BETUL KE VITAMIN E MEMBAHAYAKAN LELAKI?

Bukan semua supplement vitamin E bahaya..
Yang penting kita sebagai pengguna kena bijak menilai dan memilih – kena ada ilmu dan peka. Syarikat-syarikat pengeluar supplement ini nak kaut untung je… Banyak vitamin boleh dibuat di makmal, campur 2-3 chemical dah boleh jadi vitamin.

Sedikit panduan pemilihan supplement:

  1. Pilih yang halal
  2. Pilih yang berasaskan 100% tumbuhan semulajadi
  3. Pilih yang organic – bermula dari ladang organic dan pengilangan – mesti ada pengesahan dan sijil2 nya
  4. Bebas GMO – Organisma terubahsuai secara genetik
  5. Pilih syarikat yang telus dan berpengaaman
  6. Pilih produk yang mendapat pengiktirafan dari pengguna (contohnya reader digest trusted brand) dan organisasi non-profit
  7. Teliti labelnya..
  8. Tanya soalan-soalan di atas kepada egen yang nak jual kat kita tu
  9. buku persatuan pengguna.. google pun lagi cepat

FUNGSI
Kebaikan Vitamin E
1. Salah satu antioksidan yang penting dalam pencegahan kanser dan penyakit kardiovaskular.

2. Ia memperbaiki peredaran darah, yang mana perlu untuk memperbaiki tisu, dan sangat berguna dalam rawatan “premenstrual syndrome” dan penyakit fibrocystic buah dada.

3. Ia memelihara pembekuan darah yang normal dan penyembuhan.

4. Mengurangkan parut yang diakibatkan oleh sesetengah kecederaan.

5. Mengurangkan tekanan darah.

6. Membantu dalam pencegahan penyakit katarak.

7. Meningkatkan prestasi atlit, dan mengendurkan otot kaki dari kekejangan.

8. Vitamin E boleh meningkatkan pengeluaran air mani pada sesetengah lelaki.

9. Ia juga mengekalkan kesihatan saraf dan otot dan di masa yang sama menguatkan dinding kapilari.

10. Vitamin E menggalakkan kulit dan rambut menjadi sihat.

11. Membantu mencegah anemia dan “retrolental fibroplasia”, sejenis gejala mata yang boleh menjangkiti bayi pramatang.

Satu kajian yang dijalankan oleh National Cancer Institute pada tahun 1998 mendapati bahawa pengambilan vitamin E dalam jangka masa panjang dapat mengurangkan risiko kanser prostat di kalangan penghisap rokok. Lain-lain kajian megesyorkan bahawa vitamin ini dapat memperlahankan perkembangan penyakit Alzheimer. Sepanjang ini diketahui bahawa vitamin E telah menunjukkan kesan pencegahan kepada lebih kurang 80 jenis penyakit.

SUMBER
Vitamin E is didapati daripada sumber makanan berikut: minyak sayuran, sayuran berdaun hijau gelap, kacang, biji-bijian , dan semua bijirin. Vitamin E juga boleh didapati daripada beras perang, makanan daripada jagung, telur, rumpai laut, hati yang dikeringkan, susu, oat, daging organ , kacang soya, ubi kentang, selada air, dan gandum.

KEKURANGAN
Kekurangan vitamin E boleh menyebabkan :
Mudah radang dan odema ( pengumpulan air dalam tisu), pada bayi.
Penuaan kulit sebelum masa.
Rambut gugur
Anemia.

 

Khasiat Vitamin E Shaklee

  • Menjadikan anda tampak lebih muda dengan membantutkan penuaan sel yang disebabkan oleh radikal bebas.
  • Melindungi paru2 dari pencemaran udara.
  • Meningkatkan kuasa sel-T untuk melawan penyakit.
  • Anti oksidan.
  • Membekalkan oksigen ke sel-sel badan.
  • Mengurangkan risiko Alzheimer (nyanyuk).
  • Mengurangkan risiko keguguran bagi wanita hamil.
  • Menyelesaikan masalah kelesuan.
  • Mengurangkan risiko parut yang besar.
  • Merendahkan kadar kolesterol.
  • Membantu mencegah kanser.
  • Merendahkan risiko katarak

Dan yang paling penting ia halal

Hubungi saya menerusi:

shaklee online  hasheena73@gmail.com
SMS order shaklee 012-8844580
borang order shaklee Isi borang order
Credit…..


Html form generator powered by 123ContactForm.com | Report abuse

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s