Anda ibu yang menyusukan anak???Berhati2 jika produk yang anda gunakan mengandungi KACIP FATIMAH!!!

 

 
Pokok Kacip Fatimah

Salam sayang semua…again ummi ingin share kan dengan kalian tentang penggunaan Kacip Fatimah…dahulu semasa ummi melahirkan anak, info yang ummi tahu adalah pengamalan Kacip Fatimah selepas melahirkan anak sangat2 bagus….ada banyak fungsi Kacip Fatimah terhadap kaum wanita dan kebiasaannya bahagian akar Kacip Fatimah ini akan di rebus untuk di minum. Seiring dengan perkembangan zaman, kini kacip fatimah juga boleh di dapati dalam bentuk kapsul bagi mereka yg tidak lalu untuk minum air rebusan Kacip Fatimah…

Sepertimana fungsi utama Tongkat Ali yang terkenal di kalangan kaum lelaki, Kacip Fatimah atau nama saintifiknya Labisia Pumila telah digunakan secara turun temurun untuk membantu mengekalkan sistem pembiakan yang baik bagi wanita, untuk mengetatkan dan melincirkan serta meningkatkan fungsi seksual.

Bukan itu sahaja, banyak lagi kegunaan yang di kesan mengenai kebaikan Kacip Fatimah ini:-

(1) Menambah tenaga dalaman wanita serta memperbaiki fungsi peranakan wanita lepas bersalin
(2) Sekiranya diambil ketika menstruasi, boleh membantu mengurangkan kesakitan (period pain) kerana ia mempunyai fungsi anti-dysmenorrhoea yang dapat membantu melancarkan pengaliran menstruasi
(3) Digunakan untuk memulihkan gangguan kepada sistem peranakan wanita seperti dysentery dan gonorrhoea
(4) Membantu menyeimbangkan hormon wanita dan mengatasi masalah lepas bersalin seperti kurang keinginan untuk bersama suami. Selain dari itu, ia juga dikatakan dapat menambah tenaga kewanitaan
(5) Membantu melangsingkan badan terutamanya dibahagian abdomen
(6) Sejenis herba anti-gas yang dapat membantu mengurangkan angin dari dalam badan
(7) Menguatkan sistem pertahanan badan dan seterusnya melegakan selesema
(8) Memperbaiki perjalanan darah serta membantu mengurangkan kesakitan pada sendi dan otot
(9) Kacip Fatimah juga dapat membantu mengurangkan masalahh sembelit serta mengembalikan rambut rosak

Sungguhpun begitu, jika anda adalah seorang ibu yang sedang hamil atau ibu yang menyusukan anak, walaupun anda teruja dengan pelbagai kegunaannya, ummi harap anda menjadi seorang ibu yang prihatin…fikirkan sama kesan2 sampingan yang mungkin di alami oleh si kecil anda…

Tahukah anda bahawa salah satu fungsi utama kacip fatimah iaitu cleansing effect dan ini menyebabkan ianya tidak sesuai digunakan oleh wanita mengandung dan wanita yang menyusukan anak.

Mengapa ummi katakan bahawa ianya TIDAK SESUAI UNTUK IBU HAMIL @ MENYUSUKAN ANAK????

Ini kerana disebabkan oleh kesan cleansing effect melalui penggunaan kacip fatimah, ia menjadi agent penyahtoksikan atau detoxifying agent yang sangat berkesan. Oleh itu, bahan-bahan toksin di dalam tubuh badan akan dikeluarkan melalui sistem perkumuhan ( liang peluh, air kencing, najis dan juga susu ibu). Dengan demikian, ditakuti bayi yang disusukan akan minum susu yang mengandungi toksin yang dikumuhkan dari badan ibunya. Sekiranya ibu mengandung minum atau consume air kacip fatimah atau serbuk atau pil yang mengandungi kacip fatimah, kadang-kadang sistem badan ibu tak fully recognize janin yg membesar dalam perut tuh adalah bayi (kira macam sistem badan confuse. ingat ni benda asing yg patut dibuang/dikumuhkan) Kesannya akan menyebabkan keguguran.

Cuba baca petikan buku ini…

“Try to avoid doing what is called a major detox while breastfeeding or pregnant. This includes fasting, taking more than one or two cups of freshly juice or green-drinks per day, losing weight too quickly, (one pound per week is considered safe for breastfeeding mother), or using strong, detoxifying herbs, including chilantro (see below) or high dosages of chlorella (see page 269).

When a mother detoxes, toxins flood out into the bloodstream where they can crossover the placenta during pregnancy, or enter a breastfeeding mother’s milk. In pregnancy, this can impede the baby’s development. In breastfeeding, this may result in the baby becoming fussy, or coming down with a stuffy nose. Normal-terms babies are usually robust and can deal with a temporary increase in toxins, but there is no reason to put a baby to the test!”
Souce : Mother Food for Breastfeeding Mother ditulis oleh Hilary Jacobson (page 82)

Oleh itu, walaupun ada sesetengah pendapat mengatakan bahawa Kacip Fatimah boleh memperbanyakkan kuantiti susu, tetapi dikhuatiri sebab tindakan detox oleh kacip fatimah menyebabkan badan membuang toxin melalui susu ibu. Lalu apakah agaknya bahan2 detox yang akan turut sama di minum oleh anak kita????Fikir2kan…dan pastikan kita elakkan sesuatu yg di kuatiri akan menjejaskan anak2 kita…

Kerana itulah, ummi lebih gemar mengamalkan Vitamin E atau lebih popular sebagai Vitamin Cinta untuk mendapatkan kesan yang lebih baik dr Kacip Fatimah…Apakah fungsi dan kelebihan Vitamin E????

– Menjadikan anda tampak lebih muda dengan membantutkan penuaan sel yang disebabkan oleh radikal bebas.

– Memperbaiki peredaran darah,utk memperbaiki tisu, dan sangat berguna dalam rawatan “premenstrual syndrome” dan penyakit fibrocystic payudara

· Melindungi paru2 dari pencemaran udara.

· Ia memelihara pembekuan darah yang normal dan penyembuhan, mengurangkan parut, mengurangkan tekanan darah, membantu dalam pencegahan penyakit katarak, meningkatkan prestasi atlit, dan mengendurkan otot kaki dari kekejangan.

· Mengekalkan kesihatan saraf dan otot dan di masa yang sama menguatkan dinding kapilari.

· Vitamin E menggalakkan kulit dan rambut menjadi sihat, dan membantu mencegah anemia dan “retrolental fibroplasia”, sejenis gejala mata yang boleh menjangkiti bayi pramatang.

· Mengurangkan risiko Alzheimer (nyanyuk).

· Mengurangkan risiko keguguran bagi wanita hamil.

· Merendahkan kadar kolesterol.

· Membantu mencegah kanser.

· Vitamin E boleh meningkatkan pengeluaran air mani pada sesetengah lelaki.

· Vitamin E juga dikenali sebagai ‘vitamin cinta’ kerana ia boleh membantu dalam perhubungan suami isteri. Malah wanita hamil, menyusukan anak, mengambil sebarang pil hormon dan melalui fasa menopous memerlukan vitamin E.

Hebatkan fungsinya???

Sumber makanan Vitamin E: minyak sayuran, sayuran berdaun hijau gelap, kacang, biji-bijian , dan semua bijirin. Beras perang, makanan daripada jagung, telur, rumpai laut, hati yang dikeringkan, susu, oat, daging organ , kacang soya, ubi kentang, selada air, dan gandum

Sedikit panduan dalam memilih Vitamin E..

1. Pilih Vitamin E yg bersumber semulajadi ( boleh lihat pada label.. ada huruf d kecil (d-alfa tocoferol) menunjukkan ia sumber semulajadi. satu huruf ‘l’ or ‘dl’ menunjukkan ia sumber tiruan or kimia)
2. Cari perkataan mixed tocopherol dlm label
3.Pilih Vit E yg berserta selenium
Dr ni tulis.. sumber semulajadi adalah lebih baik kerana ia lebih mudah diserap oleh badan berbanding sumber kimia/tiruan




* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Untuk maklumat lanjut sila berhubung dengan ummi melalui

Email : hasheena73@gmail.com
Call/sms : 012-8844850

 credit

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s