BENARKAH SET 3M BERKESAN UNTUK PENYUSUAN

 


Assalamualaikum…
Ramai ibu yang berkemampuan akan memilih set 3M dari Euphoria Shaklee. Set 3M ini mempunyai aturan yang tertentu untuk dapatkan kesan yang optimum.

Apa itu set 3 M? Ia adalah vitamin B Complex, Vitamin C, Vitalea (multivitamin), Alfalfa, ESP dan Ostematrix.

Walaupun ada pendapat dari golongan pakar yang tidak mempercayai vitamin mempengaruhi penghasilan susuibu namun hakikatnya makanan kita sendiri mempengaruhi susuibu itu sendiri. Tak percaya? Mengapa ibu dalam pantang tidak digalakkan makan jamu? Sebab badan perlu bekerja keras nak mencernakan jamu dan menyerap zat vitamin dalam jamu tersebut dan ini dikhuatiri akan mengganggu sistem hati bayi yang baru lahir dan menyebabkan kandungan billirubin semakin tinggi. Dalam pantang juga tidak digalakkan makan lada hitam, air kunyit , segala bentuk jamu [ walaupun pendapat orang lama ia bagus untuk ibu yang dalam pantang] kerana khuatir ia mengganggu perut dan hati bayi yang baru lahir apabila si bayi menghisap susuibunya.


Memang dalam pantang, keperluan protein amat perlu dititikberatkan terutamanya melalui pengambilan ikan, daging , ayam serta ESP Shaklee . Mungkin ada yang bertanya kenapa dah makan ikan, daging dan ayam masih amik ESP? Ini kerapa protien yang kita dapat dari makanan biasanya lambat dicernakan oleh badan terutama protien dari sumber haiwan. So ESP membantu ibu dapat cepat protien yang mudah dicernakan oleh badan dan secara langsung ianya mempercepatkan penghasilan susuibu.Protien lengkap membantu penghasilan sel yang sihat dan ini akan membantu sel menyerap semua vitamin dengan lebih baik dan efisien.Kalsium sangat penting diambil sejak dalam pantang kerana pembentukan darah sendiri memerlukan kalsium. Kekurangan kalsium akan menjejaskan penghasilan susuibu. Ini kerana komposisi utama dalam susuibu ialah protien [ ini kerana protien adalah asas makanan sel] , kalsium[ pembentukan darah, saraf dan tulang] serta vitamin dan galian yang lain termasuklah zat besi untuk pembesaran si manja.

Memang ada cara dan pengambilan yang betul untuk benar-benar dapat kesan. Bila anda membeli produk set 3M, dapatkan penerangan lengkap dari pengedar. Jangan sesekali membeli tanpa ilmu kerana anda mungkin takkan dapat kesan yang diharapkan.

Walaubagaimanapun, konsep asas penyusuan perlulah dipatuhi iaitu

Susuibu akan lebih banyak dihasilkan apabila lebih kerap menyusukan anak/ lebih kerap di pam.


Ibu juga tak seharusnya berdiet jika berniat nak menjayakan penyusuan susuibu kerana ia akan mempengaruhi kuantiti susuibu itu sendiri.

Jika tanya saya, set penyusuan yang paling bagus ialah set 3M namun jika anda tidak mempunyai masalah untuk kumpul stok, tidak perlu amik set ini kerana dikhuatiri akan over supply. Set ini sesuai untuk ibu yang berusaha untuk kumpul stok dan stabilkan penghasilan susuibu.

Apapun, makan dengan ilmu. Sering saya didatangi dengan soalan, apa ubat saya nak makan supaya bnyak susu. Kalau begitu soalannya, biasanya saya akan explain betul2 supaya tiada ibu yang hampa kalau saya syorkan vitamin tapi susu masih tak bertambah juga. Vitamin ini tak banyakkan susu cuma membantu ibu itu lebih lengkap mendapat khasiat dan nutrien yang diperlukan dalam menghasilkan susuibu
 
 
Berminat hendak mendapatkan set M boleh hubungi saya hasheena 0128844580 atau email saya di hasheena73@gmail.com
 
 
 
credit…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s