Air Ketuban Pecah, Apa Nak Buat?

Ramai ibu- ibu bertanya, kalau air ketuban saya pecah, kena pergi hospital terus ke?
Jawapannya:

TIDAK!
Bila air ketuban pecah, maksudnya kantung baby dah mula bocor. Tapi ia tak bermakna semua air dalam rahim akan habis sebab dah mula leak. NO NO NO!

Cuba tengok gambar yg saya attach. Kepala baby adalah sangat besar kat bukaan pintu rahim. Kepala baby yang besar ni akan prevent air ketuban dari pada habis dalam rahim.

Jadi apa kena buat?
1. Relax. Buat je kerja macam biasa. Dont think too much
2. Minum air banyak2 to replenish air dalam ketuban. Ingat konsep- semua sumber; oksigen, air, makanan, semuanya baby dapat dari kita. Jadi air dalam ketuban pun dapat dari air yang ibu minum (water intake)

3. Kerapkan kencing. Sebab bila kerap kencing, cervix lebih mudah lembut.

Kalau baby lemas cemana?
Fahami konsep ini- BABY TAK AKAN LEMAS JIKA IBU RELAX
Tahu kah anda, emosi ibu sangat3 mempengaruhi emosi baby dalam perut. Sebab tu kalau kita cepat merajuk masa pregnant, bila keluar, anak pun jadi kuat merajuk.
Bila dah sampai masa nak dekat bersalin, kalau ibu stress atau cuak sikit je, maka oxygen supply kpd baby akan cut.

Analogi camni:
Satu malam, kita dok rumah sorang2. Hubby outstation, anak2 tengah tido. Tiba2 di tengah malam, terdengar ada bunyi macam org nak pecah masuk rumah. Kita ternampak perompak dalam rumah!
Apa perasaan kita masa tu?

Takut. Sampai pucat muka fikir cemana nak selamatkan diri dan anak. Seram sejuk tangan kita. Muka yang pucat dan tangan yang seram sejuk adalah tindak balas kepada, oxygen cut into our body. Tubuh x alirkan oxygen dgn sempurna menyebabkan muka jadi pucat.

Berbalik kepada senario ibu bersalin.
Bila sedikit saja ibu rasa cuak atau takut, maka oxygen supply kepada baby akan cut. Dan baby tak dpt oxygen secukupnya. Bila baby x dapat oxygen, itu yang akan membuatkan baby lemas. Tubuh wanita ni sangat sensitif. Walaupun mungkin ada sesetengah wanita rasa dari segi perwatakan, dia adalah seorang yang kasar. Tapi Allah telah design tubuh wanita ni bersifat sangat halus dan sensitif. Waktu nak melahirkan anak, ia adalah sangat super sensitif. Walaupun kita tak menyatakan kita takut, tubuh kita yang akan react kpd our subconcsious mind

Jadi ibu2, jangan risau jika air ketuban dah keluar. Saye dulu pun air ketuban pecah gak. Doktor nak induce. I refused strictly. Sebab saya tahu induction can lead to several unwanted problems and high chances to csec! Ada few mothers yang saya kenal- water leak for MORE THAN 24 HOURS. Kak Sofia pulak was leak for 10 (TEN) DAYS! And their baby was in pink of health.

Jika anda masih ragu- ragu, and would like to have a chat with me, di alu-alukan utk contact saya🙂 I am in the process of to get cert for doula. Anda juga sangat di alu2 kan untuk join group gentle birthing malaysia. Search je kat facebook.

Happy birthing mamas!

Hasheena
Tel: 0128844580
Email:hasheena73@gmail.com

One response to “Air Ketuban Pecah, Apa Nak Buat?

  1. Artikel yang sangat membantu, terima kasih..
    sekarang jadi tak ragu refuse dokter yg coba ajukan operasi gara” air ketuban pecah.
    Alhamdulillah! 😊
    Jazakillahu khoir,,..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s