Vitamin Shaklee untuk kesihatan suami

** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.
* * * * *



Salam manis buat ibu-ibu di luar sana. Hari ini saya harap semuanya sihat-sihat dan ceria-ceria selalu ya. 
Walaupun ada antara kita yang menghadapi masalah hari ini, sentiasalah berfikiran positif; kenalpasti punca masalah dan senaraikan semua penyelesaian yang ada. Doa banyak-banyak pada Allah, semoga semuanya dipermudahkan. Setiap manusia pasti tidak akan lari daripada masalah. Cuma cara kita hadapinya saja yang berlainan. Betul kan? Ada gaya macam Prof. Muhaya tak? LOL

Ok, entri sebelum ini selalunya berkisar tentang suplemen Shaklee dan wanita sahaja. Suplemen untuk ibu menyusu, ibu mengandung, ibu berpantang dan sebagainya. Tapi hari ini saya nak kongsikan sesuatu khas untuk para lelaki pula ya. Suplemen Shaklee ni bukan untuk kaum wanita sahaja. Bapa-bapa, pakcik-pakcik, suami-suami dan datuk-datuk (Datuk pun boleh juga :D) pun boleh consume Shaklee ni. Jadi para isteri boleh ambil perhatian ya dengan entri di bawah ni. Oh ya, entri di bawah ni saya cilok dari Kak N. Semoga manfaatnya sampai pada semua ya.


Siapa kata vitamin hanya perlu untuk wanita hamil atau ibu menyusu sahaja? Sebenarnya mereka yang hidup dalam tekanan, pemakanan dan cara hidup yang tidak sembang, mereka yang tidak sihat malah mereka yang ingin kekal sihat perlukan vitamin demi memastikan tubuh mendapat semua zat dan nutrisi yang diperlukan untuk atasi kekangan yang dihadapi termasuklah untuk mereka yang ingin terus sihat.
 
Ada yang bertanya dengan saya, adakah Shaklee hanya untuk para isteri? Adakah apa2 vitamin yang sesuai untuk para suami?


Jawapannya ialah semua vitamin Shaklee sesuai untuk para wanita mahupun lelaki. Namun saya tahu encik yang bernama lelaki ini biasanya tidak suka dengan pengambilan vitamin yang banyak….maka saya sarankan hanya dua ini sahaja dan ia sangat bagus untuk insan bernama lelaki….iaitu Ostematrix dan Vitamin E.


Jika anda mampu untuk membeli set penuh dan mengamalkan secara istiqamah…alhamdulillah. Namun pada saya 2 vitamin ini sebagai permulaan sudah memadai.

 

 
Apa kebaikan Ostematrix?
Ostematrix adalah kalsium, magnesium yang lengkap dengan vitamin D. Ia diperlukan oleh tubuh untuk membina darah, saraf serta pembentukan tulang dan gigi yang kuat. Apabila badan cukup kalsium, kita akan mudah bangun dari tidur malah tidur kita juga lebih nyenyak dan berkualiti. Suami saya sangat menyukai ostematrix….masih ingat lagi apabila beliau mudah mengalami jetlag yang berpanjangan apabila pulang dari outstation….tetapi kini dengan ostematrix, suami saya mudah rasa cergas walaupun pulang dari perjalanan yang jauh.
 


 
Apa pula kepentingan Vitamin E?


Kita biasa dengar Vitamin E sebagai anti penuaan. Ianya juga dikenali sebagai vitamin awet muda kerana vitamin E dikatakan membantu melambatkan proses penuaan. Namun vitamin E yang bagus adalah vitamin E asli yang boleh dilihat pada botolnya tertulis d-alpha tocopherol. Ia juga akan lebih berkesan apabila ianya dilengkapi dengan selenium yang bertindak senergi apabila diambil bersama.


Pengambilan vitamin E dikatakan dapat membantu kesihatan prostat*,


Membantu mengekalkan tekanan darah* , membantu menurunkan trigliceride, serta membantu mendapatkan kulit yang cantik dan muda*. 

Pada saya, vitamin E ini ibarat tonik untuk para lelaki. Ada juga pendapat yang mengatakan suami mereka lebih bertenaga selepas pengambilan vitamin ini….ianya balik pada diri masing-masing ….selepas mengambilnya baru dapat tahu kesannya 🙂

Memang ada yang menyarankan 3 ini …iaitu Omega – bagus untuk kesihatan jantung, Zinc- kesuburan dan kestabilan hormon, serta Vitamin E- seperti yang ditulis di atas….namun pada saya balik kepada budget individu.

Best kan entri ni?
 
 Encik suami pun perlu mempunyai tahap kesihatan yang baik. Sebagai ketua keluarga dan orang yang paling penting dalam keluarga (kita paling PALING penting :P),
 
Maka keperluan untuk mendapatkan suplemen itu juga amat penting. Kesihatan dan emosi yang baik menyumbang kepada keharmonian rumahtangga. Setuju dengan saya? 🙂
 
Berminat sila hubungi saya…
 
Credit



Advertisements

SHAKLEE SET B UNTUK SUAMI

 Alhamdulillah, ramai ibu sekarang yang menyedari kepentingan kesihatan bukan sekadar diri sendiri bahkan mereka akan bertanya vitamin untuk suami apabila dah membaca risalah yang ibu sertakan dalam packing trial pack kini. Sesiapa yang membeli trial pack dari ibu, pastikan anda mendapat risalah percuma Mengapa Perlunya Supplement.

 Beberapa customer bertanya, bolehkah suami saya makan set B termasuk Alfalfa tu?

Jawapan ibu :
 BOLEH dan ianya bukan khusus untuk penghasilan susu sahaja. Ada banyak fungsi Alfalfa. Mari kita baca penulisan ini agar kita tahu kebaikan Alfalfa dengan lebih baik.
“Awak beri saya alfalfa?
 Awak nak suruh saya menyusukan anak kita ke?” Kata Kamil sambil tergelak apabila isterinya menghulurkan 2 biji pil alfalfa kepadanya.
Alfalfa sudah dikenali sejak berzaman sebagai galactagogue, di negara2 Barat. Menurut kellymom.com, daun alfalfa yang diambil bersama Lactuca Virosa (sejenis kubis liar) dapat meningkatkan pengeluaran susu ibu antara 50-100%.
Walau bagaimanapun, alfalfa bukan sekadar makanan penambah susu. Ia ada 1001 kebaikan yang pastinya dapat dinikmati oleh semua golongan, termasuklah golongan bapa, wanita muda, lelaki dan warga emas.
Alfalfa cambah (alfalfa sprout) boleh didapati di pasar-pasaraya dan kadangkala dicampur dalam salad. Batangnya halus dan daunnya kecil. Boleh dimasak dan dicampur dalam sayur.
 
 
alfalfa sprout
Alfalfa sprout
Bahagian alfalfa yang digunakan untuk pil alfalfa Shaklee ialah bahagian daun.
 
Khasiat daun alfalfa, selain membanyakkan susu ibu:
  1. Dikatakan tumbuhan terbaik yang mengandungi segala zat keperluan harian tubuh manusia.
  2. Melegakan sakit sendi dan belakang.
  3. Menghilangkan kelesuan dan tekanan.
  4. Memberi sensasi ‘rasa sejuk’ (alfalfa Shaklee mengandungi minyak Peppermint)
  5. Memberi kelegaan semasa haid.
  6. Merawat arthitis
  7. Bagus untuk elergi dan ekzema
  8. Merawat asma
  9. Mencuci usus bagi membuang toksik
  10. mencuci buah pinggang dan merawat kencing kotor disebabkan jangkita dalam buah pinggang
  11. Meneutralkan asid dalam badan
  12. Merawat masalah keputihan pada wanita – baca testimonial DI SINI
  13. Membesar dan menegangkan payudara
  14. Bertindak seperti kacip fatimah kepada para isteri
  15. Memulihkan urat selepas bersalin
  16. Membantu masalah penghadaman dan pencernaan
  17. Meningkatkan stamina seorang suami
  18. Melegakan sembelit (tapi kalau kurang minum air boleh jadi sembelit tau!)
  19. Dan banyak lagi untuk disenaraikan…
AMARAN : Alfalfa TIDAK BOLEH diambil oleh pesakit SLE
Jadi ibu-ibu menyusu yang mengambil set Breastfeeding Shaklee, bolehlah berkongsi set itu dengan suami anda. Tengok point nombor 17 di atas :)
Di bawah adalah testimonial tentang alfalfa & sakit belakang:
testimonial
Menarik kan alfalfa ni?
 
Sekiranya anda berminat sila hubungi saya.
 
 Credit

Makanan tambahan untuk kanak-kanak

Perlukah makanan tambahan untuk kanak-kanak? Asasnya, jika anak- anak anda bukan jenis fussy eater serta mendapat segala nutrien daripada meals hariannya, makan makanan tambahan tidak perlu. Namun, jika sebaliknya, anda boleh memberinya makanan tambahan sebagai usaha untuk membekalkan zat-zat penting untuk menyokong tumbesaran dan kesihatan mereka.
Jom baca testimoni Ina, ibu muda beranak kembar tentang suplemen Shaklee untuk  kanak-kanak

Saya susah hati betul dgr Dr William cakap..tp encik suami cool aje” ok lah tu dah minum susu”..
Saya ke Farmasi belikan macam2 vitamin yg plus Lysine n pre- and probiotic supplements..
Namun ianya masih sama…baca pulak artikel kita kena pelbagaikan menu,saya belipun buku Wardina “Mama Saya Lapar”…tapi ianya bagus untuk si kembar saya yang hanya berhenti makan bila tidur..waktu lain mulut mereka hanya menguyah aje yg paling mereka sukai epal n brokoil(tq wardina atas tips ini…abangnya?????.
Alhamdulillah. dengan milk shake+ susu, Vita lea for Children selama 1 minggu di samping kapsul minyak ikan Omega Shaklee guard… (sedap dikunyah begitu sahaja)……nakkan anak anda bijak?..pastikan diet hariannye tinggi kandungan DHA..untuk perkembangan otaknya. Sekarang Aiman akan mkn nasi 3 kali sehari dan selalu tgh malam dia tak boleh tidur sb lapar katanya..Benarlah Milk Shake n Vitalea sesuai untuknya. mungkin anda boleh mencuba..dan dapatkan kesan yg sama seperti aiman sekarang dia dah sgt montel

So, Jom kita baca dengan lebih lanjut mengenai makanan tambahan untuk kanak-kanak ni!
Makanan Tambahan Kepentingan
shaklee-chewvitalea

  • Untuk kanak-kanak 4 tahun ke atas.
  • Menyediakan 19 vitamin dan mineral penting
  • Sumber kalsium untuk pembinaan tulang
  • Baik untuk kesihatan
  • Sumber harian tambahan bagi vitamin B
shaklee-chewvitc

  • Membantu mengekalkan pertahanan semulajadi tubuh badan*
  • Membantu anda menjaga kesihatan gigi dan gusi serta struktur tulang. Ia sangat penting bagi gigi yang kuat dan gusi yang sihat*
  • Meningkatkan penyerapan zat besi daripada sumber bukan daging*
  • Untuk kesihatan tulang, gigi, gusi serta juga struktur am tubuh badan*
shaklee-meal-shake

  • Minuman berperisa vanila yang lazat dan disukai anak-anak
  • Mengandungi 19 vitamin dan mineral penting
  • Rendak lemak dan rendah glisemik
  • Sumber protein dan kalsium
  • Sesuai untuk hidangan sarapan pagi dan sebelum tidur
shaklee-omegaguard
Merupakan minyak ikan terbaik di dunia. Mengandungi satu rangkaian penuh 7 jenis asid lemak omega-3 semulajadi iaitu EPA, DHA, ALA dan lain-lain lagi. EPA menyihatkan jantung dan sendi anda manakala DHA pula penting bagi perkembangan dan fungsi otak.*

credit

Sila hubungi saya untuk dapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian dari saya sebagai Shaklee Independent Distributor anda.

** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

VITAMIN UNTUK KANAK-KANAK

Khas untuk kanak-kanak 4 tahun ke atas, bekalkan mereka dengan vitamin yang mencukupi untuk tumbesaran dan pembangunan minda mereka.
Set Vitamin SUPER JUNIOR untuk kanak-kanak 4-12 tahun yang cergas dan cerdas. Sebagai ibu bapa, menjadi tanggungjawab untuk membekalkan segala yang terbaik untuk anak-anak kita.

Terdiri dari:

VITALEA FOR CHILDREN – Multivitamin dan multimineral untuk memenuhi keperluan vitamin dan mineral harian anak-anak.

MEALSHAKE – ditambah dengan protein soya untuk anak-anak yang lasak beraktiviti, terutama bagi yang kurang makan atau tidak sempat bersarapan.

CHEWABLE VITA-C – membekalkan keperluan vitamin C harian bagi menguatkan pertahanan tubuh dan kecerdasan minda.

Anda juga boleh mendapatkan botol berasingan (sekiranya tidak mahu mendapatkan pakej yang disediakan).

 
Hubungi saya sekiranya anda ada apa-apa pertanyaan.

Breastfeeding is the best

Getty Images

What will you feed your newborn? Mother’s milk or the artificial baby milk commonly called formula? Many factors will affect your decision. While many healthy, full-term babies grow adequately on formula, it is an incomplete, inferior food when compared to human milk, which is perfectly suited to your baby and is what nature intends. Here are several benefits of breastfeeding to consider:

Breastfeeding is Best for Your Baby’s Health
Formula does not provide any of the disease-protective factors present in human milk. Statistically, when compared to breastfed infants, artificially fed infants are generally sicker and sick more often. They are three to four times more likely to have an ear infection or diarrhea and ten times more likely to be admitted to a hospital for bacterial infections.
Failure to breastfeed is also one of three risk factors believed to contribute to Sudden Infant Death Syndrome (SIDS) and increases the risk for some immune-system diseases in adulthood. All this is why the American Academy of Pediatrics recommends that infants be breastfed for at least one year.

Credit

Bagaimana susu terhasil…..

Pernah tak persoalan ni bermain di fikiran anda? Pernah tak tertanya-tanya macamana ia terjadi? Kalau pernah..sama la dengan saya. Besar sungguh kuasa Allah yang menjadikan susu ibu ini ye..Subhanallah! Secara sains macamana ia terhasil ye? Cari punya cari..saya jumpa jawapannya.. Berikut adalah jawapan yang saya jumpa dan saya nak share dengan anda semua.. Semoga dengan mengetahui bagaimana susu ibu terhasil, mummies akan lebih menghargai betapa bagusnya baby kerap menyusu..dan betapa perlunya menyusu dengan kerap.

The process starts during pregnancy

If you’re pregnant, you’ve probably noticed a metamorphosis in your bra cups. Those physical changes — tender, swollen breasts, and darkened nipples and areolas (the circle of skin surrounding your nipple) — may be one of your earliest clues that you’ve conceived. Experts believe the color change of the areola may also be a helpful aid to breastfeeding. It’s nature’s way of providing a visual guide that helps newborns nurse successfully (hey, dinner’s over here!). Another pregnancy signal: the appearance of tiny bumps around your areola called the glands of Montgomery (named after the British obstetrician who first described them), which also play a role in breastfeeding. These bumps produce an oily substance that cleanses, lubricates, and protects the nipple from infection during nursing.

What’s going on inside your breasts

Perhaps even more remarkable than this visible transformation is the extensive changes taking place inside your breasts. Your developing placenta stimulates the release of estrogen and progesterone, which in turn stimulate the complex biological system that makes lactation possible.

Before pregnancy, a combination of supportive tissue, milk glands, and protective fat makes up a large portion of your breasts. (The amount of fatty tissue varies among women, which is why breasts come in such a variety of sizes and shapes.) In fact, your newly tender, swollen breasts have been preparing for your pregnancy since you were a 6-week-old embryo in your own mother’s womb. By the time you were born, your main milk ducts — a network of canals that transport milk through your breasts — had already formed. Your mammary glands stayed quiet until puberty, when a flood of the female hormone estrogen caused them to grow and swell. During pregnancy, those glands shift into high gear.

By the time your baby is born, glandular tissue has replaced most of the fat cells and accounts for your bigger-than-ever breasts. Each one may get as much as 1½ pounds heavier!

Nestled amid the fat cells and glandular tissue is an intricate network of channels or canals called milk ducts. Pregnancy hormones cause the milk ducts to increase in number and size; the ducts then branch off into smaller canals near the chest wall called ductules. At the end of each one is a cluster of small, grapelike sacs called alveoli. A cluster of alveoli is called a lobule; a cluster of lobules is called a lobe. Each breast contains between 15 and 20 lobes, with one milk duct for every lobe.

Milk is produced inside the alveoli, which are surrounded by tiny muscles that squeeze the glands and push milk out into the ductules. Those ductules lead to a bigger duct that widens into a milk pool or milk sinus directly beneath the areola. Milk pools act as reservoirs that hold milk until your baby suckles it through tiny openings in your nipple. (You can think of the 15 or 20 milk ducts as individual straws that all end at the tip of your nipple and deliver milk into your baby’s mouth.) Your milk duct system becomes fully developed sometime during your second trimester, so you can nurse your baby even if he arrives prematurely.

Production heats up after the baby is born

Milk production and prolactin

You’ll begin full-scale milk production within 72 hours of delivering your baby. Scientifically speaking, this period is called lactogenesis. Once you expel your hormone-producing placenta, the estrogen and progesterone levels in your body suddenly drop. At the same time, the level of the hormone prolactin rises. This pituitary gland hormone signals your body to make lots of milk to nourish your baby. Laboratory studies also show that prolactin may make you feel more “motherly,” which is why some experts call it the mothering hormone.

As your body readies itself for lactation, it pumps extra blood into the alveoli, making your breasts firm and full. Swollen blood vessels, combined with an abundance of milk, may make your breasts temporarily painful and engorged, but nursing frequently in the first few days will help relieve any discomfort.

First comes colostrum

During the early days of breastfeeding, your baby will enjoy a creamy, high-protein, low-fat substance called colostrum. You may have leaked a few drops of this thick, yellowish substance during the final weeks of your pregnancy (some women have this happen during their second trimester). This “first milk” is produced as the cells in the center of the alveoli dissolve and flow through the milk ducts and out the nipple. The precious, easily digestible liquid is chock-full of disease-fighting antibodies called immunoglobulins that strengthen your baby’s immune system.

How milk flows from you to your baby

For your baby to enjoy your milk, it must be “let down” or released from the internal alveoli. Here’s how it happens: As your baby sucks your nipple, he stimulates the pituitary gland to release oxytocin — as well as prolactin — into your bloodstream. When it reaches your breast, oxytocin causes the tiny muscles around the milk-filled alveoli to contract and squeeze. The nourishing liquid is emptied into the ducts, which transport it to the milk pools just below the areola. When he suckles, your nursing infant presses the milk from the pools into his mouth.

During the first days of nursing, you may feel some cramps in your abdomen as your baby sucks. This usually mild discomfort signals the release of oxytocin, which helps shrink your uterus back to its pre-pregnancy size. (This same hormone caused your uterus to contract during labor.) Another signal: You may feel calm, satisfied, and joyful as you nurse. No wonder some people call oxytocin the hormone of love!

During the first days of nursing, you may feel some cramps in your abdomen as your baby sucks. This usually mild discomfort signals the release of oxytocin, which helps shrink your uterus back to its pre-pregnancy size. (This same hormone caused your uterus to contract during labor.) Another signal: You may feel calm, satisfied, and joyful as you nurse. No wonder some people call oxytocin the hormone of love!

As your milk flow increases, you may also feel some tingling, stinging, burning, or prickling in your breasts. Your milk may drip or even spray during letdown. Many women compare breastfeeding to learning how to ride a bike: It may be tricky at first, but once you — and your baby — get the hang of it, it becomes second nature.

source : http://www.babycenter.com.my/baby/breastfeeding/makingbreastmilk/

How much milk is needed?

Ongoing, long-term milk production depends mostly on milk removal. The more often milk is removed and the more completely it is removed, the more milk the breasts make. The opposite is also true. When milk is removed less often or an insufficient amount is removed, the breasts get the signal to slow milk production and make less. Milk removal occurs when a baby effectively breastfeeds.

Effective breastfeeding requires effective sucking by the baby so that enough milk is transferred from the breast into the baby’s mouth where it is swallowed. To suck effectively, a baby must latch deeply onto the breast and use the structures in his/her mouth to create intermittent (periodic) suction and also compress the milk sinuses (enlarged area of milk ducts) lying beneath the areola – the area about 1½ to 2 inches behind the nipple tip. Proper sucking signals the mother’s body to release the hormone oxytocin, which results in a greater transfer of milk with the milk-ejection reflex (MER), or milk “let down.”

If a baby is not breastfeeding effectively, milk transfer also can be accomplished through milk expression techniques. When using manual expression, a mother compresses the milk sinuses by hand to remove milk. Breast pumps remove milk by creating suction, and a few also have features that compress milk sinuses to some degree. Generally, the milk-ejection reflex is triggered during milk expression sessions, especially if frequent and regular sessions occur.

Source : http://childrensnyp.org/mschony/P02866.html

Kesimpulannya

1) Susuilah baby anda dengan kerap. Lagi banyak susu keluar daripada breast, lagi banyak susu akan dihasilkan!

2) Pastikan baby hisap dengan cara yang betul. Perlekapan mulut baby yang betul di aerola akan memberi isyarat kepada badan ibu untuk merembeskan hormon oksitosin.

3) 2 hormon penting semasa breastfeeding adalah prolaktin dan juga oksitosin. (bleh rujuk artikel yang pernah saya post : Hormon-hormon semasa kehamilan di bawah label kehamilan)

“Hormon oksitosin dibebaskan sebagai tindak balas terhadap penarikan serviks atau rangsangan kepada puting buah dada. Ia mengakibatkan pengecutan uterus supaya kelahiran berlaku dengan cepat. Ia juga merangsang kelenjar-kelenjar susu untuk menghasilkan susu. Paras progesteron yang tinggi akan menghalang kesan oksitosin. Hanya apabila paras progesteron menurun disaat kelahiran, barulah kesan hormon ini dapat dirasai”

“Hormon prolaktin dihasilkan oleh buah pinggang bayi dan pengeluarannya berkurangan kira-kira satu minggu selepas kelahiran. Paras itu kekal tinggi dalam darah ibu untuk kira-kira 2 minggu selepas kelahiran. Prolaktin adalah penting untuk pengawalan metabolisme ibu semasa kehamilan dan membantu dalam rangsangan pertumbuhan sel sistem imun. Ia membantu buah dada dalam persediaan untuk penyusuan dan menggalakkan pertumbuhan bayi”

4) Dalam breast kita ni ada tisu-tisu yang lembut..so jangan la ganas sangat semasa memerah susu ye..takut tisu bleh rosak..takde spare part jual kat kedai..

Credit