Halal kah Produk Shaklee.

Sebagai pengguna Muslim, kita mempunyai hak untuk bertanya status halal haram sesuatu produk jualan tersebut, lebih-lebih lagi jika produk tersebut bakal menjadi darah daging kita (untuk di makan). Dan, memang sewajarnya kita yakin sesuatu produk itu HALAL, sebelum kita masukkannya ke dalam mulut. Setuju?



Untuk makluman pengguna Shaklee yang masih ragu-ragu akan ke’HALAL’an nya (seperti saya sebelum ini), di bawah ini saya sertakan Sijil Halal Shaklee…

Ini pula bukti yang menunjukkan ISA ini diiktiraf oleh JAKIM

Semasa berada di luar negara dahulu, setiap kali membeli belah barang dapur, saya akan membaca ingredients produk tersebut dari mula sampai habis. Setiap produk! Walaupun dah selalu beli produk tersebut, saya masih lagi akan membaca ingredients nya kerana khuatir tiba-tiba pengeluar mungkin menambah ekstrak b4b1, lemak haiwan dan sebagainya. Makanya, mata memang dah macam scanner, laju jer baca bahan-bahan tersebut. Dah jadi habit!

Pengalaman tersebut membuatkan saya sangat menghargai kemewahan hidup di Malaysia nie. Produk Halal mudah diperolehi bila-bila masa. Namun, kita tak boleh alpa. Hak sebagai pengguna Islam perlu digunakan semaksimum mungkin.

Sehingga kini, kami masih lagi bertanya kepada waiter/ waitress setiap kali mencuba makan di restoran baru di pasar raya utama. Biasanya mereka sangat memberikan kerjasama, dan akan menunjukkan sijil halal restoran mereka/ supplier mereka kepada kami.

Dan, tidak semestinya sijil HALAL ini dikeluarkan oleh pihak JAKIM sahaja. Sesetengah pengusaha restoran mendapatkan sijil halal dari badan bertauliah yang lain. Maka, sebagai pengguna Muslim yang bijak, kita perlu banyakkan pembacaan.

Ironinya, orang selalunya (termasuklah kami) tak pernah meragui status halal kedai makan Mak Minah ker, Restoran Mamat ker, Warung Pak Ali tepi jalan ker. Isu Halal Haram akan dipersoalkan apabila kedai makan tersebut mula melebarkan sayap (buka banyak branch) di seluruh Malaysia, ataupun mula mencipta nama menjadi kedai makan tersohor di tanah air.

SHAKLEE & STATUS HALAL

Produk Shaklee juga tidak terlepas dari menjadi bahan perbincangan, mengenai status ke”HALAL”an nya. Ada yang menyatakan produk Shaklee HARAM, setelah menghubungi pihak tertentu yang belum diketahui sahih kewujudannya. Peliknya, mengapa tidak menghubungi cawangan sah Shaklee di dalam Malaysia?

Bukankah kita sedang bercakap mengenai produk Shaklee yang dibuat di luar negara TETAPI dipasarkan di dalam Malaysia?

Buat pengetahuan, produk Shaklee yang di pasarakan di dalam Malaysia, adalah tidak sama dengan yang di pasarkan di negara lain. Contohnya, di Malaysia hanya menjual Vita-E with Selenium. Namun, di Jepun, terdapat 3 jenis Vitamin E Shaklee – Vitamin E, Vitamin E Plus, dan Vitamin E with Selenium.

Inilah Shaklee Vitamin E dengan Selenium yang dipasarkan oleh Shaklee Malaysia:

Ini pula Shaklee Vitamin E yang dipasarkan di Jepun:

*Pic courtesy from Shaklee Japan.

Dari gambar pun sudah berbeza bukan?

Jadi, jika anda meragui kapsul bovine gelatin yang digunakan oleh Shaklee Malaysia untuk pasaran Malaysia, wajarkah anda menghubungi pihak Shaklee Jepun (sekadar contoh) untuk penjelasan lanjut?

Sebagai pengguna dan pengedar Shaklee, sehingga ke saat ini, saya sangat yakin dengan status HALAL Shaklee.

Jika anda ragu-ragu, boleh pergi ke mana-mana cawangan sah Shaklee di seluruh Malaysia (Shaklee tiada stokis, Shaklee branch hanya di 7 tempat ini sahaja, selain daripada Independent Distributors) – Subang, Wangsa Maju, Johor Bahru, Ipoh, Penang, Kota Bharu dan Kota Kinabalu – dan lihat sendiri Sijil Halal yang diperolehi oleh Shaklee. Jangan malu-malu untuk bertanya dengan staf Shaklee jika ada sebarang kemusykilan.

Owh, dah alang-alang melawat ke Shaklee branch tue, boleh sajer teruskan pembelian produk Shaklee dengan menggunakan Shaklee ID (869586) untuk mendapatkan harga diskaun istimewa. (^_-)

Credit

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s