KOMEN PAKAR O&G MENGENAI VITAMIN SHAKLEE SEMASA MENGANDUNG

st1\:*{behavior:url(#ieooui) }
Saya pasti ramai pasangan yang tersenyum lebar bila melihat 2 line pada alat UPT ini.
Image Google

Pada yang tidak tahu, 2 line menunjukkan yang pasangan tersebut bakal menjadi ibu dan bapa yea..Kebiasaannya apabila pergi ke klinik ibu mengandung dan disahkan hamil, ibu akan dibekalkan dengan prenatal vitamin.

Eh, perlu ke ambil vitamin ni?? Pasti ada yang menjawab,” Saya tidak mahulah sebab nanti bayi saya besar”.
Ya, anda memang perlukannya kerana mulai saat itu seorang bayi akan mula membesar di dalam rahim anda serta tubuh anda akan menyalurkan segala zat dan khasiat untuk membantu tumbesarannya.
Bagi anda yang pertama kali mengandung sudah pasti menerima sahaja apa yang diberikan oleh pihak klinik / hospital. Saya pun sama juga. Saya mendapat asid folic sahaja pada peringkat awal Dek alahan yang teruk, doktor tidak menukarkan vitamin kepada obimin pada bulan ke 4 kehamilan. Pelik juga sebenarnya tapi ikutkan sahajalah. Saya mula ke klinik kerajaan pada bulan ke 6 dan mendapat pelabagai jenis vitamin termasuk iron sebab masalah HB low, asid askorbik aka vit C dan juga pil kalsium.
Ketika kandungan saya 7 bulan, masalah HB saya yang tidak selesai dengan pil iron KK tu maka saya pun bertemu jodoh dengan Shaklee yang seterusnya menjadi pilihan saya untuk prenatal vitamin sehingga saya bersalin. Perbezaan yang ketara dan nyata untuk kesihatan diri saya yang sering sakit-sakit pinggang dan kejang kaki sejak awal kehamilan. MC tu tidak terkiralah banyaknya. Sejak mengamalkan Shaklee untuk 3rd trimester, jujurnya saya rasa terlebih bertenaga.
Set Vitamin Shaklee untuk ibu mengandung adalah antara set yang menjadi pilihan di mychibibox. Antara soalan yang sering saya dapat :
“ Jika saya ambil Shaklee semasa mengandung, perlu tak saya ambil vitamin daripada klinik seperti obimin, folid acid, neurogain?”
Jawapan saya adalah mudah. Jika anda mampu untuk membeli Shaklee, tidak perlulah mengambil vitamin yang lain kerana set pregnancy yang dipakejkan ini sudah dilengkapi dengan segala nutrisi yang anda perlukan.
Namun masih ada yang ragu-ragu samada untuk mengambil Shaklee atau tidak. Jika ambil, adakah masih perlu meneruskan vitamin daripada klinik atau tidak. Mari saya kongsikan satu feedback daripada rakan di forum tertutup kami yang pada mulanya juga risau untuk memberhentikan pengambilan obimin,

“Tadi saya pergi check up seperti biasa di Putra Medical Centre Sg Buloh. So, sy tanye Dr gynae saya iaitu Datuk Dr Zarul yg sy stop mkn obimin dan kwn sy suggest sy amik vitalea, Vitamin B dan Vitamin C Shaklee…Sy tunjukla sekali botol tuh kat Dr, Then Dr Zarul senyum dan tgok setiap botol tuh dan bile die tgok botol Vitalea tuh, Dr ckp..this is the best n important..okey, u can consume all these..so nk mkn vitamin ni je pon boleh without obimin..hehehhe..so, bile da reconfirm dgn Dr. lega la sikit..so, thanks ek kengkawan Shaklee ku
Terima kasih pada Pn Adha yang memanjangkan isu ini kepada Pakar O&G terkenal itu.
Agak-agak sekarang sudah rasa lega tak bila ada penjelasan sebegini?? Sebenarnya saya juga telah hentikan pengambilan vitamin klinik selepas memulakan Shaklee. Tidaklah ada niat tertentu cuma saya tidak mahu campur adukkan vitamin yang diambil. Tambahan pula vitamin Shaklee adalah vitamin semulajadi dan vitamin klinik pula adalah vitamin sintetik. Sangat tidak seronok untuk mencampurkan bahan semulajadi dengan bahan tiruan. Caca merba jadinya.
Oh, terlupa pula untuk perkenalkan vitamin semasa mengandung ini. Taraaa..

 
Nak dapatkan satu set untuk diri anda???Atau untuk isteri tersayang??Jemput PM admin seperti di bawah.
** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.
Pertanyaan??
Hubungi kami di  hasheena73@gmail.com atau SMS 012-8844580 ( Hasheena) untuk maklumat lanjut. Jangan lupa LIKE MOM AND BABY untuk mendapatkan TIPS KESIHATAN terkini daripada kami !!!
 
credit…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s