tubuh mengeluarkan najis dengan MUDAH.


Adakah anda masih ragu-ragu? Di sini saya kongsikan KHAS satu testimoni dari salah seorang pengguna Shaklee yang telah memberikan Meal Shakes Shaklee kepada anaknya.

Jadi jangan biarkan anak anda menahan kesakitan akibat sembelit lagi! Segera hubungi saya untuk tempahan sekarang. Saya jamin, insya-Allah anda pasti berpuas hati punyer!

Hasheena

Email:hasheena73@gmail.com
Tel: 0128844580
 
Credit….

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s