Perah susu guna teknik marmet

Pernah dgr tak teknik marmet ni?? Pada yg tak tau, teknik marmet ni ialah pam susu guna tangan sendiri secara manual.. tanpa bantuan pam2 biasa tu.. Dulu aku ada la terbaca pasal teknik ni.. tp time tu tak terfikir akan keperluannya.. yela, kan da beli breastpump, buat apa nak guna tangan plak.. berlagak btul.. tp bila beberapa hari lepas, nipple aku melecet sampai luka sket, barula kelam kabut nak blajar teknik marmet ni.. memula tu taklah sampai terluka, so aku nak pam la, skali terluka terus.. time tu rasa cuak btul.. mcm mana nak buat ni?? Nak bg direct, lg la makin teruk, nak pam pun tak bole gak.. time tu la baru terpikir nak pasal teknik marmet ni… aku google2 la gak.. tp kejap jer.. sbb time tu nak kuar umah dah.. aku pun main hentam jer picit2 situ.. picit2 sini.. sakit gak, tp bila fikir, kang kalo da kat luar, susah plak nak feed Kimi… hasilnya, dptla dlm 2 oz jer kot…wpun time tu cik b da agak bengkak gak la..
Nasib baik ada gak stok EBM kat umah.. bwk la 2 botol utk bekalan.. time tu sedih gak, rasa stress sbb tak dpt nak express byk.. huhu…. Time jalan2 kat luar tu, aku terus g kat mothercare kat the Curve… mula2 tu cari nipple cream.. pastu ternampak nipple shield.. terus beli… nasib baik Kimi ok jer aku pakai nipple shield tu..
Balik umah, terus sambung google pasal teknik marmet… hasilnya, aku dpt la info pasal teknik ni dr http://azurahanuar.my/memerah-susu-menggunakan-tangan/
Basically, caranya mudah jer..
1. Basuh tangan dengan bersih.
2. Sediakan bekas yang bersih dan bertutup.
2. Duduk dengan selesa.
3. Urut sekiling payudara untuk merangsang pengeluaran susu.
3. Jika perah payudara kiri, guna tangan kanan.
4. Ampu payudara.
5. Buat pegangan bentuk C. Hanya gunakan 3 jari iaitu ibu jari, jari telunjuk dan jari tengah.
Gambar atas posisi betul. Yang dibawah posisi jari salah kerana tidak setentang.
6. Letak ibu jari di atas areola, jari telunjuk dan jari tengah di bawah areola (setentang – imagine posisi jam 12 – 6, 3 – 9).
Tolak
7. Tolak tangan ke dalam dada secara serentak. (Meaning, jari-jari ditolak ke arah dalam tanpa mengalihkan posisi jari-jari tadi).
9. Golekkan jari seolah-olah menekan kilang-kilang susu menggunakan jari dengan lembut sehingga kosong. Teknik yang betul tidak akan mendatangkan rasa sakit kepada anda. Ada dua gerakan dilakukan.
Tolak dan golek
Ulang disekeliling areola mengikut arah jam atau lawan jam sehingga payudara kosong.
10. Ulangi langkah secara rythmic. Ulangi tolak+golek, tolak+golek sehingga kilang susu kosong.
11. Putar gerakan mengikut arah jam atau berlawanan. Kedudukan jari sentiasa dalam posisi bertentangan contoh: 12-6, 11-5, 10-4 dan seterusnya.
12. Ulang sehingga payudara rasa kosong.
Pastikan korang TIDAK buat perkara-perkara berikut ya.
1. Menekan dengan kuat dan mengheret jari. Payudara boleh melecet jika ini dilakukan.
2. Menarik-narik puting payudara. Lapisan-lapisan lemak pada areola boleh rosak.
3. Meramas payudara (squeeze). Payudara boleh bengkak dan kilang susu boleh rosak.
Bagi aku teknik ni wajib dipelajari oleh semua breastfeeding mummy.. utk emergency case.. contoh mcm kes aku, tak pun kalo tertinggal breastpump ker.. takdela kelam kabut kan.. Mula2 mungkin rasa kekok, tp lama2 ok jer.. rasa syok plak.. haha.. ok, selamat mencuba kwn2!!
nak lg senang, tgk je la video ni…

 
Credit….

Cara Nak Kurus Dengan Shaklee

Credit dari Mommy Lyna
 
Siapa yang taknak badan kurus kan? Kurus dan sihat, buka saja senang nak cari baju yang sesuai, malah senang nak beraktiviti, dan berkeyakinan!

Saya sendiri pada asalnya seorang yang agak tembam chubby2 gitu. Semasa zaman remaja saya bukan dikategorikan sebagai kurus. Tembam la kata orang tu.

Berat badan saya pula senang turun dan cepat pula naik!
Semasa menjalani latihan industri (tahun 2003), saya berdiet dengan ketat (makan roti je) hingga berat saya turun jadi 45kg (asal 50 kg minimum). Lepas tu naik-turun. Bila kuat makan, berat naik. Bila diet, berat turun.

Sekarang ni pula, lepas anak 3, berat badan saya konsisten 42-43kg. Kawan2 semasa belajar yang lama tak jumpa memang terkejut tengok saya sekarang. Nak kata diet, ohhh tidak saya memang makan banyak. Dinner kalau tak 3 pinggan nasi memang tak sah.

Saya menyusukan anak dan konsisten dengan suplemen Shaklee.
Ini pula kisah kawan saya yang kurus dengan Shaklee. Nak tau kisah beliau?
Petikan dari http://www.ibuhakimhaikal.com

Ini lah saya sebelum dan selepas (sekaranglah tu)..
Saya mula sedar yang badan naik sejak anak ke 2 saya berumur 6bln..selera makan membuak2..dan badan juga bagai dipam2..lagilah saya ni menyusukan anak sepenuhnya dengan susu ibu, saya tak boleh nak diet beria2..jadi saya bedal je apa makanan yang terlintas difikiran ni nak makan..yang sangat sedihnya bila seluar Jeans saya yang saiz 34 tu dah tak muat lagi..huhu…
Jadi saya mula berazam nak muatkan semula seluar Jeans yang saiz 34 tu..sebab saya sayangkan seluar tu..dan tambah lagi saya sayangkan badan saya yang slim masa anak dara dulu..ceh..slim ke..haha..

Jadi jom saya sharekan apa yang saya buat bermula dari bulan 3 tapi yang betul2 dietnya dari bulan 6 2011 ni lah..
– Saya kurangkan makan Nasi. Mula2 makan dalam jumlah yang sedikit..ada juga beberapa bulan saya tak sentuh nasi dalam 2 bln macam tu lah..memang susah nak biasakan tapi lama2 saya jadi terbiasa..

– Saya kurangkan minum air manis terutama sekali minuman dalam tin. Gula dalam minuman tin tu sangat tinggi tau..

– Saya kurangkan fastfood. (No KFC, No Pizza)

– Saya bersenam dalam rumah je..senaman ape yang saya buat ye..saya skipping dan saya main hullahoop yang gelung rotan gelek2 kat pinggang tu lah.. ;) memang berpeluh..mula2 saya digelakkan oleh anak2 dan suami..huhu..

– Saya mula AEROBIC kat Tmn Pulai Perdana JB dah dekat sangat dengan rumah..baru mula 2 bln..saya ambil program “Shape Your Body”..buat ape dengan program ni..sebab saya perlu untuk saya bentukkan semula badan saya yang dulunya gemok dengan beraerobic..memang terbaekkk..
– Saya banyakkan makan sayur dan makanan yang kurang kalori seperti meehoon sup..mula2 memang tak seleralah nak makan tapi “alah bisa tegar biasa”..
– Saya banyakkan minum AIR MASAK..sebab air masak juga membantu untuk meningkatkan metabolisma badan kita..

– Saya KAWAL NAFSU MAKAN saya yang dulunya sangat suka makan makanan yang berlemak seperti masak lomak cili api..haha..maklumlah saya orang N9..
– Saya menjalani PROSES DETOX dengan HERB-LAX SHAKLEE..sebab untuk kuruskan badan wajib menjalani proses penyikiran toksin dalam badan dahulu supaya mudah untuk proses penyerapan vitamin berlaku..maklumlah dah hampir 30 tahun hidup perut ni pun dah macam2 terima jenis makanan..

– Saya ISTIQAMAH makan LECITHIN SHAKLEE sebab ia membantu untuk saya dapatkan berat idaman saya..dan juga kalau dulu saiz jeans 34 pastu 31 dan sekarang dah saiz 29..macam tak caye je..tapi kene percaya… ;)

Memang lambat untuk saya daptkan berat ideal dengan ketinggian saya dan ambil masa yang lama juga..tapi dek NEKAD dan AZAM saya teruskan juga..seiringlah dengan USAHA..bukan angan2 je..berat saya masa pakai baju oren kat atas tu lebih kurang 74kg..BMI terlebih berat badan..saya cuma nak dapatkan berat ideal je..dan sekarang berat saya lebih kurang 60kg..BMI berat normal..tinggi tak lah tinggi mane pun 159cm..rasanya dah cukup kot berat takat ni..xmo kurus lagilah sebab banyak baju lama dah tak boleh pakai kene kecikkan..huhu..

SABAR adalah kunci utama untuk DIET ni..sebab badan nak ambil masa sehari untuk gemok dan juga badan tak ambil masa sehari untuk kurus…biar lambat asalkan selamat..jom saya sharekan info produk Shaklee yang boleh anda pilih untuk DIET..Ianya cuma saranan..terpulang pada anda dan juga bajet ye..tiada paksaan..

Dan satu lagi kalau nak kurus ni kena ingat. Amalan lain kita kena jaga juga. Makanlah Lechitin atau Cinch Shake berbakul2 tapi kalau kerjanya hari2 duk melepak depan TV sambil kunyah potato chip, jangan haraplah nak jadinya. Hati kena kering, semangat kena kuat.
Saya pula sangat gembira sekarang. Baju-baju tak payah berkira, boleh je main sambar. Seluar pun makin longgar.

Tapi… Kena ingat, biar lah kurus atau tembam asalkan sihat!!!!

Read more http://vitaminsemulajadi.com/cara-nak-kurus-dengan-shaklee/

Vitamin Shaklee Buat Ibu Hamil

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.


Cadangan vitamin untuk ibu hamil.

OsteMatrix(calcium magnesium) – 4 biji sehari
Ibu yang mengandung memerlukan 1000mg-1300mg sehari. Ostematrix ini mengandungi kalsium, magnesium dan vitamin D. Kiranya 3 in 1 la..Setiap 1 biji OsteMatrix mengandungi 250mg kalsium. Magnesium berfungsi untuk membantu menggabungkan kalsium ke dalam tulang serta menguatkannya..vitmain D pula untuk merangsang penyerapan kalsium. Kalsium sangat penting untuk pembinaan sel, pertumbuhan gigi dan pembentukan tulang bayi. Tidak mengandungi lemak berbanding bagi ibu yang hanya bergantung dengan produk tenusu. Kalsium penting untuk darah membeku dengan sempurna. Membaiki rangsangan urat saraf, mengelakkan kekejangan otot terutama bagi ibu mengandung serta kalsium juga penting untuk menstabilkan denyutan jantung dan tekanan darah tinggi.Sekiranya ibu mengandung kekurangkan kalsium ia akan menjejaskan pertumbuhan bayi dan turut menyebabkan penyusutan jisim tulang dan berlakunya kerosakan gigi kepada ibu itu sendiri. Ini kerana apabila kalsium untuk bayi tidak mencukupi maka badan ibu dengan sendirinya menarik kalsium dari tulang ibu untuk membantu menguatkan bayi dan kesannya ibu mungkin terdedah kepada risiko mendapat osteoporosis di usia tua.

Energizing Soy Protein – minum sehari sekali

Ianya sangat penting untuk membina dan memperbaharui se-sel tisu, hormon dan enzim di dalam tubuh. Sangat diperlukan oleh wanita yang mengandung dan menyusukan anak. Penting untuk pembentukan kuku, rambut dan kulit. Protein yang berkualiti sangat membantu pertumbuhan yang baik. Ianya juga dikatakan kunci untuk melawan penyakit. ESP juga memberi ibu tenaga di mana bagi mereka yang mengalami morning sickness yang agak teruk. Ia juga memelihara dan mengelakkan janin menjadi cacat. Selain itu, protein ini juga membantu membekalkan asid amino yang bertindak membentuk otot dan organ bayi. Keperluan protein sewaktu mengandung perlulah mencukupi bagi membantu pertumbuhan plasenta, uterus, penghasilan susu dan untuk membantu aliran darah ibu yang bertambah. Keperluan protein ini semakin penting ketika memasuki trimester ke 3 bagi membantu memaksimumkan pertumbuhan fetus.

Omega 3 (Omega Guard) – 1 biji sehari

Ianya sangat penting dalam membantu pembentukan otak bayi dari peringkat awal pembentukan. Mengandungi DHA yang sangat penting untuk otak. DHA dan EPA dari Omega nie penting untuk pembentukan otak dan mata baby. Untuk ibu pula, ia membantu mengawal paras kolesterol dalam badan

Vitamin B Compleks – 1 biji sehari

B Compleks Shaklee adalah unik kerana ia telah lengkap dengan asid folik dan juga 8 kumpulan B. Asid folik sangat penting untuk pembinaan tulang dan bagi mengelakkan kecacatan pada janin, mengurangkan risiko kecacatan saraf pada bayi khususnya ‘spina bifida’. Ibu memerlukan sekurang-kurangnya 400 mg keperluan asid folik sehari. Penting bagi menjamin keperluan asid folik ini mencukupi 3 bulan sebelum ibu merancang untuk mengandung hinggalah tempoh awal mengandung. Ini kerana masalah gangguan pertumbuhan saraf dan neuro ini boleh berlaku seawal minggu pertama mengandung ketika janin baru terbentuk.

 
Vitamin C – 1 biji sehari

Melindungi sel penting dalam pembinaan kolagen dalam membina dan menguatkan sel-sel tisu dalam badan dan juga sangat penting untuk gusi dan gigi yang sihat. Ianya juga membantu dalam penghadaman zat di samping Vitamin C meningkatkan taraf sistem pertahanan tubuh. 1 biji vitamin C bersamaan dengan 7 biji oren. Mampukah kita nak makan 7 biji oren sehari? Selain itu vitamin C juga dapat membantu mempertingkatkan kadar serapan zat besi yang sangat penting untuk pembentukan hemoglobin yang membawa oksigen dalam darah.

 
Vita-Lea Iron Formula -1 biji sehari

Vita-Lea adalah multivitamin jadi ibu tidak perlu mengambil obimin lagi. Di dalamnya kaya dengan iron (zat besi) di mana jika ibu ada masalah masalah pitam atau mudah pening ataupun masalah anemia. Anemia ini berbahaya kepada anak dan ibu ketika bersalin kelak. Oleh itu, pengambilan multivitamin amat penting semasa mengandung.
 
credit

Berminat boleh hubungi saya di 0128844580 atau email saya di hasheena73@gmail.com

Shaklee Nombor Satu di Dunia

Amboi begitu sekali kan claim die. Bukan nak memperbesar-besarkan tapi ini adalah kebenaran gitewww.
Jom kita kenali Shaklee dan mengapa ia terpilih menjadi warisan 50 tahun Syarikat Supplemen semulajadi di Amerika Syarikat. Diasaskan pada 1956 oleh Dr. Forest Shaklee, telah mendedikasikan hidup beliau untuk mencipta produk supplemen yang selamat, mesra alam dan berkesan.


Perbezaan Shaklee
Selama lebih 50 tahun, Shaklee berkembang dan mengekalkan Misi iaitu menyediakan kehidupan yang lebih sihat untuk semua orang dan kehidupan yang lebih baik untuk sesiapa sahaja.


SENTIASA SELAMAT
Saintis shaklee mencari di seluruh dunia untuk sumber-sumber bahan-bahan semulajadi yang terbaik. Mereka juga menjalankan lebih 350 Ujian ke atas bahan-bahan Botani yang baru untuk logam berat, racun perosak atau mana-mana ratusan bahan tercemar yang berbahaya.
Secara teknikal, produk Shaklee tiada mempunyai, parabens, Triclosan, phthalates, sodium lauryl sulfat (SLS), natrium sulfat eter lauryl (SLES), 1,4-diaoxide atau propileno glikol. Kerana inilah Shaklee begitu yakin produk adalah 100% selamat.


Antara journal-journal yang menerbitkan kajian saintifik Shaklee ~ pic courtesy MommyLyna





SENTIASA BERKESAN
Shaklee memberi komitmen untuk membuktikan keberkesanan produk mereka dengan menerbitkan 100 kajian klinikal dan 90 daripadanya disiarkan dalam jurnal ulasan selaras yang membuktikan keberkesanan produk Shaklee. Lebih USD 300 juta dilaburkan untuk Research and development
Keberkesanan produk ini dibuktikan dengan 54 pingat emas Olimpik yang di menangi oleh atlet yang mengunakan produk Shaklee.

Shaklee juga menjalankan satu kajian pada 2007 di panggil ” Shaklee Landmark Study” dengan usahasama penyelidik dari UC Berkeley menunjukkan mereka yang mengambil Shaklee memiliki tahap kesihatan yang lebih baik dari mereka yang tidak berdasarkan 4 penanda biologi ini.





SENTIASA MESRA ALAM
Dr. Forest Shaklee mengasaskan syarikat dengan PRINSIP HIDUP HARMONI dengan alam sekitar. Prinsip ini diteruskan selama 50 tahun kemudian dan ia adalah syarikat pertama di dunia yang mendapat sijil IKLIM Neutral dan benar-benar mengimbangi pelepasan CO2, mengakibatkan kesan bersih sifat terhadap alam sekitar. Pembungkusan bagi setiap vitamin shaklee adalah bebas bisphenol-A phthalates dan dakwat toksik dan mengandungi bahan kitar semula.
Kerana bukan semua supplemen adalah sama yer, kerana yang sintetik mungkin membuatkan anda lebih sakit.
So bagi anda yang masih keliru nak pilih mana satu supplemen pastikan ia adalah yang SELAMAT, BERKESAN dan MESRA ALAM.

Credit….

Autumnz – Home & Car Bottle Warmer


Convenient – Warms milk & baby food easily at home and in the car
Safe – Heats gently and gradually
Easy to Use – Add water and adjust the settings
Ideal for all types of feeds – For milk & baby food from the freezer, fridge or room temperature
Fits most bottles and baby food jar – wide enough to fit most bottle brands such as Avent, Tommee Tippee, MAM, Dr Browns, etc
Uses:
40 °C – for warming up milk and keeping warm automatically
70 °C – for warming up baby food
100 °C – for sterilising feeding accessories (e.g. feeding spoons, teethers, teats, screw rings)
Warnings:

  • Do not use warmer when the car is moving
  • Keep out of reach of children at all times
  • Be warned that the hot water in the warmer can cause severe burns and scalding. Please take precautions at all times.

Contents: 1 unit of warmer, 1 unit of car converter, 1 unit of heating bowl & lid
Warranty: 1 Year
*Pls read the enclosed User & Safety Guide before using this product*

Interested can call me at 0128844580 or email me at hasheena73@gmail.com