Keistimewaan susu ibu

 • Kajian menunjukkan bayi diberikan susu ibu mempunyai risiko obesiti yang rendah berbanding kanak-kanak yang diberi susu formula.
   • Risiko penyakit kronik ibu yang tidak menyusukan bayi adalah 30 hingga 200 peratus lebih tinggi berbandng ibu yang menyusukan bayi mereka. Keadaan ini menyebabkan berlakunya peningkatan kencing manis dan lain-lain sehingga menambahkan kos penjagaan kesihatan individu dan negara.

   • Manfaat kepada ibu termasuk cdpat pulih sleepas bersalin, membantu mengurangkan berat badan, kurang risiko terhadap osteoporosis serta kanser ovari dan payudara.

   • Pelbagai kajian menjelaskan bahawa penyusuan susu ibu memberi manfaat jangka panjang, termasuk meningkatkan pencapaian intelek, perlindungan terhadap tekanan darah tinggi, menurunkan paras kolesterol darah serta mengurangkan kejadian diabetes mellitus dan obesiti ketika dewasa.

  Disamping itu juga, di dalam Al Quran sendiri telah menyebut secara khusus tentang penyusuan susu ibu walaupun ianya tidak menjadi suatu hukum yang wajib atau harus, hanya kepada mereka yang mampu membuatnya sahaja.

  Semoga bermanfaat….

  Credit

  Advertisements

  Leave a Reply

  Fill in your details below or click an icon to log in:

  WordPress.com Logo

  You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

  Google+ photo

  You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

  Twitter picture

  You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

  Facebook photo

  You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

  w

  Connecting to %s