Vitamin Tambahan Untuk Wanita Mengandung.

 


Testimoni dari Kak Farah Wahida.
Siapa tak nak kesihatan yang baik sepanjang mengandung kan? Kurang alahan, tak ada masalah kurang darah, happy, tidak stress, bersemangat dan bertenaga. Siapa tak nak? Ha? Siapa tak nak? Cuba angkat tangan. Aku nak tengok siapa.
I don’t have any experience pon mengandung bersama Shaklee. Saya bercinta dengan Shaklee selepas bersalin. Sebab masa tu kurang ilmu tak tahu yang Shaklee ada vitamin untuk pregnancy jugak. Bila dah join Shaklee dan gali ilmu, baru tahu yang Shaklee sangat pelbagai untuk macam-macam masalah kesihatan. Sampaikan untuk pregnancy pon ada. Sangat rugi terasa diri. I promise to myself yang saya akan gunakan Shaklee sebagai vitamin saya jika saya mengandung yang akan datang. Ewah ewah. Macam ada hati je nak bagi Najah adik? Jeng jeng jeng. :p
Jadi, apa yang ada dalam vitamin pregnancy Shaklee?
Set J1 (1st Trimester)
1. Vita-Lea with Iron
2. Vitamin C
3. B Complex
4. Ostematrix

Set J2 (2nd Trimester and above)
1. Vita-Lea with Iron
2. Vitamin C
3. B Complex
4. Ostematrix
5. Omega

Jom kita gali kebaikkan vitamin yang aku list kat atas tu satu persatu.

  • Vita-Lea Iron Formula – 1 biji sehari
Vita-Lea adalah multivitamin. Jadi ibu tidak perlu mengambil Obimin lagi. Di dalamnya kaya dengan iron (zat besi) di mana jika ibu ada masalah pitam atau mudah pening ataupun masalah Anemia. Anemia ini berbahaya kepada anak dan ibu ketika bersalin kelak. Oleh itu, pengambilan multivitamin amat penting semasa mengandung.

  • Vitamin C – 1 biji sehari

Melindungi sel penting dalam pembinaan kolagen dalam membina dan menguatkan sel-sel tisu dalam badan dan juga sangat penting untuk gusi dan gigi yang sihat. Ianya juga membantu dalam penghadaman zat di samping Vitamin C meningkatkan taraf sistem pertahanan tubuh. 1 biji vitamin C bersamaan dengan 7 biji oren. Mampukah kita nak makan 7 biji oren sehari? Selain itu vitamin C juga dapat membantu mempertingkatkan kadar serapan zat besi yang sangat penting untuk pembentukan hemoglobin yang membawa oksigen dalam darah.


  • Vitamin B Compleks – 1 biji sehari

B Compleks Shaklee adalah unik kerana ia telah lengkap dengan asid folik dan juga 8 kumpulan B. Asid folik sangat penting untuk pembinaan tulang dan bagi mengelakkan kecacatan pada janin, mengurangkan risiko kecacatan saraf pada bayi khususnya ‘spina bifida’. Ibu memerlukan sekurang-kurangnya 400mg keperluan asid folik sehari. Penting bagi menjamin keperluan asid folik ini mencukupi 3 bulan sebelum ibu merancang untuk mengandung hinggalah tempoh awal mengandung. Ini kerana masalah gangguan pertumbuhan saraf dan neuro ini boleh berlaku seawal minggu pertama mengandung ketika janin baru terbentuk.


  • Ostematrix (Calcium Magnesium) – 4 biji sehari

Ibu yang mengandung memerlukan 1000mg-1300mg sehari. Ostematrix ini mengandungi kalsium, magnesium dan vitamin D. Setiap 1 biji Ostematrix mengandungi 250mg kalsium. Magnesium berfungsi untuk membantu menggabungkan kalsium ke dalam tulang serta menguatkannya. Vitmain D pula untuk merangsang penyerapan kalsium. Kalsium sangat penting untuk pembinaan sel, pertumbuhan gigi dan pembentukan tulang bayi. Tidak mengandungi lemak berbanding bagi ibu yang hanya bergantung dengan produk tenusu. Kalsium penting untuk darah membeku dengan sempurna. Membaiki rangsangan urat saraf, mengelakkan kekejangan otot terutama bagi ibu mengandung serta kalsium juga penting untuk menstabilkan denyutan jantung dan tekanan darah tinggi. Sekiranya ibu mengandung kekurangkan kalsium ia akan menjejaskan pertumbuhan bayi dan turut menyebabkan penyusutan jisim tulang dan berlakunya kerosakan gigi kepada ibu itu sendiri. Ini kerana apabila kalsium untuk bayi tidak mencukupi maka badan ibu dengan sendirinya menarik kalsium dari tulang ibu untuk membantu menguatkan bayi dan kesannya ibu mungkin terdedah kepada risiko mendapat osteoporosis di usia tua.


  • Omega 3 (Omega Guard) – 1 biji sehari

Ianya sangat penting dalam membantu pembentukan otak bayi dari peringkat awal pembentukan. Mengandungi DHA yang sangat penting untuk otak. DHA dan EPA dari Omega nie penting untuk pembentukan otak dan mata baby. Untuk ibu pula, ia membantu mengawal paras kolesterol dalam badan.


Sumber dari sini.
Cukup complete kan semua khasiat? Semua yang diperlukan oleh ibu mengandung macam acid folic, semua dah include kat dalam tu. Dapat jugak khasiat Vitamin C. Kulit emak yang mengandung cantik, kulit baby yang kat dalam tu apatah lagi kan? Tu ha yang penting Kalsium tu. Biasalah orang mengandung ni sakit sana sakit sini. Tak payah cakap jauh, aku ni ha je pergi tengok entry-entry masa aku mengandung. Tak pernah habis merungut sakit badan.

* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit

Sila PM utk mendapatkan detail mengenai produk & Harga:
SMS – 0128844580
Borang: klik
 
Credit…
 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s